Lista electorala permanenta pentru primul tur al prezidentialelor, in care este inclus si referendumul cerut de Traian Basescu, risca sa creeze confuzie in randul alegatorilor, avertizeaza unii juristi ai organizatiilor civice si ai partidelor politice.
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului de la Senat, Gyorgy Frunda, ne-a declarat ca se gandeste sa atace in contencios administrativ modul de intocmire a acestei liste, ceea ce ar putea afecta intregul proces electoral de alegere a sefului statului. Gyorgy Frunda spune ca intocmirea unei singure liste pentru doua scrutine diferite este "in afara logicii juridice". "Noi vorbim de un proces electoral ce presupune alegerea presedintelui tarii si un alt eveniment electoral ce inseamna raspunsul dat de populatie la un subiect de interes national", a afirmat Frunda. Acesta considera ca Guvernul ar fi trebuit sa intocmeasca liste separate, cu semnaturi separate ale alegatorilor. "Prin aceasta metoda adoptata de Guvernul Boc, oamenii sunt indrumati in mod imoral sa voteze si pentru referendum, nu numai pentru prezidentiale, deoarece alegatorii vor primi in mana trei buletine de vot, si nu doar unul", a precizat senatorul UDMR.
Acesta a spus ca interesul PDL si al lui Traian Basescu este de a utiliza toate metodele, inclusiv pe cele din afara aspectului juridic, pentru ca jumatate din numarul alegatorilor sa se pronunte in favoarea referendumului. Potrivit legislatiei in vigoare, un referendum este adoptat doar in urma votului majoritatii de 50% plus unu din numarul total de alegatori. "Votul este un drept, nu o obligatie. Se creeaza un precedent foarte periculos", a mai spus Frunda. De asemenea, liderul maghiar a pus sub semnul intrebarii si modul de formulare a intrebarii la care trebuie sa raspunda populatia. "Este vorba de doua intrebari diferite, continute in doua buletine de vot, dar se vorbeste de un singur referendum. Erau necesare obligatoriu doua semnaturi continute pe lista permanenta dedicata referendumului, pentru ca oamenii se pronunta asupra a doua aspecte diferite, care genereaza doua efecte juridice diferite", a precizat Gyorgy Frunda.
Pentru referendum, alegatorul va primi doua buletine de vot in care vor fi incluse doua intrebari: "1. Sunteti de acord cu Parlamentul unicameral?" "2. Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari?" Dar el semneaza pe lista permanenta o singura data, alaturi de semnatura pentru buletinul de vot destinat prezidentialelor. Georgiana Iorgulescu, director al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), merge mai departe si spune ca, "de fapt, este vorba despre doua referendumuri, pentru ca sunt doua intrebari. Este un abuz grosolan din partea presedintelui si a Guvernului sa fie amestecate lucrurile". Ea sustine, de asemenea, ca, prin includerea intr-o singura lista a alegerii presedintelui si a referendumului, "se incearca o fraudare a alegerilor prin manipularea populatiei cu drept de vot, mai ales a celor care sunt mai putin informati".
Directorul CSR atrage atentia asupra faptului ca nu a existat o campanie de informare a oamenilor privind referendumul, campanie care ar trebui sa dureze celor putin o luna. "Asa, alegatorul va fi total confuzionat cand va primi in brate trei buletine de vot. Multi sateni vor crede ca, de fapt, este o obligatie sa voteze si pentru referendum", a mai spus Iorgulescu. CRJ considera ca ar fi trebuit sa fie inclusa in lege obligatia pentru pre-sedintele comisiei de votare ca alegatorul sa fie informat, inainte de a i se inmana cele trei buletine de vot, ca este vorba de doua procese electorale diferite si intrebat daca doreste sa voteze si pentru referendum.
La randul sau, deputatul PSD Victor Ponta crede ca lista electorala unica pentru cele doua procese electorale "este o inovatie juridica pe care nu o intalnesti nici in Congo, nici in Patagonia". "Se incalca orice regula juridica. Este doar un interes politic", a adaugat Ponta.
In schimb, analistul politic Cristian Ghinea crede ca "este doar o furtuna intr-un pahar cu apa" si ca se face scandal "degeaba". De asemenea, presedintele PDL al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda, a mentionat ca si la alegerile locale alegatorii au primit patru buletine de vot (pentru consiliu judetean, presedintele consiliului judetean, primar si consiliul local) "si, daca nu vroiau sa voteze pentru primar sau pentru consiliul judetean, puteau sa anuleze votul".