18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalele, casa pentru persoanele fara adapost

Spitalele, casa pentru persoanele fara adapost

» O data cu venirea iernii, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a devenit adapost pentru oamenii strazii.
 
» Unitatea sanitara are deja un deficit mare de cadre medicale, iar fondurile pentru materiale sanitare si medicamente sunt din ce in ce mai mici.

Avalansa de cazuri sociale la care trebuie sa faca fata medicii in sezonul de iarna se adauga cazurilor de afectiuni cardiace, fracturilor, specifice anotimpului. In opinia dr. Danut Capatana, managerul SCJU, este necesar ca autoritatile sa ia masuri in ceea ce priveste soarta asistatilor social. "Activitatea noastra curenta este mare, acum avem si o categorie mare de asistati sociali, care, practic, ne paraziteaza activitatea. In cea mai mare parte, acesti oameni nu reprezinta cazuri medicale, ci sociale", a subliniat managerul unitatii sanitare. Dr. Capatana va purta o discutie cu autoritatile locale pe aceasta tema, astfel incat pe perioada iernii asistatii social sa fie indrumati catre alta locatie. Numai ca, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, la nivelul judetului nu exista un serviciu de tip rezidential pentru aceasta categorie de oameni, ci doar un serviciu de asistenta sociala care demareaza anchete la sesizari.

 

"Spitalul ne mai trimite sesizari, iar noi facem anchete si cautam solutii. In situatia in care persoana in cauza are si afectiuni, este institutionalizata in centre de adulti pentru recuperare. Daca nu, poate ajunge in centre de ingrijire si asistenta", a precizat Roxana Onea, purtatorul de cuvant al DGASPC. In prezent, centrele functioneaza la capacitate maxima, fiind ocupate de persoane care nu pot fi ingrijite la domiciliu. Unele dintre ele au si familii, insa din cauza programului incarcat al rudelor nu poate sta nimeni cu ele acasa.
Potrivit sursei citate, in centrele de ingrijire si asistenta si cele de recuperare pentru adulti sunt aproximativ 600 de persoane in acest moment. In ceea ce priveste copiii strazii, acestia nu raman pe drumuri sau in spitale pe timp de iarna, ci ajung intr-un centru special amenajat, si anume Adapostul de Zi si de Noapte.

Copiii in Japonia si Norvegia, tatal pe strazi
Intre timp, cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean sunt asaltate de tot felul de cazuri, care nu sunt neaparat medicale. In loc de parfum de sarbatori, medicii de la Urgenta au parte de mirosurile pestilentiale ale oamenilor strazii care vin sa se adaposteasca la spital. O persoana pe care soarta a adus-o in strada este Petre Manacov. In varsta de 60 de ani, barbatul a fost externat ieri si se afla pe banca din fata Unitatii de Primiri Urgente, neputandu-se deplasa. "Cinci zile am stat in spital si nu mi-au facut nimic, nici macar o injectie", a spus Petre. Barbatul sustine ca este paralizat si si-a pierdut si bocancii, motiv pentru care a trebuit sa se tarasca in genunchi pentru a iesi din spital.

 

"Nu a vrut sa ma ajute nimeni, nici macar bodyguardul!", spunea cu tristete cel care declara ca a pierdut totul intr-o secunda. "Am fost casatorit, am avut casa, insa am pierdut tot. Nevasta m-a parasit si a plecat in strainatate, iar cei doi copii sunt in Japonia si Norvegia. Eu am lucrat ca vulcanizator 35 de ani, dar acum sunt paralizat si nu mai pot", a precizat barbatul ajuns in strada. Petre nu si-a mai vazut copiii de sapte ani, iar in ultimii cinci ani si-a petrecut sarbatorile de Craciun in strada, de unul singur.

Activitatea noastra curenta este mare, acum avem si o categorie mare de asistati social, care, practic, ne paraziteaza activitatea. In cea mai mare parte, acesti oameni nu reprezinta cazuri medicale, ci sociale." Danut Capatana, managerul SCJU Constanta

» "Am inghetat de frig! Uitati-va si la mine!"
Un caz social este cel al lui Dumitru Preda, care face ce face si ajunge la spital. Potrivit cadrelor medicale, barbatul este fara adapost si ultima data a stat cinci zile in spital. Vasile se afla ieri la spital si astepta sa fie consultat de medici. "Am inghetat de frig! Uitati-va si la mine!", le spunea barbatul asistentelor care treceau pe hol. Desi sustine ca locuieste in Tomis Nord, medicii ne-au declarat ca nu are adapost. "Eu am casa mea. M-am imbolnavit de mic si am tot umblat prin spitale. De muncit nu mai am cum, fiindca sunt bolnav", ne-a povestit barbatul in timp ce astepta sa intre la consult.

» Spalare si deparazitare
Managerul SCJU a precizat ca medicii fac o munca ce nu le apartine. "Noi ii spalam, ii deparazitam, le facem si buletine. Nu este treaba noastra. Trebuie sa existe un serviciu special pentru ei", a incheiat dr. Danut Capatana. Zilele trecute erau cinci persoane fara adapost la Urgenta spitalului. Dintre acestea, doar unul avea afectiuni reale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă