5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialScandal cu bani publici la Opera

Scandal cu bani publici la Opera

» Un raport intocmit de Ministerul Culturii si Cultelor scoate la iveala nereguli financiare majore la Opera Romana, in perioada 2006-2009.

» Daunele se ridica la aproape 10 milioane de euro, iar acuzatiile aduse actualei conduceri variaza de la abuz in serviciu si  delapidare la fals si uz de fals.

» In acest timp, conducerea Operei Romane refuza sa puna in aplicare o decizie judecatoreasca definitiva pentru repunerea in drepturi a fostului director, Dorel Popescu.

Controlul corpului de control al Ministerului Culturii a descoperit o multime de nereguli legate de modul in care managementul Operei Romane a cheltuit banul public. Prejudiciul produs bugetului Operei Romane este de aproape 10 milioane euro. Neregulile sunt semnalate pe intreaga perioada a mandatului lui Catalin A. Ionescu,  care a fost numit in fruntea Operei in decembrie 2005. Raportul ministerului vorbeste despre contracte prin achizitionare directa pentru sume ce depasesc pragul valoric de aplicare a acestei proceduri pentru fiecare achizitie de produse,  executarea de servicii fara contracte, lipsa de acte contabile. In raport sunt prezentate foarte multe cazuri privind neregulile de la Opera Romana.

Astfel, in 2007, Opera a incheiat un contract prin atribuire directa, deci fara licitatie, in valoare de peste 100.000 de euro pentru achizitionarea de materiale necesare scenei. Or, legea spune ca orice achizitie de servicii sau lucrari, cu bani publici, cu o astfel de valoare, se face prin organizare de licitatie. Inspectorii de la corpul de control constata ca acest contract incheiat de Opera Romana incalca mai multe articole din OUG 34/2006 privind achizitiile publice. Acestia au stabilit ca nu numai ca nu s-a organizat licitatie publica, dar contractul incheiat a fost divizat in mai multe contracte de valoare mai mica, "cu scopul de a evita aplicarea prevederilor ordonantei". Opera a umflat nota de plata pentru bunurile achizitionate reprezentand "piese si accesorii pentru instrumente muzicale" (39.800 euro), "stofa" (19.597 euro), "lampi cu descarcare" (17.743 euro) si "lampi cu halogen" (57.959 euro).

 

Faptele conducerii Operei, in speta ale directorului general, Constantin Ionescu, se inscriu in linia infractiunilor calificate in forma continuata si de abuz in serviciu contra intereselor publice. De asemenea, Opera Romana a incheiat contractul nr. 151/25.05.2007, cu SC Communication Cultural SRL, privind servicii de consultanta in relatii cu publicul, in valoare de 29.900 euro. "Obiectul contractului incheiat este altul decat cel solicitat", iar "formularul de propunere tehnica a ofertantului castigator este facut pentru servicii de consultanta in relatii cu publicul, dar in contradictie cu prevederile Caietului de sarcini, care impun conditii in vederea achizitionarii serviciilor de consultanta in managementul cultural".  

Tot prin incredintare directa, dar in mod fractionat, Opera Romana incheie un contract cu SC "Avreia Pram", la valori foarte mari, pentru servicii precum reparatie tablou electric – 11.616 lei, masuratori "pram" – 3.993 lei, refacere prize – 34.275 lei. In aceleasi conditii  (fara licitatie), conducerea Operei achizitioneaza in 2008 servicii electrice in valoare de 109.133 lei. Firma a beneficiat de acelasi statut privilegiat si in 2008, cand a castigat 100.000 de lei pentru servicii de reparatii si montare de prize. Raportul Ministerului Culturii consemneaza faptul ca "in cadrul Operei Romane sunt angajati cu contract de munca 10 electricieni", care ar fi putut executa lucrarile date firmei SC "Avreia Pram" si facute pe bani foarte multi.  O afacere asemanatoare, in valoare de 51.446 lei, a fost incheiata in 2007, pentru achizitionarea directa, fara licitatie, de incaltaminte pentru premiera piesei "Trubadurul". Insa Opera are propriul atelier de cizmarie, care produce incaltaminte speciala pentru artisti.

In raportul Ministerului Culturii sunt scoase la iveala si  nereguli flagrante in contractele incheiate de Opera Romana cu firma SC Solid Service SRL. Aceasta societate a  castigat peste  200.000 de euro intre 2006 si 2009, dar fara licitatie, fara acte contabile, iar in unele situatii chiar si fara contract, pentru servicii de reparatii si intretinere ascensoare, pentru intretinerea trapelor de la scena. "Servicii reparatii si intretinere ascensoare fara contract: 46.255 euro, servicii reparatii si intretinere ascensoare, servicii reparatii stangi, fara contract: 167.527 euro", se arata in raportul ministerului. Insa, in acelasi document se spune ca, "la data prezentului control, mecanismele de ridicat din cadrul Operei, respectiv trapele de decor manuale, trapele de decor actionate electric, trapele de fum si foc, cortina verticala si cortina orizontala sunt puse in functiune fara o verificare tehnica periodica oficiala".

 

Acest lucru, in conditiile in care toate lucrarile trebuiau efectuate de SC Solid Service SRL si pentru care Opera Romana a cheltuit, timp de trei ani, peste 200.000 de euro. Mai mult, desi nu-si respecta angajamentele, aceeasi firma mai obtine in 2008 de la conducerea Operei un contract de peste 500.000 de euro, cu incredintare directa pentru repararea scenei. Totusi, la inceputul anului 2010 incep lucrarile generale de modernizare a Operei Romane, fiind inclusa si scena tocmai reparata pe jumatate de milion de euro de catre firma SC Solid Service SRL. Pana la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns din partea conducerii Operei Romane, iar ministrul Paleologu a refuzat sa stea de vorba cu noi.

» Abuzuri semnalate impotriva fostului director
In raportul ministrului culturii este prezentat si cazul unui fost director, Dorel Badea, care a fost dat afara in 2005. Acesta a obtinut intre timp o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru repunerea in functie. "Domnul Badea Dorel nu a fost efectiv reintegrat in functie, motivul fiind, potrivit declaratiilor conducerii Operei Romane, faptul ca Regulamentul de organizare se afla inca pe circuitul de avizare", se spune in raport. Inspectorii au tinut sa atraga atentia conducerii Operei ca "neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive constituie infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la un an", in conditiile in care directorul general se face vinovat de abuz in serviciu prin vatamarea fostului director. In acest moment,  Badea a fost pus pe postul de sef al  pompierilor si al echipei de interventie. In ciuda unui raport atat de dur, ministrul Culturii, Teodor Paleologu, nu a pus inca in discutie activitatea directorului general Catalin Ionescu.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă