» Politicienii s-au inghesuit la urne inca de la primele ore ale diminetii, au invocat repetat nevoia "schimbarii", au argumentat "pro" sau "contra" referendumului si au chemat oamenii la vot.
» Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a oferit surpriza zilei: a reusit sa incurce numele candidatului PSD cu cel al principalului adversar politic.
Intrebat cu cine a votat pentru cea mai inalta functie in stat, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a raspuns: "Pentru Bases… pentru Geoana". Ulterior liderul PSD a incercat sa dreaga situatia subliniind ca spera "sa scapam de aceasta chestiune care ne-a insotit timp de cinci ani de zile si ne-a deteriorat climatul politic, si in tara ne-a creat necazuri, si ne-a compromis si in plan international". In privinta referendumului, Iliescu a declarat ca l-a "ignorat" pentru ca "este un capriciu". Intrebat cum comenteaza faptul ca presedintele PSD, Mircea Geoana, a votat "da" la referendum, Iliescu a spus sec: "E treaba lui. Fiecare voteaza cum il duce capul".
Mircea Geoana si-a exprimat optiunea de vot tot la Liceul "Jean Monnet" spunand ca s-a pronuntat in favoarea unui presedinte care sa se preocupe de "problemele adevarate".
si presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca nu a votat pentru referendum, pe care l-a catalogat drept "o actiune de ordin electoral". "Dupa revenirea la normalitate, dupa ce vom reusi sa consolidam mecanismele democratice in Romania, dupa alegerile prezidentiale, va fi nevoie de o dezbatere serioasa privind modificarea Constitutiei", a explicat Nastase, la Mizil.
Sotiile candidatilor conteaza…
Deputatul Sergiu Andon, vicepresedinte al PC, a admis ca a acordat votul sau luand in considerare nu calitatile candidatilor inscrisi in cursa, ci pe cele ale sotiilor acestora. "Deoarece am sa-i reprosez cate ceva fiecarui candidat, am votat orientandu-ma dupa femeia care sa merite sa fie prima doamna, dupa distinctie, sarm, inteligenta, actiune civica. Imaginea Romaniei are nevoie de atat de multa reparatie, incat numai un cuplu cu distinctie o poate repara", si-a explicat Andon optiunea. In privinta referendumului, desi s-a declarat un adept al ideii de Parlament unicameral, Andon a spus ca nu a votat, deoarece ar fi vorba de "o smecherie".
Antonescu a votat cu gandul la "vremuri bune"
Candidatul PNL la presedintie, Crin Antonescu, a declarat ca a votat pentru "o schimbare reala, profunda, un alt fel de a face politica, un alt fel de a trai in societatea romaneasca, o alta Romanie". Ideea votului "pentru schimbare" a aparut si la alti doi lideri liberali: Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu. La randul sau, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ca actuala campanie electorala "ar trebui inclusa in Cartea Recordurilor", pe motiv ca, "desi am avut un candidat care este de 18 ani in Parlament, a fost patru ani ministru, conduce cel mai mare partid liberal din Europa, pe parcursul intregii campanii despre el nu s-a spus nici un lucru rau". Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, la randul sau, ca a votat "pentru normalitate", precizand ca nu si-a exprimat optiunea si in cazul referendumului, deoarece i s-a parut "inutil".
Berceanu a stat o ora la coada
Printre romanii care au asteptat ieri la coada pentru a-si exercita dreptul de vot s-a numarat si ministrul demis al Transporturilor, Radu Berceanu. Acesta a stat aproape o ora la sectia speciala amenajata in Aeroportul Baneasa. Presedintele Traian Basescu s-a prezentat la vot, la Liceul "A.D. Xenopol", impreuna cu sotia sa si cu cele doua fiice si a subliniat importanta scrutinului de ieri. "Romanii au puterea de a spune si Parlamentului cum sa functioneze, isi pot alege si presedintele. Este un exercitiu de putere exceptionala pe care romanii pot sa-l exercite", a declarat Basescu. La intrarea in sectia de votare, presedintele a fost asteptat de circa o suta de sustinatori care i-au daruit Mariei Basescu un buchet de trandafiri albi.
Premierul interimar Emil Boc si-a exprimat optiunea de vot la Cluj-Napoca si a declarat ca a votat pentru "un Parlament de bun-simt, atat in privinta numarului, cat si a structurii", si pentru "un presedinte care in continuare sa fie capabil sa redea Romania romanilor si sa lucreze in interes public". Pentru presedintie si pentru referendum a votat si premierul desemnat, Liviu Negoita. Primarul sectorului 3 a declarat ca a optat "pentru un presedinte sincer si un Parlament mai eficient".
"Schimbarea", laitmotivul zilei
Ideea "schimbarii" a fost vehiculata nu doar de liberali, ci si de udemeristi si de candidatul independent Sorin Oprescu. "Am votat pentru schimbare, pentru o reforma dupa care pe primul loc sa se situeze familia, cetateanul, nu statul", a declarat candidatul UDMR, Kelemen Hunor, in timp ce primarul general al Capitalei a spus ca s-a pronuntat in favoarea "primului presedinte independent intr-adevar".