17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialGaudeamus 2009

Gaudeamus 2009

Cea de-a XVI-a editie a Targului International GAUDEAMUS – carte de invatatura, eveniment organizat de Radio Romania, se desfasoara in perioada 25-29 noiembrie in Pavilionul Central Romexpo.

Accesul vizitatorilor in incinta targului este permis pe baza bile­telor de intrare, in valoare de 4 lei sau a abonamentelor valabile pentru intreaga perioada, in valoare de 10 lei. Biletele de intrare si abonamentele constituie totodata si suportul pentru tom­bola GAUDEAMUS, avand ca premiu un autoturism Dacia Sandero. Elevii, studentii, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori si jurnalisti au acces gratuit, pe baza documentelor specifice. Pro­gramul de vizitare este pana vineri intre orele 11.00 si 20.00, sambata, intre orele 10.00 si 20.00 si duminica, intre orele 10.00 si 16.00. Ca de obicei, Targul International Gaudeamus – carte de invatatura ofera, dincolo de noutati editoriale si reduceri la carti, si multe evenimente culturale pentru copii, pentru care exista numeroase ateliere de creatie, dar si pentru tineri. In timpul targului se desfasoara workshopuri, mese rotunde pe teme de literatura ori motivationale, dar si informatii utile pentru, de exemplu, cei care doresc sa urmeze Academia de Studii Economice, sustinute de invitati de marca din tara si stra­inatate.

Grupul Humanitas

Herta Muller
"Inca de pe atunci vulpea era vanatorul"
(foto 2)
Editura Humanitas Fiction, Colectia "Raftul Denisei"
Lansarea, sambata,
28 noiembrie, ora 15.30.

In imagini expresive, de o frumusete apar­te, autoarea reconstituie panorama cruda si inspaimantatoare a dictaturii si a unei societati distruse pana la radacina. Decaderea oamenilor, ba chiar a unei intregi tari, este redata pana in cele mai mici detalii. In toata aceasta suferinta pare ca si natura trece de partea terorii.

Ioana Parvulescu
"Viata incepe vineri"

Editura Humanitas
Lansarea, sambata, 28 noiembrie, ora 13.00.

Romanul alert, cu un fir al actiunii semipolitist, cu personaje extrem de vii, dintre cele care-ti devin prieteni, se petrece in numai 13 zile, de vineri, 19 de­cembrie, pana la sfarsitul anului. At­mos­fera lumii bucurestene din preajma anului 1900 este recreata ca intr-un film.  

J.M. Coetzee
"Jurnalul unui an prost"

Editura Humanitas Fiction, Colectia "Raftul Denisei".
Lansare, vineri, 27 noiembrie, ora 17.00.

Placerea pe care o ofera citirea romanului tine, in parte, de inventivitatea lui forma­la. Povestile personale din roman sunt puse in lumina, prin contrapunct, de ese­uri, ca in muzica lui Bach, atat de draga lui "Senor C", alter ego-ul lui J.M. Coetzee. Miracolul romanului consta in faptul ca te implica profund, te distreaza intr-o buna masura si nu este dificil de citit. Un scriitor pre­miat cu Nobel pen­tru romanul "Dezonoare".

Radu Paraschivescu
"Dintr-o suta de clisee. Aschii dintr-o limba tare"

Editura Humanitas, Colectia "Rasul lumii"
Lansare, sambata, 28 noiembrie, ora 16.30.

Printre formele rezistente de dispret la adresa limbii se numara insa si cliseul, exprimarea sablonarda, platitudinea fioroasa. Rar ti-e dat sa deschizi un ziar si sa nu gasesti formule batatorite pana la nevroza. Putini sunt cei care apar la televizor si nu te indeamna sa-ti pliezi urechile. Pana si copertele de carte au devenit spatii ale exprimarii cliseizate. Cartea este, dupa cum declara autorul, rezultatul unei exasperari care nu mai poate fi tinuta sub control.

Alte titluri din aceasta editie a targului:
"Fiecare femeie este un roman", Alexandre Jardin; "Sinistra Doamna. Vaduva dictatorului albanez Enver Hoxha", Fahri Balliu"; "Cartea lui Mos Oposum despre Pisicile Poznase", TS Eliot.

Polirom – Cartea Romaneasca

Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici (coordonatori)
"Str. Revolutiei Nr. 89"

Lansarea, sambata, 28 noiembrie, ora 12.00

Cartea merita a fi citita chiar si numai pentru a ne simti cu 20 de ani mai tineri si entuziasti, sau pur si simplu naivi, patetici si emotionati, asa cum ne-am manifestat atunci. Iar pentru cei care nu au trait acele momente, este o buna ocazie sa afle "cum a fost".

Matei Florian
"Si Hams si Regretel"
(foto 3)
Lansarea, sambata, 28 noiembrie, ora 16.30

Daca v-a fost dor de Stim si Stam, omuletii fara chip din "Baiuteii" nas­cuti dintr-un borcan de mustar, Matei Florian a creat in "Si Hams si Regretel" un intreg univers fantastic, po­pulat cu o le­gi­une de pitici din ceata colorata. In fruntea acestei legiuni un nou cuplu se pregateste sa intre in galeria indragostitilor le­gendari: Si Hams si Regretel (atentie, e vorba de un singur nume si un singur personaj!) si minunata sa Tristiana.

Alte titluri: "Muzica pentru ca­me­leoni", Truman Capote; "L-am urat pe Ceausescu. Ani, oameni, di­si­denta", Gabriel Andreescu; "Inamici publici", Michel Houel­lebecq, Bernard-Henry Levy; "Moartea lui Bunny Munro", Nick Cave

Paralela 45

Gheorghe Craciun
"Pactul soma­to­grafic"

Colectia "Sinteze". Lansarea, joi, 26 noiembrie, ora 16.00.

"Pactul soma­tografic" cu­prin­de eseuri ale unui prozator despre colegi ai sai prozatori, lecturile rafinate ale unui mare scriitor despre literatura la a carei evolutie a contribuit substantial.

Eveniment literar: Nicolae Manolescu – 70 (foto 4)

Vineri, 27 noiembrie, ora 14.00.
Ion Bogdan Lefter si Calin Vlasie
"Manolescu – 70"

Nicolae Manolescu
"Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga"

Ion Bogdan Lefter
"Nicolae Manolescu: de la cronica literara la Istoria criti­ca…"

Laszlo Alexandru
"Criticul literar Nicolae Manolescu"

La implinirea varstei de 70 de ani, chiar pe 27 noiembrie 2009, Nicolae Manolescu este sarbatorit de Edi­tura Paralela 45 prin acest set special de carti.

Integrala Cervantes: "Muncile lui Persiles si ale Sigismundei";
"Don Quijote de la Mancha"

Colectia "Capodopere ale literaturii universale".

Lansarea, vineri 27 noiembrie, ora 17.00.

Editura Paralela 45 con­tinua in ritm alert publicarea Integralei Cervantes realizate de apreciatul poet si tradu­ca­tor Sorin Marculescu. Si aceste doua noi volume din serie, ase­me­nea precedentelor si celor care vor urma, sunt deopotriva talmaciri de exceptie si veritabile opere exegetice, insotite de studii, note si explicatii .

Grupul Corint

Antologia GRANTA
"Cei mai buni tineri romancieri americani"
(foto 5)
Editura Leda
Lansarea, sambata,
28 noiembrie, ora 12.00

Pe parcusul  unui an, un juriu format din sase persoane a citit, a evaluat, a deliberat, iar in cele din urma a ales 21 de autori, toti sub varsta de 35 de ani. Volumul de fata este dedicat creatiilor lor – o radiografie sugestiva a noii generatii de scriitori care fac literatura americana de azi si care demonstreaza, pe langa explozia de talent,  ce preocupa si inspira imaginatia Americii moderne.

RAO

Umberto Eco
"Vertigo. Lista infinita"

Antologia reunita in acest volum dovedeste bogatia infinita a enumerarilor din istoria seculara a literaturii, de la Hesiod la Joyce, de la Ie­zechiel la Gadda. Aceasta lucrare nu are doar meritul de a dezvalui o forma literara rar studiata. Ea evidentiaza, de asemenea, capacitatea artelor figurative de a sugera enumerari nesfarsite, chiar si atunci cand re­pre­zentarea pare strict limitata de rama tabloului.

Alte titluri:
"Dincolo de frontierele Reiki", George Cristian Maior; "Opere alese", J.W. Goethe.

Litera International

"Enciclopedia concisa Britannica"
Lansare, sambata, 27 noiembrie, ora 12.00

Indiferent care ar fi domeniul in care activam, cu totii am auzit despre Encyclopaedia Britannica, acest monstru sacru al istoriei cartii, o istorie de 240 de ani (cea mai veche enciclopedie tiparita) si una dintre cele mai de incredere surse de informare in orice domeniu. Acum, dupa 4 ani de munca, Editura Litera ofera si publicului roman aceasta carte ce a facut inconjurul lumii. In peste 2500 de pagini color gasim informatii-cheie.

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...
Ultima oră
Pe aceeași temă