» Mircea Geoana a anuntat ca se simte "bataios" dupa alegeri si ca, daca in Romania Curtea Constitutionala nu-i da dreptate, este gata sa mearga la Comisia de la Venetia si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sa se planga ca presedintia i-a fost furata.
» Specialistii in drept il aduc insa cu picioarele pe pamant pe liderul PSD. Fostul ministru de Externe ar fi trebuit sa stie ca, la Venetia, Comisia nu se ocupa cu reclamatii electorale, iar la Strasbourg dreptul lui Geoana de a fi presedinte nu ar putea face obiectul unui proces.
Liderul PSD a declarat ca are de gand sa mearga "pana in panzele albe" cu plangerea sa, dupa validarea alegerilor si adjudecarea victoriei oficiale de Traian Basescu: la Comisia de la Venetia si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. "Nici eu nu ma las, sunt destul de bataios si atunci cand stiu ca am dreptate, mor cu dreptatea in brate. Ma duc pana in panzele albe, mergem si la CEDO, si la Comisia de la Venetia, mergem peste tot…", a spus Geoana intr-o emisiune a Antenei 3. Liderul PSD a mai adaugat ca se mai bazeaza si pe sprijinul Parlamentului, care "se va putea uita dincolo de ce spune Curtea", precum si pe presiunea unor organizatii civile si de mass-media. Curtea Constitutionala a fost pusa de PSD in situatia sa decida daca alegerile au fost fraudate in asemenea masura incat Mircea Geoana ar fi trebuit sa fie declarat castigatorul scrutinului, si nu Traian Basescu.
Chiar daca nu exista o procedura stabilita clar prin lege, decizia Curtii este indiscutabila si inatacabila in alte instante din Romania. Specialistii in drept ne-au explicat insa ca Geoana si-a numit pe buna dreptate "mers pana in panzele albe" intentia de a gasi un verdict favorabil la o instanta internationala. Ca fost ministru de Externe, este greu de crezut ca Geoana nu cunoaste aceste realitati jurisdictionale.
Plangerea lui Geoana nu se incadreaza in obiectul de activitate al Comisiei de la Venetia, iar Geoana ca persoana particulara sau PSD ca partid nici macar nu ar putea fi primiti in fata acestei adunari, ne-au explicat surse apropiate Comisiei de la Venetia. "99% din ceea ce face aceasta Comisie este sa dea avize constitutionale pe proiecte si pe acte normative care privesc Consiliul Europei. Nu este un nici macar un organ jurisdictional care sa aiba in vedere cum se aplica aceste acte in practica", spun sursele noastre.
O sesizare a Comisiei de la Venetia poate fi inaintata de diverse state sau de institutii fundamentale ale unui stat: Parlamentul, Guvernul sau Curtea Suprema de Justitie. In principal, institutia lucreaza pentru Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si ajuta statele membre sa redacteze acte normative corecte din punct de vedere constitutional. O plangere punctuala privind frauda electorala nu ar intra in competenta Comisiei de la Venetia, chiar daca, impreuna cu OSCE, organismul este puternic implicat in supravegherea legislatiei electorale din statele care solicita acest lucru.
Posibilitatea ca Mircea Geoana sa mearga sa dea Romania in judecata la CEDO il face sa izbucneasca in ras pe avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept la Universitatea Bucuresti: "Ne facem de ras ca tara! Este caraghios de-a dreptul". Juristul ne-a explicat ca in primul rand plangerea lui Geoana la CEDO nu ar fi admisibila decat "prin absurdul absurdului": "Conventia Drepturilor Omului protejeaza drepturi fundamentale pentru individ. Dreptul de a fi presedinte nu este unul universal, pentru ca se bazeaza pe voturi, care au fost date impotriva lui si pentru Traian Basescu".
Un alt neajuns pentru eventualul demers al lui Geoana la CEDO ar fi acela ca liderul PSD ar deveni primul presedinte numit retroactiv din istoria lumii, daca judecatorii de la Strasbourg i-ar da dreptate. "Sa presupunem ca CEDO ii da dreptate. Procesele acolo dureaza ani de zile, o decizie ar putea ajunge sa fie luata in 2014, in urmatoarea campanie electorala. Ce va face Geoana, va deveni presedinte retroactiv? Poate CEDO sa-i dea lui Mircea Geoana 5-6.000 de euro despagubiri morale", ne-a declarat Gheorghe Piperea.