Impactul economic al pandemiei a fost unul puternic pe fondul presiunilor în creștere asociate aprovizionării cu alimente, deprecierii monedei naționale și creşterii necesarului de lichiditate, este de părere Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a spus la Reuniunea Clubului Guvernatorilor din Zona Mării Negre, Balcani și Asia Centrală că BNR a intervenit eficient și va interveni de fiecare dată când va fi nevoie pentru păstrarea unui curs de schimb în anumite limite.
„În mod special în cazul României, cursul de schimb joacă rol important de indicator public al stabilității și situaţiei economice generale. Am menținut regimul de flotare controlată, dar am decis furnizarea de lichiditate cu scopul de a preveni volatilitatea excesivă a cursului nominal și de a preveni o depreciere majoră ne-necesară a monedei naționale.”, a spus Mugur Isărescu.
În opinia sa, economia României va avea de suferit ca efect al pandemiei de coronavirus și creșterea economică din ultimii ani nu va continua și în 2020. „Pe parcursul ultimilor patru ani această creștere economică a fost susținută în special prin creșteri salariale și majorarea puternică a consumului, în timp ce dezechilibrele fiscale și externe s-au accentuat, iar rata anuală a inflației s-a situat în jurul valorii de 4 la sută, cel mai ridicat nivel comparativ cu țările din UE.”, a adăugat guvernatorul BNR.