17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce pleaca medicii din sistemul de stat in cel privat: "Daca...

De ce pleaca medicii din sistemul de stat in cel privat: „Daca mai ramaneam, ma imbolnaveam de inima”

» Medicii Dana si Eduard Balasa au parasit sistemul de sanatate public din cauza deficientelor majore intalnite.

» Acestia spun ca aprovizionarea cu materiale sanitare si medicamente este la pamant in spitalele de stat.

» In sala de operatii din Maternitatea Medgidia, apa curgea din tavan ca la robinet si lampa se prabusea pe podea.

Spitalele de stat nu mai mai ofera de mult timp cadrelor medicale conditii propice derularii activitatii. Un exemplu in acest sens este migrarea tot mai multor medici si asistente in mediul privat sau chiar in strainatate. Recent, doi medici de vaza ai Spitalului Municipal Medgidia au parasit sistemul de stat pentru mediul privat. Dr. Dana Balasa si dr. Eduard Balasa, medici primari obstetrica-ginecologie, care au activat timp de 16 ani in spitalul din Medgidia si au dezvoltat maternitatea de acolo, au ales sa plece, din cauza unor neintelegeri cu sistemul de stat, la primul spital privat de obstetrica-ginecologie din Constanta. "Sistemul de stat a ajuns intr-un punct sensibil si nu mai poate sustine un act medical la standardele dorite. Ne dorim ca rezultatele muncii noastre sa fie optime, insa din pacate sistemul de stat este subfinantat si nu poate oferi servicii optime.

 

Cel mai rau este ca aprovizionarea cu materiale sanitare si medicamente este aproape zero in unitatile sanitare. Este foarte greu sa faci in fiecare dimineata liste cu ceea ce nu ai, esti practic legat de maini si de picioare", a subliniat fostul sef al Sectiei de Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Medgidia. Medicul a facut referire si la o alta problema grava, aceea ca in Romania nu se mai produce Oxiton, un medicament care poate salva viata unei gravide. "La stat, nu stii cand poti sa mai ai acest medicament, in timp ce la privat exista rezerve proprii, sunt legaturi cu persoane care importa de afara. Este mai simplu in sistemul privat, pentru ca nu se practica licitatii ca la stat", a adaugat medicul. La randul sau, presedintele spitalului privat de obstetrica-ginecologie din Constanta, dr. Ion Rusa, a precizat ca in sistemul de stat responsabilitatea este mare pe reguli pe care nu le face medicul.

 

Despre experienta de la Medgidia, dr. Dana Balasa a declarat ca de multe ori era un stres continuu: "Eram obositi si ajunseseram sa ne indoim de capacitatea noastra de decizie. Ma bucur ca acum ne vom face meseria la intreaga noastra capacitate. Sistemul de stat nu-ti ofera alta alternativa decat sa pleci. Daca mai ramaneam, ori deveneam un robot fara suflet, ori ma imbolnaveam de inima". O alta problema evidentiata de cei doi medici este lipsa personalului medical. "Cu medici si asistente lipsa, ajungi sa te intrebi cu cine mai lucrezi. Asistentele care ies de pe bancile scolii sunt slab pregatite. In plus, pentru pregatirea unei asistente in obstetrica sunt necesari minimum patru ani de scoala", a adaugat dr. Eduard Balasa.

Cezarienele, consecinta nefasta a crizei
Din cauza lipsei materialelor sanitare si a personalului, a crescut si rata cezarienelor la 80%. "Este rezultatul uman al faptului ca nu mai poti sa urmezi un travaliu, nici personal suficient nu este, si atunci faci medicina defensiva. Nu este corect, pentru ca mama nu are nici o vina, insa sistemul a creat tensiune asupra medicilor", a subliniat dr. Balasa. In opinia celor doi medici, este o meserie cu risc, insa medicii ajunsesera in situatia in care nu se puteau apara in cazul unor evenimente nefericite. "Este foarte greu la un deces intrauterin sa nu poti inregistra sau sa te afli in situatia in care nu merge ecograful", a declarat dr. Dana Balasa. Au mai fost situatii in care curgea apa ca la robinet din tavan pe masa de operatii, din cauza ca un muncitor uita sa lege o teava la calorifer. De asemenea, intr-una din zile a cazut lampa in sala de operatii, iar marele noroc a fost ca medicul amanase operatia pentru ca nu curgea apa. In caz contrar, pacientul ar fi fost strivit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă