14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsociatiile agricole exploateaza doar 8% din terenurile arabile

Asociatiile agricole exploateaza doar 8% din terenurile arabile

» Cu patru milioane de terenuri parcelate, fermele de subzistenta domina agricultura romaneasca, in conditiile in care Romania detine aproape 13% din suprafata arabila a statelor Uniunii Europene. Desi are un potential urias, randamentele agricole sunt cu mult in urma altor tari din regiune, formele asociative fiind abia intr-o faza incipienta.

Suprafata arabila din romania insumeaza aproximativ 9,4 milioane hectare, din care in acest an au ramas neinsamantate 10,4%. Din totalul suprafetei agricole care totalizeaza 13,8 milioane hectare, jumatate este utilizat de patru milioane de ferme de subzistenta reprezentand aproape 98% din totalul fermelor.
Referitor la terenul arabil insamantat, reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Agricultura – AGROSTAR sustin ca doar 8% din suprafata este exploatata prin intermediul unor forme asociative juridice, pentru productiile agricole respective platindu-se taxe si impozite.
"Exploatatiile agricole mari care acopera suprafete de terenuri care pornesc de la 100 de hectare pana la peste 10.000 de hectare nu depasesc 8% raportat la totalul suprafetelor arabile insamantate. Zona acestor exploatatii este fiscalizata. Problema care ramane este cea a fermelor de subzistenta care detin patru milioane de parcele si unde nu exista o forma organizata de cultivare a terenului. Pana in prezent, agricultorii simpli nu au fost sprijiniti corespunzator de stat sa se asocieze si nici nu au fost programe care sa le explice oamenilor care sunt avantajele agriculturii organizate", ne-a declarat stefan Niculae, presedintele AGROSTAR.
Mai mult, procentul asociatiilor foarte mari, cu peste 4.000 de hectare, are o pondere de doar 4, raportat la suprafata arabila, adica nu mai mult de 50 de jucatori care activeaza in sectorul agricol.

Din totalul agricultorilor cu terenuri arabile, doar trei sferturi primesc subventie europeana, restul incadrandu-se la agricultura de subzistenta.
Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), estimeaza ca segmentul de agricultura nesupus fiscalizarii ajunge pana la o cota de 50%, aceasta situatie fiind dezavantajoasa si pentru stat, si pentru agricultori in general.
"Nu exista forme constituite care sa le permita micilor cultivatori de terenuri sa-si vanda marfa organizat si nici nu sunt indrumati si sustinuti corespunzator pentru a se asocia. Agricultura de sant a ajuns sa reprezinte 50% din sectorul de profil. Daca statul nu va interveni pentru a reorganiza agricultura, nu avem sanse sa reusim pe o piata concurentiala, cum este cea din UE. Formele asociative, organizarea juridica nu ar aduce decat castiguri si pentru stat, si pentru agricultori. Statul ar castiga din colectarea TVA, din impozite care vor proveni dintr-o productie agricola mult mai mare, iar taranii si-ar spori implicit veniturile cu mult mai mult decat in prezent", a precizat Adrian Radulescu.

Cele mai citite

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...
Ultima oră
Pe aceeași temă