» Traian Basescu a castigat in Constanta, locul sau de nastere, dar si unul dintre fiefurile PSD.
» Mircea Geoana s-a impus in judetele mai sarace si in mediul rural.
» Crin Antonescu a reusit un scor bun in cateva localitati tulcene.
La malul marii, Traian Basescu si-a "zdrobit" adversarii, dovedind functionalitatea votului emotional, datorat in parte si faptului ca actualul presedinte s-a nascut in judet, in localitatea Basarabi. Rezultatele partiale indica faptul ca Basescu a invins chiar si in municipiul Constanta, acolo unde Mazare si echipa lui obtineau, in urma cu un an, la alegerile locale, aproape 70% din voturile electoratului. Astfel, conform primelor rezultate partiale centralizate din 401 de sectii de votare din Constanta (din 587), Traian Basescu are 37,39% din voturi iar Mircea Geoana – 31,46%. Antonescu a obtinut sub scorul mediu pe tara, circa 17,57%, ceea ce demonstreaza ca filiala locala liberala nu isi regaseste cadenta si nu mai convinge. PSD a acuzat fraudarea alegerilor, dar prefectul Claudiu Palaz a precizat ca reclamatiile depuse de Alianta PSD±PC impotriva sa nu sunt ivite decat "dintr-o mica rautate", considerand ca au fost facute doar pentru ca "probabil au mers lucrurile prea bine".
Urban versus rural, in Galati
In Galati, scrutinul a confirmat suprematia PSD in mediul rural si a PDL in mediul urban, fiind notabil saltul PNL cu aproximativ 2% peste scorurile-record inregistrate la localele din 2008, 16% in rural si 20% in mediul urban. Conform rezultatelor numaratorii paralele a PDL, in mediul rural batalia a fost castigata de PSD, cu 43,33%, urmat de PDL cu 29,97% si PNL cu 16,32%. In cele doua municipii, Galati si Tecuci, si orasele Tg. Bujor si Beresti, victoria a revenit PDL, cu 31,8%, urmat de PSD cu 28,41% si PNL cu 22,43%. Conform numaratorii paralele a PNL, Crin Antonescu a obtinut un procent de 22, 47% in mediul urban si 17,59% in mediul rural.
Antonescu, aproape de locul secund, in Tulcea
In judetul Tulcea, rezultatele nu aduc surprize semnificative. Ierarhia celor trei candidati de la nivel national se pastreaza si in acest judet, doar scorul realizat de competitori difera. Traian Basescu se claseaza pe primul loc cu 38,95% din voturi, Mircea Geoana este pe locul secund cu 25,13%, iar Crin Antonescu ocupa locul al treilea cu 22,67%. Analizand aceste cifre, se poate spune ca PDL a pierdut o mica parte din electoratul portocaliu care ar fi trebuit sa-l voteze pe Basescu, intrucat la precedentele alegeri acest partid, in nordul Dobrogei, a realizat scoruri de peste 40%. PSD a pierdut, de asemenea, din scorul realizat la precedentele alegeri, cand a adunat aproximativ 28% din voturi.
In schimb, PNL a crescut in preferintele tulcenilor cu peste cinci procente. Succesul liberalilor in judetul Tulcea este doar al candidatului Crin Antonescu, care s-a bucurat in cateva zone din judet de o simpatie semnificativa. De exemplu, in municipiul Tulcea, Crin Antonescu l-a batut la scor pe Mircea Geoana, obtinand 27,63% din voturi, in timp ce liderul PSD a fost votat doar de 19,81% din alegatori. Basescu a fost votat de 38,05% din tulceni, fata de 46-50% din scorurile electorale inregistrate de PDL la ultimele scrutine in acest municipiu. Antonescu a fost votat peste Geoana la Niculitel, unde a fost profesor aproape un deceniu, si in Isaccea, unde se afla doi membri ai familiei sale.
Ialomita mizeaza pe PSD
Mircea Geoana a castigat detasat in judetul Ialomita, fiind votat de 48.434 de alegatori, reprezentand 40,08% din voturile valabil exprimate. Pe locul doi in preferintele electoratului, cu 27,56%, s-a situat Traian Basescu, candidatul PDL fiind votat de 33.305 alegatori.
Candidatul PNL, Crin Antonescu, a obtinut 19.223 de voturi, reprezentand un procent de 15,90% din numarul total al voturilor valabil exprimate, situandu-se, astfel, pe locul trei. Ialomitenii l-au preferat si pe Corneliu Vadim Tudor, fiind votat de 8.860 de alegatori din judet, obtinand 7,33%, desi PRM nu a desfasurat o campanie electorala vizibila, in comparatie cu ceilalti candidati.