Rezultatul controversat al alegerilor prezidentiale de duminica, in loc sa aduca o stabilitate politica, risca sa prelungeasca criza autohtona, in conditiile in care sunt in joc miliarde de euro de la Fondul Monetar International, potrivit editiilor de ieri ale marilor cotidiene internationale.
Cotidianul Financial Times Deutschland scrie ca "expertii avertizasera deja in legatura cu prelungirea crizei si au indicat necesitatea ca aceasta sa se incheie prin intermediul alegerilor". Insa victoria lui Traian Basescu cu doar "o majoritate milimetrica" si anuntul social-democratilor ca vor contesta alegerile risca sa prelungeasca criza din Romania. Analistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital, citat de FT Deutschland, a explicat ca un rezultat strans "este cel mai rau scenariu posibil", pentru ca "sfarsitul crizei politice interne este decisiv pentru obtinerea pachetului de sustinere din partea Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 20 miliarde euro". Cotidianul britanic The Times sustine, la randul sau, ca victoria la limita a lui Basescu impotriva lui Geoana are sanse sa adanceasca schisma politica din tara, care a paralizat reformele si a intarziat acordarea transei de la FMI.
Revista franceza Le Point considera ca rezultatul scrutinului a dus la scaderea usoara a cursului leului, semn pe care analistii il interpreteaza ca reflex al unei dezbateri polarizate asupra reformelor economice si a luptei impotriva coruptiei, intr-o tara ce figureaza printre cele mai sarace si considerata drept cea mai corupta din UE.
Parlamentarul crestin-democrat german Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, a declarat, intr-un interviu la postul de radio Deutsche Welle, ca il felicita pe Traian Basescu pentru victoria obtinuta: "Este un presedinte uneori incomod, dar un presedinte cu pareri clar exprimate, si sper ca Romania se va linisti rapid si va avea la fel de repede si o guvernare".
Krichbaum argumenteaza ca in prezent prioritatea este o guvernare stabila, pentru ca sprijinul financiar de la Fondul Monetar International sa continua sa vina. si Jean Michel de Waele, directorul Grupului de analiza al tarilor din Europa Centrala si Orientala, a spus, la RFI Romania, ca rezultatul alegerilor este unul "remarcabil" pentru Traian Basescu, dovedind ca "alegatorii nu ii asculta intotdeauna pe liderii politici, iar liderii politici, mai ales in Romania, nu sunt proprietarii voturilor alegatorilor".
Pe de alta parte, sustine De Waele, temerea sa este ca "aceste alegeri nu vor aduce stabilitatea – atat de necesara in Romania –, ci inceputul unei faze de mari conflicte politice", iar "toate partidele politice vor incasa aceasta unda de soc care este scrutinul prezidential". Cu alte cuvinte, De Waele argumenteaza ca acela care a pierdut nu va sti sa piarda si nu va accepta rezultatul alegerilor, iar castigatorul va profita pentru a se razbuna pentru toate dificultatile pe care le-a intampinat.