Organizatiile investitorilor straini din Romania le-au solicitat guvernantilor sa revina la calendarul initial privind virarea contributiilor catre Pilonul II. Investitorii au atentionat autoritatile ca, in caz contrar, sunt afectate veniturile participantilor, iar in lipsa continuarii reformei, companiile de administrare a fondurilor de pensii
isi pierd increderea in sistem.
Sistemul de pensii private obligatorii din Romania functioneaza cu cel mai redus nivel al contributiilor (2%) din intreaga lume, potrivit datelor centralizate de Asociatia Romana pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Desi, potrivit legii, majorarea contributiei pentru Pilonul II (pensii private obligatorii) cu 0,5 puncte procentuale, de la 2% la 2,5%, ar fi trebuit aplicata inca din acest an, din cauza crizei economice suma necesara nu a fost prevazuta prin bugetul de stat pentru 2009. In proiectul de buget pentru 2010 este prinsa o crestere a contributiei pana la 2,5%, fata de 3%, cat era prevazut initial. Din aceste motive, investitorii straini din Romania au solicitat Guvernului sa revina la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II, pentru a nu afecta veniturile viitoare ale salariatilor de astazi.
Initiativa investitorilor straini, coordonata de Camera de Comert a Olandei din Romania si la care au aderat Camera de Comert a Statelor Unite din Romania (AMCHAM), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania, este al doilea demers de acest fel din 2009, dupa ce, in luna februarie, ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii au semnat o scrisoare comuna care atrage atentia autoritatilor privind efectele negative multiple ale propunerii de inghetare a contributiilor virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania. "Este convingerea noastra ca, daca Guvernul nu revine la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranta veniturile viitoare ale salariatilor romani de astazi, dar va avea si un impact negativ asupra intregii economii a Romaniei", a declarat directorul executiv al Camerei de Comert a Olandei din Romania, Nuria Simon Artigas.
Legislatia prevedea ca, in primul an de activitate al sistemului de pensii private, 2% din contributia totala de 9,5% din venitul brut pentru asigurarile sociale pe care le plateste fiecare angajat vor ajunge in administrare privata. De la lansarea Pilonului II, din luna mai 2008 pana in prezent, contributia virata a ramas la nivelul de 2% din venitul brut al fiecarui contributor. Pana in 2016, procentul ar trebui sa creasca la 6%. "La inceputul acestui an, cand echipa guvernamentala ne-a comunicat decizia privind mentinerea contributiei pentru pensiile private la nivelul de 2%, din cauza crizei economice, ni s-a spus ca o crestere a contributiei la nivelul prevazut de lege se va aplica in primul an cu crestere economica. Pentru anul 2010, prin proiectul de buget este prevazuta majorarea contributiei catre Pilonul II, de la 2% la 2,5%, insa sansele de a avea o majorare pana la nivelul prevazut de lege, respectiv 3%, sunt putin favorabile.
Trebuie tinut insa cont ca orice amanare privind cresterea contributiilor catre Pilonul II inseamna o reducere a viitoarelor venituri ale contribuabililor de astazi. Dintr-o estimare realizata rezulta ca, pentru un participant care avea varsta pana in 35 de ani la aderarea la sistemul de pensii private obligatorii, doar intarzierile din neaplicarea majorarilor anuale de contributii prevazute de lege ii reduc veniturile viitoare din Pilonul II cu aproape 10%", ne-a declarat Dorin Boboc, director de investitii al Allianz Tiriac Pensii Private.