22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Laptele si cornul" baga elevii in spital

„Laptele si cornul” baga elevii in spital

» 21 de copii au fost luati de la scoala si fost dusi de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase Constanta.

» Elevii au prezentat simptome de toxiinfectie alimentara usoara imediat dupa ce au consumat produsele acordate prin programul gratuit.

Mai multi elevi din localitatile Palazu Mic si Piatra au ajuns vineri la spital dupa ce au acuzat dureri abdominale, au avut febra, cefalee si greata. Opt copii din Palazu Mic au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase vineri, dupa pranz. sapte copii sunt elevi in clasele I-IV, unul fiind la gradinita. La ora 9.30 au consumat iaurt si biscuiti, produse acordate prin programul guvernamental, iar dupa o ora au inceput sa se simta rau. Potrivit dr. Mihaela Dinisov, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica, la ora 13.30 s-a solicitat ambulanta pentru transportarea micutilor la spital. "Primele simptome au aparut la ora 10.30. Copiii care au acuzat dureri de burta, febra si dureri de cap au fost internati la Spitalul Clinic de Boli Infectioase", a precizat dr. Dinisov.

 

Intre timp, aceleasi simptome au aparut si la mai multi elevi de la scoala generala din Piatra, astfel ca la ora 14.00, treisprezece copii din clasele V-VIII au fost transportati la spital. Ei au acuzat dureri de burta, de cap si au avut febra. O ambulanta i-a transportat la Spitalul de Boli Infectioase, unde au primit tratament de specialitate. Copiii care au ajuns la spital, de la scolile din cele doua localitati, se afla sub supraveghere medicala la unitatea sanitara constanteana. Ei sunt in afara oricarui pericol. "Am fost sambata sa vad in ce stare se afla. Doi dintre ei fusesera externati. si ceilalti se simt bine si, foarte probabil, astazi (n.r. – ieri) vor fi externati", a precizat dr. Adrian Pavlov, inspector-sef in cadrul Inspectiei Sanitare de Stat. Echipe de control ale Directiei de Sanatate Publica au ajuns vineri la cele doua scoli pentru demararea anchetei epidemiologice in vederea stabilirii surselor care au dus la aparitia simptomatologiei de toxiinfectie alimentara usoara.

Dr. Mihaela Dinisov, director adjunct in cadrul DSP, a declarat ca ancheta epidemiologica este in derulare si numai la finele verificarilor se va sti exact cauza aparitiei simptomatologiei. Atat laptele, cat si iaurtul si biscuitii distribuiti in scoala sunt in termen de garantie. Gheorghe Dinca, directorul DSV, a declarat ca s-au prelevat probe din produsele consumate, iar dupa analiza bacteriologica se va afla sursa suspiciunii. Laptele este UHT si este produs de Lactaprod Braila, biscuitii Merci sunt produsi de Lemi Star Barila, iar iaurtul Milli este produs la Targu Mures.

 

» Al treilea caz
La nivelul judetului Constanta, in ultimele luni au mai fost semnalate toxiinfectii alimentare la copii. Cazurile cele mai grave au avut loc in Tuzla si la doua gradinite din Medgidia. De vina au fost tot produsele oferite elevilor prin programul national. Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a dispus la finele lunii septembrie demararea, la nivel national, a unor actiuni de control in ce priveste produsele distribuite in scoli prin programul "Laptele si cornul" dupa ce mai multi elevi au ajuns in spital cu toxiinfectie alimentara.

» Probleme la ambalare
In opinia dr. Pavlov, problema ar fi putut aparea la ambalarea laptelui in pungile de plastic sau in cazul in care copiii ar fi consumat si altceva in afara produselor oferite la scoala. Inspectorii au verificat loturile de lapte, s-a luat legatura si cu producatorul de lapte pentru identificarea cauzelor. "Produsele sunt in termen, iar depozitarea este corespunzatoare. Ar putea fi probleme de contaminare la ambalarea laptelui. Am anuntat, prin sistemul de alerta rapida, Directia de Sanatate din Braila, pentru a analiza situatia", a adaugat dr. Pavlov. La unitatea scolara s-au deplasat pentru verificari si reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă