4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Romania ocupa pozitia a opta in UE dupa durata medie a somajului

Romania ocupa pozitia a opta in UE dupa durata medie a somajului

Romania ocupa pozitia a opta in Uniunea Europeana (UE) in functie de durata medie a somajului in perioada ianuarie 2005-septembrie 2008, cu 9,7 luni, sub media de 11,9 luni consemnata la nivelul blocului comunitar, a anuntat, luni, Comisia Europeana (CE), citat de Mediafax.

Perioada cea mai lunga de somaj a fost inregistrata in Ungaria (13,9 luni), urmata de Slovacia (12,2 luni) si Germania (12,1 luni), potrivit raportului "Ocuparea fortei de munca in Europa 2009".

Cel mai putin au stat in somaj maltezii (3,5 luni), estonienii (6,4 luni) si danezii (6,6 luni).

In Europa Centrala si de Est, Grecia, Cehia, Bulgaria si Polonia au avut un somaj mediu mai mare decat in Romania, de 10,4 luni, 10,2 luni, 10,1 luni si 9,9 luni, in timp ce Lituania (9,1 luni), Letonia (6,9 luni) si Austria (6,9 luni) se situeaza in partea inferioara a clasamentului.

Potrivit raportului, cu cat o persoana sta mai mult in somaj, cu atat este mai dificil sa revina pe piata muncii. In Europa, aproape 45% din perioadele de somaj au depasit un an, fata de 10% in SUA.

Somajul mediu la nivel comunitar a fost de 11,9 luni in ianuarie 2005-septembrie 2008, insa datele au variatii substantiale in functie de diferitele grupe de persoane.

Astfel, somerii de peste 54 de ani au nevoie de mai mult timp pentru a gasi un loc de munca, 14,7 luni, fata de cei cu varste intre 24 si 54 de ani, 12,2 luni, in timp ce in cazul tinerilor perioada de somaj scade la 10,2 luni.

Totodata, muncitorii calificati obtin un nou loc de munca dupa 8,1 luni, in timp ce pentru persoanele fara studii de specialitate media este de 12,3 luni.

Diferenta dintre barbati, cu 12 luni, si femei, cu 11,7 luni, este destul de redusa la nivelul UE, se arata in raport.

In privinta politicilor legislative, raportul arata ca o legislatie mai stricta tinde sa creasca incidenta somajului pe termen lung, in timp ce cresterea cheltuielilor pentru piata muncii contribuie la reducerea acestuia.

Cele mai citite

Chiriile au crescut cu 15% în 2024: Cluj-Napoca, cel mai scump oraș

Conform raportului anual realizat de Storia, platforma de imobiliare a OLX, chiriile au înregistrat o creștere medie de 15% față de anul trecut, în...

Schimbările climatice afectează migrarea păsărilor: Tot mai multe rămân pe timp de iarnă în România

Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra comportamentului păsărilor migratoare, tot mai multe dintre acestea alegând să nu mai plece din România în sezonul...

Cotele de piață ale jucătorilor din Superliga, actualizate. Daniel Bîrligea, cea mai spectaculoasă creștere

Transfermarkt a actualizat astăzi cotele de piață ale jucătorilor din Superliga, iar Daniel Bîrligea, atacantul FCSB-ului, a înregistrat cea mai mare creștere după un...
Ultima oră
Pe aceeași temă