Cercetatorii americani au reusit sa gaseasca o explicatie pentru senzatia de sufocare pe care o experimenteaza oamenii in timpul atacurilor de panica. Senzatia de sufocare experimentata de oameni in timpul atacurilor de panica a reprezentat pana acum o enigma pentru lumea medicala, deoarece aceasta reactie se afla in totala opozitie cu raspunsul normal al organismului la sentimentul de frica, scrie publicatia The Telegraph, citata de ziare.com.
Oamenii de stiinta americani au demonstrat ca exista o legatura intre zonele creierului responsabile pentru senzatie de frica si sufocare, iar "scurtcircuitarea" acestei legaturi cauzeaza problemele respiratorii ce apar in timpul atacurilor de panica. "Pentru ca organismele care respira oxigen sunt amenintate constant de sufocare, aceasta amenintare a avut o influenta covarsitoare in modelarea sistemului defensiv al creierului uman", spune Stephen Marin, de la Universitatea din Michigan.
Cercetatorii spera ca aceasta descoperire ii va ajuta sa dezvolte un tratament care sa inhibe aparitia senzatiei de sufocare, actionand direct asupra legaturii dintre cele doua zone ale creierului. Reactia normala la frica a organismului este eliberarea unui val de adrenalina in fluxul sangvin, cu scopul de a ne ajuta sa facem fata unei situatii periculoase, intarind musculatura, stimuland cordul si acutizand simturile.