» Multi copii vin pe lume cu diverse tipuri de malformatii din comoditatea parintilor, inconstienta sau lipsa resurselor financiare.
» Multe femei, mai ales cele de la tara, care nu au pus piciorul intr-un cabinet de obstetrica-ginecologie pe timpul sarcinii, stau in medii toxice, fumeaza sau consuma alcool.
Multe femei din judetul Constanta, mai ales cele de la tara, nu au grija de ele si nu-si fac testari pe timpul sarcinii, lucru care in opinia specialistilor nu este deloc bun, deoarece creste riscul nasterii unor copii cu malformatii. "Este foarte important ca sarcina sa fie monitorizata de un medic ginecolog, sa se faca analizele uzuale, dublu test, triplu test, VDRL, sa fie urmarita periodic de medicul de familie", a precizat dr. Teodora Bucur, seful sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Controalele prenatale si monitorizarea sarcinii sunt importante pentru viitoarele mamici, care trebuie luate in evidenta la medicul de familie si la medicul specialist obstetrician. Urmarirea sistematica a sarcinii poate exclude sau trata anumite probleme ce apar in timpul sarcinii, reducand in mare masura problemele ce apar la nastere pentru mama si copil.
Examenul ecografic pentru morfologia fetala este, de asemenea, important pentru evaluarea detaliata antenatala a fatului. "Este unul dintre cele mai de acuratete examene care se pot efectua pe timpul sarcinii si fara risc pentru copil", a precizat dr. Bucur. In opinia dr. Liliana Tuta, directorul medical al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, principalele cauze pentru care se nasc copii cu malformatii sunt legate de faptul ca parintii au anomalii de cromozomi si astfel se produce boala genetica. "Pe timpul sarcinii, femeile sunt expuse la factori de risc, radiatii, medicamente, infectii. Pentru preventie, sunt necesare controale, sarcina trebuie sa fie monitorizata", a precizat medicul.
Cel mai des intalnite sunt malformatiile de cord. Dr. Bucur a intalnit si situatii in care o mama cu sifilis a nascut copii fara semne clinice de boala, ci doar cu serologie. In acest caz, medicul prescrie o schema profilactica pentru copil. "Anul trecut am avut o hidrocefalie (n.r. – acumularea excesiva de lichid cefalorahidian in membranele creierului si cresterea progresiva a cutiei craniene), caz care a fost inoperabil", a precizat medicul. Cele mai frecvente malformatii si cele mai rezolvabile sunt malformatiile de membre. Daca in 2006-2007 a fost un adevarat varf, in prezent cazurile se incadreaza in limite normale, dupa cum afirma dr. Bucur.