17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFarmacistii fac imprumuturi la banci ca sa supravietuiasca

Farmacistii fac imprumuturi la banci ca sa supravietuiasca

De sase luni, acestia nu au mai primit nici un ban de la CJAS si nici nu vor primi pana cel devreme in ianuarie.

In farmaciile constantene bate clopotul falimentului. Ca un gest de disperare, reprezentantii Colegiului Farmacistilor Constanta au adus inca o data in atentia autoritatilor situatia dificila in care se afla. Ieri au trimis o adresa prin care au atentionat ca sistemul este falimentar si au anuntat ca astazi se vor afla in greva japoneza: "Cerem sprijin pentru a nu se bloca sistemul. Poate politicienii se vor uita si la noi si vor gasi o solutie pentru iesirea din criza", a declarat Vasile Rizea, presedintele Colegiului Farmacistilor. Astazi, toti farmacistii vor purta banderola neagra, in semn de protest fata de situatia in care se afla sistemul. Programul de lucru va fi normal, se vor elibera retete, numai ca angajatii farmaciilor vor avea pe brat o banderola care sa exprime nemultumirea pentru starea in care s-a ajuns.

 

Farmaciile au primit ultimii bani pentru luna mai. De atunci si pana acum sunt sase luni de retete eliberate care nu au fost platite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si termenul se va lungi pana in ianuarie, cel mai devreme. Furnizorii nu sunt dispusi sa astepte atat de mult, astfel ca farmaciile trebuie sa se gandeasca la o modalitate de a-si onora datoriile. Multe dintre farmaciile din judet au facut credite la banci pentru a putea supravietui. "Noi imprumutam statul fara dobanda si, ca sa sustinem statul, am luat linii de credit si dam dobanda la banci. Pentru o afacere in care castigul maxim este de 8-10%, nu poti rezista", a mai spus Rizea.

 

Din cele 170 de farmacii de la nivelul judetului Constanta, multe au cedat creantele la diferite firme de distributie, unele au pus lacat pe usa, iar altele sunt in curs de inchidere. O afacere infloritoare in urma cu doi-trei ani a ajuns in pragul falimentului. Situatia este dificila nu numai pentru patronii farmaciilor, ci si pentru bolnavi, care in curand nu vor mai avea de unde sa-si procure medicamentele. Bolnavii de diabet, hepatita sau cancer vor gasi cu greu medicamentele specifice bolii. La negocierile cu furnizorii s-a reusit amanarea termenului de plata, insa nu mai mult de 180 de zile. "Noi cumparam medicamente cu 250 de zile inainte, dar furnizorii accepta 180 de zile maxim, atat am putut obtine la negocieri", a incheiat presedintele Colegiului Farmacistilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă