1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialRiscul contestarii alegerilor: "tsunami economic"

Riscul contestarii alegerilor: „tsunami economic”

Contestarea la Curtea Constitutionala a rezultatului alegerilor de catre PSD va prelungi iesirea Romaniei din criza. Incertitudinea politica actuala, declansata de gestul PSD si alimentata in plus de spaima ca Basescu nu va fi in stare sa inchege rapid un guvern stabil, ii face pe specialisti sa se gandeasca la un "tsunami economic". Consecintele eventualei repetari a alegerilor vizeaza scumpirea imprumuturilor contractate pentru plata pensiilor si a salarii, devalorizarea leului si periclitarea acordului cu FMI. Analistii americani de la Stratfor vorbesc chiar de riscul unor revolte de strada.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat ca marele dezavantaj al gestului PSD este ca "tot procesul de formare a noului guvern va fi intarziat". Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, spune ca problemele economice imediate ale Romaniei nu au legatura cu persoana noului presedinte, ci cu necesitatea formarii unui guvern stabil. Analistii britanici de la Economist Intelligence Unit spun ca primul obstacol in calea formarii unui guvern este chiar contestarea alegerilor de catre PSD, si abia apoi capacitatea limitata a lui Basescu de a coaliza un Executiv.

Primul semn al adancirii haosului economic, provocata de gestul PSD, a aparut inca de luni: indicii bursieri s-au prabusit cu peste cinci procente. Brokerul Cristian Sima, presedintele WBS Romania, ne-a declarat ca "este vorba de incertitudine: in Romania nu se stie cine e presedinte, guvern n-avem, FMI e in asteptare. Daca vine Geoana azi si zice «da, am pierdut alegerile», o sa vedeti ca bursa creste".

Dupa ce, la numaratoarea oficiala, Mircea Geoana a pierdut cu 70.000 de voturi cursa pentru presedintie, contestarea la Curtea Constitutionala a rezultatului alegerilor de catre PSD nu face decat sa adanceasca Romania in criza economica. Incertitudinea politica actuala, declansata de gestul PSD si alimentata si de spaima ca Basescu nu va fi in stare sa inchege un guvern, si-a facut simtit deja primul efect: bursa a cazut intr-o singura zi cu peste 5%. Specialistii spun insa ca perspectiva reluarii alegerilor, adica ceea ce spera PSD sa obtina, ar provoca un adevarat "tsunami economic": cresterea dobanzilor la imprumuturile pe care Romania este obligata sa le faca, pentru a plati pensiile si salariile, devalorizarea leului, caderea bursei, fuga investitorilor si chiar periclitarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), care de altfel a amanat deja o transa a imprumutului catre Romania.

 

Dincolo de adancirea crizei economice, analistii americani de la Stratfor vorbesc chiar de riscul aparitiei unor revolte de strada, fiindca numarul somerilor ar putea ajunge la un milion anul viitor si fiindca banii de la Fond ar urma sa fie folositi pentru plata pensiilor si salariilor. Revoltele ar putea fi si sociale, si politice, in viziunea analistilor de la Stratfor. Primele semne ca asa ceva este posibil au aparut la Timisoara, pe 1 decembrie, impotriva semnarii pactului Geoana-Antonescu. Amploarea unor noi proteste sociale ar putea fi si mai mare, alimentata de incertitudinea economica. Aniversarea a 20 de ani de la Revolutia din 1989 ar putea fi si un pretext pentru formatiunile anti-Basescu sa se coalizeze in strada, avertizeaza Stratfor.

La inceputul saptamanii, cand rezultatul oficial al alegerilor a fost contestat de PSD, iar Traian Basescu a iesit castigator la voturi, primul semn al haosului economic a aparut: indicii bursieri s-au prabusit cu peste cinci procente. Brokerul Cristian Sima, presedintele WBS Romania, ne-a declarat ca exista doua explicatii: "Pietele occidentale scadeau si ele. In plus, la noi s-a anuntat ca se vor contesta alegerile. Este vorba de incertitudine: in Romania nu se stie cine e presedinte, guvern n-avem, FMI e in asteptare. Daca vine Geoana azi si zice «da, am pierdut alegerile», o sa vedeti ca bursa creste". La aceasta incertitudine s-a adaugat si spaima investitorilor ca Traian Basescu nu va putea forma un guvern, crede Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust: "Investitorii au intrat puternic la cumparare in saptamana de dinaintea alegerilor, cu gandul la proiectul unui guvern Johannis sustinut de o majoritate larga.

 

Cand s-a aflat ca Basescu e cel ales de romani, a ramas in mintea tuturor acea posibilitate de instabilitate politica". Simionescu spune insa ca problemele economice imediate nu au legatura cu persoana noului presedinte, ci cu necesitatea formarii unui guvern stabil. Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat ca marele dezavantaj al gestului PSD este ca "tot procesul de finalizare a alegerilor si de formare a noului guvern este intarziat". Chiar daca incertitudinea nu poate dura prea mult, pentru ca procedura de la Curtea Constitutionala are termene stricte, de cateva zile, exista posibilitatea ca PSD sa obtina ce-si doreste: reluarea alegerilor. "Daca se ajunge la o prelungire a acestei intarzieri de a numi guvernul, pot aparea efecte grave pe pietele financiare.

 

Blocajul politic care poate continua ar putea duce la o situatie foarte proasta", spune Dochia, care vorbeste despre periclitarea imprumuturilor facute de stat de pe piata interbancara, pentru a plati pensiile si salariile, dar si despre imprumutul de la FMI, care ar putea fi decalat. Cristian Sima ne-a explicat ca "nimeni nu va mai investi nimic in Romania, pana nu se stie ce si cum".
Analistii britanici de la Economist Intelligence Unit considera ca "finantele publice din Romania se vor descurca probabil fara ajutorul FMI pana la sfarsitul lunii martie, dar se pune intrebarea daca domnul Basescu va avea un guvern in functie pana atunci". Primul obstacol in calea solutionarii acestui impas este insa chiar contestarea alegerilor de catre PSD, spun britanicii. Daca instabilitatea declansata de PSD persista prin lipsa unui guvern, se va declansa "un mic tsunami", spune Adrian Simionescu: cresterea ratelor de schimb, cresterea dobanzilor pe pietele interbancare, dificultati in relatiile economice cu FMI si Comisia Europeana.

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă