7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăȘmecherul lichidărilor din Ardeal, complice la evaziune de milioane

Șmecherul lichidărilor din Ardeal, complice la evaziune de milioane

Unul dintre cei mai influenți jucători pe piața lichidărilor judiciare din Ardeal și din Vestul țării, Răzvan Zăvăleanu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Sălaj alături de partenera sa de la firma RTZ Partners, Ramona Fărăianu, pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, trei fapte de abuz în serviciu și complicitate la evaziune fiscală.

 

Dosarul a fost finalizat de procurorul șef al DIICOT Sălaj, Liviu Dan Bubuiug, la finalul anului trecut iar în prezent se află pe rolul Curții de Apel Cluj în procedură de Cameră preliminară unde un magistrat va decide asupra legalității rechizitoriului.

De asemenea, din dosarul trimis în instanță au mai fost disjunse cercetările și pentru alte fapte și s-a format un nou dosar penal la DIICOT Sălaj în care Răzvan Zăvăleanu și Ramona Fărăianu vor fi cercetați pentru delapidare în formă continuată alături de oamenii de afaceri Ioan Galiș și Ioan Huluban, ultimii fiind niște personaje extrem de influente în Sălaj și alte județe limitrofe.

Rechizitoriul făcut însă de procurorul șe al DIICOT Sălaj este spectaculos prin precizia cu care acesta radiografiază modul cum în orașele mici o grupare cu bani foarte mulți poate penetra toate mediile de influență din județ – în dosar este trimis în judecată și un fost inspector școlar șef din Sălaj care ar fi promis că rezolvă examenul de bacalaureat al fetei omului de afaceri Ioan Galiș, dar mai ales puterea pe care o dețin judecătorii sindici, adică cei care soluționează cauzele de insolvență.

Dosarul ajuns pe masa Curții de Apel Cluj îi are în centru pe afaceriștii Ioan Galiș și Ioan Huluban, acuzați de procurori că sunt liderii unui grup infracțional organizat care se ocupă cu evaziune fiscală și spălare de bani și cu afaceri în domeniul produselor petroliere și a construcțiilor de drumuri. Printre intermediul societăților pe care le controlează ei sunt acuzați că au produs un prejudiciu statului de 23.425.748 de lei reprezentând impozit pe profit și TVA neachitat la care se adaugă 23.317.169 lei, despre care anchetatorii spun că sunt bani spălați prin circuite infracționale.

”În urma acestor investigații s-a constatat faptul că inculpații Galiș Ioan și Huluban Ioan au reușit să atragă în acest grup infracțional și pe practicienii în insolvență Zăvăleanu Traian Răzvan și Fărăianu Ramona, reprezentanți ai RTZ & Partners, precum și pe judecătorul sindic Dărăban Patrițiu prin intermediul inculpatului Ardelean Dumitru”, spune DIICOT în rechizitoriu.

Anchetatorii compară cercul de interese economice a cuplului Galiș – Huluban cu structurile mafiote care penetrează instituțiile publice și corup funcționarii.

Importanța lui Zăvăleanu și Fărăianu este dată de faptul că cel puțin două societățile prin care Galiș și Huluban rulau zeci de milioane de lei se aflau în stare de insolvență iar firma RTZ fusese numită administrator judiciar.

DIICOT spune că cei doi practicieni în insolvență au fost doriți de oamenii de afaceri amintiți pentru că afaceriștii ”au urmărit să poată săvârși în continuare infracțiuni de evaziune fiscală și gestiune fraduloasă în cadrul societății debitoare, fără ca astfel de fapte să aibă consecințe negative în cei privește”.

Ori, în mod normal, rolul practicianului în insolvență este unul deosebit de important.

Practicianul în insovență poate, conduce corect procedura sau poate în funcție de interesele unora sau altora prelungi, prin conduita sa în mod nejustificat etapa observației, poate conduce la faliment o societate care se poate reorganiza, sau poate lichida patrimoniul debitorului în interesul acestuia, al reprezentanților săi sau al creditorilor

”Din infracțiunile scop ale grupului săvârșite atât de către inculpații Galiș Ioan și Huluban Ioan și infracțiunile mijloc săvârșite de către practicienii în insolvență Zăvăleanu Răzvan Traian și Fărăianu Ramona pe perioada procedurii, rezultă că aceștia au acționat în mod coordonat pe parcursul derulării procedurii în interesul personal al inculpaților Galiș Ioan și Huluban Ioan, fapt stabilit încă din cadrul înțelegerilor inițiale. De altfel înțelegerea viza pe de o parte „închiderea ochilor” și „omiterea luării măsurilor prevăzute de lege” în sarcina inculpaților Zăvăleanu Răzvan Traian și Fărăianu Ramona, iar pe de alta plata unui onorariu consistent și a unui procent substanțial din recuperarea creanțelor societății (10.000 lei/luna plus 9% din creanțele încasate pentru EURO CARD 2000 și 6.000 lei/luna și 10 % din creanțele încasate de către EURO CARD 2007)”, spune DIICOT în rechizitoriul aflat acum pe masa Curții de Apel Cluj.  

 

Zăvăleanu știa că se ocolește plata obligațiilor la stat

 

Ulterior desemnării RTZ&Partners SPRL de către judecătorul sindic Patrițiu Dărăban, practicienii în insolvență Zăvăleanu și Fărăianu au început să conducă procedura exclusiv în vederea realizării intereselor economice ale grupului infracțional organizat prin intermediul societăților aflate în procedură și condus de Ioan Galiș și Ioan Huluban, transformându-se în apărătorii acestora.

În primul rând, spun procurorii DIICOT, după preluarea procedurii Răzvan Zăvăleanu și Ramona Fărăianu deși au cunoscut realitatea activităților economice desfășurate de către Galiș și Huluban prin intermediul EURO CARD 2000 SRL, le-au permis afaceriștilor să continue conducerea acestei societăți de aceiași manieră respectiv ”să continue să săvârșească infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor prin intermediul EURO CARD 2000 SRL prin intermediul societăților fantomă VANESA SRL, SAVI SPECIAL SRL și NES GRAND OIL SRL (administrate de către Poenar Ioan și Stanciu Neculai)”.

Din discuțiile telefonice interceptate rezultă și negocierea celor doi sub acest aspect precum și indiferența lui Galiș față de reproșurile lui Zăvăleanu. Într-o convorbire redată în rechizitoriu Zăvăleanu i se adresează așa lui Galiș: ”Domnul GALIŞ, da dumneavoastră ştiţi că nu e în regulă acolo. Nu plătiţi TVA-uri, nu plătiţi la stat nimic, absolut nimic la stat, de când a început procedura”.

Scandaluri de spionaj economic și corupție

Răzvan Zăvăleanu a gestionat câteva insolvențe spectaculoase printre care a clubului de fotbal CFR Cluj, în perioada în care acesta era patronat de influentul om de afaceri Arpad Paszkany, dar și a clubului de fotbal ASA Tg Mureș, echipă aflată în sfera de influență a celor de la Cluj.

Același personaj, prin firma sa RTZ, a fost desemnat administrator judiciar în controversatul dosar de insolvență Moldomin, dosar cu o miză economică de milioane de euro constând în cariera de cupru de la Moldova Nouă. În acel dosar Zăvăleanu a fost audiat la DNA ca martor în dosarul în care vicepreședintele Curții de Apel Timișoara a fost arestat și condamnat pentru corupție.

Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia iar în hotărârea de condamnare s-a reținut că Zăvăleanu a dat declarații mincinoase în fața judecătorilor. Vicele CA Timișoara a fost condamnat pentru că a cerut 50.000 de euro ca să ”blătuiască” două dosare în favoarea grupului de interese de la Moldomin. La această din urmă societate a fost și un important scandal de spionaj economic cu influențe rusești.

Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Płock, situat pitoresc pe malul Vistulei, este unul dintre cele mai vechi și mai fermecătoare orașe din Polonia

Bogata sa istorie, cultura vibrantă și monumentele impresionante atrag turiști din întreaga țară. Descoperă cele mai interesante atracții care fac acest oraș să merite...

Seifuri de hotel: Cât de sigure sunt pentru oaspeți?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă