18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalele constantene, fara bani si medici

Spitalele constantene, fara bani si medici

» Unitatile sanitare din judetul Constanta au datorii mari la furnizorii de materiale sanitare si medicamente si in curand se vor afla in imposibilitatea desfasurarii actului medical.

» In afara de aceasta problema, care afecteaza in primul rand pacientul, mai exista si cea a deficitului de personal.

Stere Busu, managerul Spitalului Municipal Medgidia, a declarat ca are datorii la furnizorii de materiale sanitare si medicamente de aproximativ 100.000 lei. "Este greu, ne descurcam doar cu strictul necesar. Nici nu am mai achizitionat medicamente diversificate luna aceasta, ci doar cate un antispastic, antialgic", a precizat managerul. De la spitalul din Medgidia au plecat spre mediul privat, in ultima perioada, doi ginecologi. La momentul de fata, deficitul de personal medical este de 10-15%. Mai este nevoie de urologi, cardiologi, pediatri, neonatologi, anatomo-patologi, specialisti in medicina interna, de urgenta si ATI. Ultimul concurs a fost organizat in urma cu doua luni, insa nu s-a prezentat nimeni.

 

Cu toate acestea, managerul sustine ca activitatea medicala nu este perturbata, garzile putand fi asigurate fara probleme. Situatia este mai grava la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, unde exista datorii la furnizori de aproximativ 800.000 lei, dintre care 400.000 lei sunt cu teRmen depasit de plata. Managerul unitatii, Dan Capatana, spera sa primeasca o suplimentare de fonduri de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a rezolva problema datoriilor. De la SCJU au plecat anul acesta 5 ginecologi, care au ales mediul privat. si la unitatea sanitara constanteana exista deficit mare de personal medical. Printre sectiile afectate de lipsa medicilor si a asistentelor se numara neurologia si neurochirurgia.

» Exod
La Spitalul Orasenesc Cernavoda, datoriile la furnizori au ajuns la suma de 1.500.000 lei. Managerul unitatii sanitare, dr. Andrei Andrei, a declarat ca exista si un deficit important de personal. Cinci medici au parasit spitalul pentru alte orase. La unitatea sanitara din Cernavoda este nevoie de un ginecolog, urolog si un internist, un ORL-ist si un oftalmolog. Dr. Andrei a precizat ca este perfect justificata optiunea cadrelor medicale pentru mediul privat sau strainatate: "Munca ar trebui sa fie mai atractiva. In schimb, responsabilitatea este prea mare pe un salariu prea mic. In aceste conditii, este perfect normal sa vrea sa plece la mai bine".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă