1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Investitii in pursange

Investitii in pursange

» Criza prin care trece marea companie de stat Dubai World a facut loc unei stiri ce s-ar fi calificat mai repede printre vestile mondene decat printre cele financiare. Impasul in care se afla compania araba nu l-a oprit pe seful emiratului, seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, sa fie cel mai important cumparator de cai de curse, la o recenta licitatie din Newmarket, Anglia, noteaza Danielle Rossingh, corespondenta agentiei financiare Bloomberg. seicul nu s-a sfiit sa le dea agentilor sai mana libera pentru achizitii de cai de aproape doua milioane de dolari.

Daca e un loc in Europa unde se poate lua pulsul investitiilor in cai de curse, acesta il reprezinta Tattersalls si celebrele sale arene de licitatii pentru cai de curse. De noua ori pe an, casa de licitatii aduce in vazul iubitorilor de cai sute de alergatori pursange. Printre ei sunt detinatori ai unor titluri de campioni la cele mai importante derbiuri hipice din lume sau, cei mai multi, aspiranti la glorie. Crescatorii experimentati ii cumpara socotind ca banii investiti intr-un cal cu sange de campion se vor intoarce inzecit dupa cativa ani de antrenamente si competitii cu staif.

Tattersalls se descrie drept cea mai veche casa de licitatii pentru cai de curse din lume si cea mai mare din Europa. Cu o traditie de aproape doua secole si jumatate, luxosul "iarmaroc" englez organizeaza mai multe vanzari pe an, la care bogatii lumii cheltuiesc sume greu de imaginat pentru un om obisnuit. seicul Mohammed, de pilda, a cumparat de aproape doua milioane de dolari, cam tot cat a cheltuit si anul trecut la aceeasi licitatie, scrie corespondenta Bloomberg citand un agent al miliardarului arab.

Nimic neobisnuit spun cei care cunosc pasiunea seicului pentru cai. Cateva cifre puse la un loc de ziarul britanic The Times sunt elocvente: omul are aproape 700 de cai si cam 5.000 hectare de teren pentru hergheliile sale din Irlanda, Japonia, Statele Unite si Australia. Este implicat in cresterea cailor de curse de aproape 40 de ani. Daca socotim ca doar antrenamentul unui singur cal de curse competitiv costa in medie cam 33.000 de dolari pe an, puteti socoti cam ce cash flow ar trebui sa produca aceasta pasiune.

Bloomberg noteaza ca, desi in 2009 una dintre cele mai competitive ferme ale seicului, Godolphin, a adus premii de peste 20 de milioane de dolari – fata de 3.642 dolari in 1992, primul an de functionare –, randamentul investitiilor sale este printre cele mai scazute. Cu 4,7% castig net, raportat la suma investita in cei 141 de cai trimisi in competitii in prima jumatate a anului 2009, seicul e departe de 32% cat este media din clasamentul primilor 18 cei mai mari cumparatori ai lumii. Desi printre ultimii la randamente, cu hergheliile sale seful Dubaiului ramane totusi – dupa cum noteaza Times – cel mai mare proprietar de cai de curse din istoria hipismului. Iar cei care ii cunosc bidiviii adauga ca are unele dintre cele mai valoroase linii de cai de curse din lumea intreaga.

Licitatiile de la Tattersalls demonstreaza ca pentru caii-vedeta pretul poate ajunge si la cateva sute de mii de dolari. La ultima vanzare, incheiata la inceputul lunii decembrie, cel mai scump cal s-a vandut cu peste 400.000 dolari. Sunt insa si exemplare pentru care cumparatorii sau crescatorii obisnuiti pot scoate din buzunar doar 3-4.000 de dolari. De fapt, la Tattersalls toate preturile sunt afisate in guinee, o veche moneda englezeasca iesita din circulatie, indiciu ca traditia casei de licitatie este cel putin la fel de importanta precum pedigree-ul cailor scosi la vanzare.
Totusi, chiar si in lumea instaritilor pasionati de hipism criza s-a simtit foarte clar, iar statisticile casei engleze o arata cu prisosinta. Dupa doi ani foarte buni, 2007 si 2008, cu vanzari de peste 233, respectiv 245 milioane de guinee, anul acesta se termina aproape sub nivelul lui 2005, cu vanzari de 168 milioane de guinee.

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să intre în funcțiune

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...
Ultima oră
Pe aceeași temă