21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportCurtea Constitutionala amana legile Boc pana dupa prezidentiale

Curtea Constitutionala amana legile Boc pana dupa prezidentiale

Cele trei legi asumate de Cabinetul Boc la 15 septembrie nu au nici o sansa sa intre in vigoare inainte de alegeri. Este vorba despre salarizarea unica, restructurarea agentiilor si Legea educatiei. Curtea Constitutionala a anuntat ieri ca judecatorii se vor pronunta asupra lor pe 9 decembrie, la trei zile dupa cel de-al doilea tur de scrutin. Potrivit unui comunicat de presa, judecatorii motiveaza amanarea prin "complexitatea problemelor judiciare ce fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta". Cei noua judecatori ai Curtii au nevoie de aproape trei luni ca sa analizeze legile intocmite de guvernul PDL-PSD.

Amanarea ridica probleme dintre cele mai grave nu numai pentru actualul cabinet, dar si pentru cel urmator, indiferent care sunt partidele ce-l vor alcatui. Potrivit acordului cu FMI, Legea salarizarii unitare trebuie sa intre in vigoare pe 31 octombrie, iar Legea de restructurare a agentiilor statului tine de acelasi acord, prin consecintele pe care se asteapta sa le produca, adica reducerea cheltuielilor publice. Iar Romania nu se poate lipsi de cele 1,5 miliarde euro, transa a treia din imprumutul de 13 miliarde euro pentru doi ani (aproape 20 miliarde, impreuna cu imprumuturi similare de la BERD, Banca Mondiala si programul anticriza al Uniunii Europene).

 

Intrebat care sunt urmarile amanarii CC, ministrul de finante, Gheorghe Pogea a spus ca bugetul se baza pe cele 1,5 miliarde de lei economie pe care le-ar fi presupus intrarea in vigoare rapid a celor doua legi. "Va fi dificil" sa fie compensate aceste sume lipsa si va fi necesara taierea altor cheltuieli bugetare pentru ca Romania sa se incadreze in deficitul de circa 7% preconizat, a explicat ministrul Pogeala iesirea de la audierile din Parlament. 

Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, declara ca partidul sau asteapta argumente suplimentare din partea Curtii Constitutionale. "Trebuie sa stim daca CC sustine ca pana in clipa de fata nu are suficiente argumente ca sa-si fundamenteze decizia sau daca amana luarea unei decizii pentru ca aceasta ar putea sa orienteze optiunea alegatorilor", a spus Varujan Vosganian. El precizeaza ca PNL nu judeca deciziile Curtii, dar ca judecatorii trebuie sa-si asume o decizie:  "Daca CC crede ca ar influenta optiunile politice prin decizia sa, opinia mea este ca ar trebui ca CC sa dea decizia pentru ca oamenii trebuie sa voteze in functie de justetea unor actiuni politice, indiferent cine castiga".

Curtea Constitutionala a fost acuzata in repetate randuri de partizanat politic, acuzatie sustinuta partial de faptul ca cei noua judecatori a Curtii sunt fosti magistrati care au ales ulterior cariera politica. In acest moment, doi judecatori au fost numiti de Traian Basescu, unul provine din PNL, altul din UDMR, iar cinci din PSD, inclusiv presedintele Ioan Vida. Numele judecatorilor fosti PSD, Ioan Predescu, Aspazia Cojocaru si Ioan Cochinescu, au aparut in asa-numitul scandal Coldea, in aprilie 2007. Mircea Geoana il acuza pe prim-adjunctul sefului SRI, Florian Coldea, ca ar fi notat pe un biletel numele celor trei cu intentia de a-i santaja in directia unui verdict favorabil actualului presedinte, Traian Basescu, atunci pe cale de a fi suspendat. Ulterior, Florian Coldea a dat explicatii unei comisii parlamentare, respingand acuzatiile.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă