15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPrincipalii candidati la Presedintie, la brat cu cercetati penal

Principalii candidati la Presedintie, la brat cu cercetati penal

Campania electorala s-a intetit in weekend, candidatii la prezidentiale raspandindu-se prin toata tara. Fiecare si-a orientat discursul spre propriul bazin electoral: Basescu – in Dolj, Geoana – pe Valea Dambovitei, iar Crin Antonescu – la Oradea.

 

Traian Basescu a declarat ca nu face alianta cu hotii, vorbind despre alianta PSD-PNL-UDMR; Mircea Geoana a acuzat PDL ca santajeaza firmele, statul achitand facturile restante doar celor care cotizeaza la campania lui Basescu, iar Crin Antonescu sustine ca s-ar simti mai confortabil colaborand cu PSD decat cu PDL si ca in turul doi ar vota cu orice contracandidat al lui Basescu.  
Aflat la Craiova, Traian Basescu a declarat la un miting electoral ca a facut deja doua compromisuri in incercarea de a desemna un nou premier: a desemnat mai intai "un independent" (Lucian Croitoru), apoi "un gospodar" (Liviu Negoita), "dar niciodata nu voi face compromisuri cu hotii", referindu-se expres la majoritatea parlamentara PSD-PNL-UDMR. Problema este ca evenimentul de la Craiova l-a avut ca sponsor  pe Gigi Netoiu, anchetat de DNA in dosarul impresarilor privind transferurile de fotbalisti in strainatate. De altfel, Netoiu s-a afisat pe scena adunarii, imbratisandu-l pe Traian Basescu. Multi dintre participantii la eveniment erau angajati de la complexurile energetice de la Turceni si Rovinari,  care fusesera incolonati de Ionel Mantog, presedinte al PDL Gorj, si el cercetat de DNA si chiar trimis in judecata de procurorii DNA. Angajatilor din energie li s-au alaturat la mitingul PDL si ortaci de la Societatea  Nationala a Lignitului Oltenia (aproape 3.000 de salariati), coordonati de liderul de sindicat, Marin Condescu, implicat in acelasi dosar. Mantog, directorul Complexului Turceni, este judecat in dosarul stramutatilor de lux, acuzat, impreuna cu Marin Condescu,  de un prejudiciu de peste 3 milioane euro. Angajatii, imbracati in portocaliu, au fost adusi in autobuze ale societatilor de stat, cu promisiunea ca, daca vin la mitingul lui Basescu, vor primi in schimb zile libere. Interesant este faptul ca "maestrul de ceremonii" de la Craiova nu a fost presedintele organizatiei PDL Dolj, Radu Berceanu, ci primarul Craiovei, Antonie Solomon, in contextul conflictului deschis dintre cei doi. Aflat pe aceeasi scena cu presedintele si cuprins de furie impotriva parlamentarilor, Antonie Solomon a declarat ca Basescu nu va pleca de la Cotroceni "pana nu va da jos Constitutia"! Actualul presedinte a fost sambata in campanie electorala si la Timisoara, unde s-a autointitulat "comandantul navei Romania", dar si la Buzau, unde si-a manifestat regretul ca PDL nu mai este in alianta cu PNL, ca in 2004.

De cealalta parte, liderul PSD, Mircea Geoana, s-a deplasat duminica pe Valea Dambovitei, in localitatea Voinesti. Judetul este dominat acum de PDL, dar pe Valea Dambovitei PSD este inca foarte puternic, asa ca  "Ziua Marului" (zona fiind cunoscuta drept cea mai mare producatoare de mere din tara) s-a transformat intr-o sarbatoare rosie. Mitingul electoral a fost pregatit cu grija de liderul PSD Dambovita, Ion Stan, cu banii unor cunoscuti, dar controversati oameni de afaceri locali, cum ar fi Constantin Constantin. Periplul electoral l-a dus pe Mircea Geoana si la Cluj, unde a declarat ca "Boc si-a sacrificat cariera politica la ordinul lui Traian Basescu", fiind aruncat "ca o coaja stricata", si ca  zona Cluj nu ar avea absolut nimic de pierdut daca Traian Basescu pierde alegerile. Mircea  Geoana a fost apoi la Constanta, unde coordonatorul actiunii politice a fost mult prea controversatul primar Radu Mazare, cercetat penal in doua dosare penale de coruptie.

Crin Antonescu s-a deplasat la Oradea, oras unde oamenii si-au dat votul, la locale, liberalului Ilie Bolojan, fost secretar general al Guvernului. Adunati nu in aer liber, ci in numar restrans intr-o sala de evenimente, simpatizantii liberali au avut ocazia sa-l auda pe Crin Antonescu spunand ca, daca nu va intra in turul doi, el il va vota pe contracandidatul lui Basescu, "oricare ar fi el" – Geoana, Vadim Tudor, Gigi Becali. Campania lui Antonescu a continuat la Satu Mare si Zalau.

Cele mai citite

Protocol pentru siguranța bolnavilor

Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte  RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european şi...

Percheziții la două case de licitații. Există bănuieli că ar fi oferit lucrări de artă falsificate

Poliţiştii din Bucureşti au efectuat percheziţii la două case de licitaţie din Bucureşti, într-un dosar penal privind săvârşirea de infracţiuni economice și de fals....

Contract de lux pentru Rodri! Manchester City nu vrea să-l lase pe spaniol la Real Madrid

Rodri, mijlocașul central al Manchester City, este ținta principală a celor de la Real Madrid, dar campionii Europei sunt pregătiți să contracareze cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă