Statistica. sase cumparatori si-au platit locuintele cu banii jos la Targul Imobiliar National din Bucuresti.
In primele doua zile ale Targului Imobiliar National (tIMOn), desfasurat in perioada 3-6 decembrie la World Trade Center Bucuresti, s-au efectuat 21 de tranzactii imobiliare, cu o valoare totala de peste doua milioane de euro.
Dezvoltatorii au incercat sa atraga clienti cu diverse cadouri de Craciun, de la masini de lux la case cu bucatarii mobilate. La final, au cumparat insa tot cei care mai au cash in vremuri de criza. sase clienti au achizitionat locuintele cu banii jos, dupa cum spune Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn.
Cea mai ieftina locuinta, 21.000 de euro
Astfel, s-au vandut un apartament de trei camere in complexul Lotus Cismigiu, un apartament de trei camere in Vitan Platinum Towers, sapte apartamente in Ploiesti, un apartament de doua camere de la Be Igloo, doua apartamente de doua camere in Pipera Citylights, doua apartamente de doua camere in Onix City. De asemenea, s-au mai achizitionat o garsoniera si un apartament de doua camere in zona Titan si trei vile la Frumusani, prin West Invest, precum si doua vile in proiectul Gruiu Residence. Unul dintre cele mai scumpe apartamente vandute a costat 480.000 de euro si este situat in centrul Capitalei.
"S-au vandut, in mare parte, apartamente in jurul valorii de 60.000 de euro. Cea mai ieftina locuinta achizitionata a fost intr-un proiect din Ploiesti, cu o valoare de 21.000 de euro, iar cea mai scumpa, un apartament de trei camere in complexul rezidential de lux Lotus Cismigiu", a precizat Vlasceanu.
Marirea TVA poate creste preturile
Dupa acest ultim targ imobiliar al anului, dezvoltatorii si specialistii au anuntat posibile cresteri ale preturilor de la inceputul anului 2010.
Daca unii spera ca prin aceasta strategie sa mai vanda in luna decembrie, altii sunt speriati de ideea ca o eventuala modificare a legislatiei fiscale va duce la eliminarea masurii privind aplicarea TVA redusa, de 5%, pentru unele locuinte.
"Exista premisele de crestere a preturilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, cresterea TVA, precum si faptul ca un apartament care sta foarte mult la vanzare produce dobanzi la banca. Dezvoltatorii vor incerca sa-si recupereze aceste sume", a declarat Ion Catutoiu, managing partner al agentiei imobiliare Real Time.
Incepand din acest an, in cazul livrarii unei locuinte cu o suprafata de maximum 120 de metri patrati si valoare mai mica de 380.000 de lei, vanzatorul a putut aplica o cota redusa de TVA, de 5%, la vanzarea imobilului, in loc de 19%, prevedere care insa ar putea sa nu mai fie valabila in 2010.
De asemenea, din ianuarie 2010 este obligatorie existenta unui certificat energetic la incheierea unei tranzactii imobiliare, lipsa acestuia conducand la anularea contractului de vanzare-cumparare.
Catutoiu a precizat ca certificatul termic va fi un avantaj pentru dezvoltatorii care vor obtine atestarea, deoarece doar acestia vor putea vinde locuinte de la inceputul anului.
900 de euro metrul patrat
Conform unei analize a organizatorilor tIMOn, anul acesta la targ s-a constatat o scadere medie a pretului apartamentelor pe diferite tipuri, de 20-35%, si a pretului mediu pe metru patrat construit, de 45%, de la inceputul anului 2009. Astfel, daca in martie pretul mediu se situa la 1.400 de euro/mp construit, in octombrie a scazut la 900 de euro/mp, nivel care s-a mentinut si in luna decembrie.