20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialConcerte si expozitii

Concerte si expozitii

Un dirijor japonez pe scena Ateneului

Pentru prima data pe o scena de concert din Romania, dirijorul ja­ponez Yasuo Shinozaki se prezinta cu o carte de vizita foarte intere­santa. Porneste de la studiile sale la Viena cu Leopold Hager, la  Siena cu Myung-Whun Chung si in SUA, unde a si activat pentru 3 ani la Los Angeles Philharmonic si continua cu activitatea sa artistica, care l-a determinat sa se stabileasca la Londra. Un moment important pentru cariera muzicianului a fost castigarea premiului al doilea la Concursul de dirijat Sibelius din Finlanda in anul 2000. Imediat dirijorul a primit o serie de angajamente pe sce­nele finlandeze, care au dus la obtinerea in 2007 a pozitiei de Director Muzical al orchestrei de camera  Kymi Sinfonietta. In aceeasi perioada, muzicianul a dirijat importante orchestre din Marea Britanie, Germania, Suedia.
Dar cariera sa europeana nu a exclus insa prezenta la pupitrul marilor orchestre japoneze, precum cele din Tokyo, Osaka, Nagoya , dar si colaborarea cu Operele Nationale din Japonia. De asemenea, Orchestre din Statele Unite, Africa de Sud  il invita in fiecare stagiune. Agenda dirijorului japonez pentru stagiunea 2009-2010 cuprinde la loc de cinste prima intalnire cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu", alaturi de concerte cu London Phil­har­monic si Turku Philharmonic (Finlanda).

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII "GEORGE ENESCU"
Dirijor: Yasuo Shinozaki. Solist: Mihaela Martin. In program: Negrea – Din Muntii Apuseni, Prokofiev – Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra, Bartok – Concertul pentru orchestra.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mare (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), joi, 26 noiembrie, vineri, 27 noiembrie, ora 19.00. Pret bilet: 16-40 lei.

Concerte


SOUNDS OF SAXOPHONE

Recital de saxofon
Solist: Marian Ganescu.
CAFEPEDIA (Str. Pictor A. Verona nr. 2), in fiecare miercuri, intre orele 19.00 si 22.00. Intrarea libera.

CONCERT CAMERAL
Trio PRO ARTE
Solisti: Anda Petrovici – vioara; Marin Cazacu – violoncel; Nicolae Licaret – pian.
In program:  Integrala triourilor cu pian de J. Haydn VIII – 200 ani de la moartea compozitorului.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mare (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), duminica, 29 noiembrie, ora 19.00. Pret bilet: 16 – 40 lei.

Spectacole

LUCIA DI LAMMERMOOR
Dirijor: Rasvan Cernat.
Solisti: Ionut Pascu, Mihaela Stanciu, Hector Lopez, Vlad Mirita, Horia Sandu, Adriana Alexandrescu, Valentin Racoveanu.
OPERA NATIONALA BUCURESTI (Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 70-72, tel. 021.314.69.80), vineri, 27 noiembrie, ora 18.30. Pret bilet: 7,42 – 63,60 lei.

Expozitii


BASARABIA SUBIECTIVA

Romanii din vecinatatea imediata II
Fotografie. "Ei bine, doamnelor si domnilor, Basarabia romaneasca exista", ne spun organizatorii expozi­tiei de fotografie semnata de Dan Barcea. Artistul locuieste la Viena si lucreaza ca cineast independent. Dedicata romanilor dintre Prut si Nistru, expozitia este organizata de Institutul Fratii Golescu.
MUZEUL TARANULUI ROMÂN (Sos. Kiseleff nr. 3, tel. 021.317.96.60). Expozitia este deschisa intre 30 noiembrie si 13 decembrie.   

SALONUL NATIONAL DE ARTA DECORATIVA   
Arte decorative. Editia a X-a a Salonului National de Arta Decorativa reuneste un numar de 91 de artisti plastici din domeniul artelor decorative: tapiserie, imprimeuri textile, forme artistice de­corative din portelan, sticla si metal.
MUZEUL NATIONAL COTROCENI (Bd. Geniului nr. 1, tel. 021.317.31.07). Expozitia este deschisa pana pe 10 ianuarie 2010.

IPOSTAZE ALE MODERNISMULUI
Pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940
Pictura. Expozitia cuprinde 120 de lucrari de grafica si pictura si isi propune sa aduca in atentia publicului modalitatile in care modernismul a fost asimilat si interpretat in regiunea balcanica. MNAR ne invita sa vizionam atat expozitia aceasta cat si "Calatorie in Bretania".
MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 49-53, tel. 021.314.81.19). Expo­zitia este deschisa de miercuri pana vineri, orele 10.00 – 18.00, pana pe 29 noiembrie.

FLORIN ANDREESCU
Fotografia in cuvinte
Fotografie. "Flashback: Clisee voalate din Epoca de Aur si anii tranzitiei", asa cum se intituleaza expozitia, rememoreaza, dupa 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, un timp rascolitor pentru romani, perioada 1975-1995.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN (Aleea Alexandru nr. 38). Expozitia este deschisa pana pe 30 noiembrie, zilnic intre orele 10.00 si 20.00.

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă