Traian Basescu are nevoie de o majoritate solida in Parlament pentru a-si putea pune in aplicare reformele, pentru a depasi criza economica in care se afunda tara si chiar pentru a-si asigura propria supravietuire ca presedinte in urmatorii cinci ani. Cu o majoritate carpita prin racolarea marginalilor, traseistilor, santajabililor din PSD si PDL, care sa se adauge aliantei sigure dintre PDL si UDMR, presedintele nu-si va putea intari pozitia. Traian Basescu are nevoie de o majoritate la care sa participe si liberalii pentru a iesi din zodia echilibrului instabil in care a zabovit in ultima vreme. Traian Basescu are nevoie de o majoritate din care sa faca parte PNL si pentru a-si legitima propria victorie pe muchie de cutit. Traian Basescu are nevoie de liberali, mai ales, pentru a trece peste 2010 fara mari cutremure sociale si economice.
In schimb, daca-i lasa sa se piarda in mrejele PSD si sa consolideze o alianta puternica in opozitie, Traian Basescu risca sa ajunga de unde a plecat, fiindca, dupa cum spune filosoful de origine spaniola George Santayana printr-o formula celebra, "cei care nu invata din istorie sunt condamnati sa o repete". Traian Basescu si PDL s-ar proteja si pe ei si ar proteja si tara de turbulente daca ar gasi un premier agreat de liberali, in asa fel incat sa satisfaca in acelasi timp conditiile PNL si exigentele prezidentiale. Presedintele a spus ieri ca este "la capat de cursa" si ca prioritatea sa este "interesul national", dar, cu toate acestea, a simtit nevoia sa-l priveasca de sus si sa-l puna la punct pe Crin Antonescu atunci cand au vorbit despre o posibila guvernare PNL-PDL. Traian Basescu si-a pus din nou mainile in solduri si a escaladat un conflict care putea deveni armistitiu, sugerand ca discutia dintre ei era doar o obligatie antipatica.
Traian Basescu putea sa-si defineasca superioritatea fata de liderul liberal printr-o solutie-surpriza care sa-l lase pe Crin Antonescu fara replica sau care sa-l determine sa se hotarasca pe loc sa sara in barca guvernarii. Punandu-si in valoare din nou reflexele bataioase in detrimentul intelepciunii dobandite in cei cinci ani de razboi total cu toata lumea, Traian Basescu isi submineaza startul. Spune ca vrea un guvern de dreapta, dar cocheteaza cu stanga si-l trateaza condescendent pe seful liberalilor. Glisarea intre PSD si PDL s-a oprit in dreptul social-democratului Marian Sarbu, caruia presedintele i-a oferit din nou Ministerul Muncii, plecand de la premisa ca in 2008 ar fi avut performante remarcabile. Traian Basescu ar fi vrut, poate, sa-i invaluie pe liberali si, eventual, sa-i oblige indirect sa participe la un guvern de uniune nationala, dar a abandonat repede aceasta solutie greu de negociat.
Presedintele se teme sa nu fie din nou tradat, asa cum s-a intamplat in 2007, cand PDL a plecat de la guvernare, Traian Basescu a fost suspendat, iar PNL a guvernat sprijinit de PSD, sau cum s-a intamplat acum doua luni, cand PSD si PNL au dat jos Executivul condus de Emil Boc printr-o motiune de cenzura. De frica sa nu fie tradat, Traian Basescu va merge pe acelasi drum ca si pana acum, multumindu-se prematur cu solutii improvizate si majoritati de conjunctura. De frica sa nu fie tradat, Traian Basescu se multumeste prea repede cu prea putin. De frica sa nu fie tradat, presedintele ar putea risca insa reconcilierea pe care o promitea, dar si o eventuala punere a sa la colt. Cand se va intampla, Traian Basescu nu va putea glumi ca fostul secretar american de stat Henry Kissinger: "Saptamana viitoare nu poate sa aiba loc nici o criza. Programul meu este deja incarcat".