Guvernul a decis sa aloce 6 milioane lei special pentru referendumul lui Traian Basescu, bani ce reprezinta o suplimentare de fonduri din rezerva bugetara a Executivului.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, anunta acum o saptamana ca referendumul nu va costa decat 440.000 lei, bani necesari pentru tiparirea buletinelor de vot. El sustinea ca referendumul va avea acelasi calendar ca si alegerile prezidentiale, va fi organizat in aceleasi sectii de votare, cu aceeasi stampila si acelasi tip de timbru autocolant. Guvernantii motivau organizarea simultana a acestui scrutin cu alegerile prezidentiale pentru economisirea unor sume importante de la bugetul de stat. Suplimentarea cu 6 milioane a organizarii referendumului inseamna costuri mai mari decat cel organizat in 2007 referitor la introducerea votului uninominal, cand guvernul Tariceanu a cheltuit numai 6 milioane lei, si nu aproape 6,5 milioane. Aceasta, cu atat mai mult cu cat referendumul uninominal s-a desfasurat in sectii de votare special amenajate, diferite de cele pentru europarlamentare, care se desfasurau in aceeasi zi. Prin urmare, referendumul actual ar fi trebuit sa fie mai ieftin decat cel din 2007.
Cabinetul Boc 2 a impartit suplimentar catre MAI 2,4 milioane lei si catre INS 3,6 milioane lei. Potrivit hotararii de guvern, fondurile destinate MAI vor fi utilizate "pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de desfasurarea referendumului", mai ales pentru asigurarea suportului tehnic, a operarii mijloacelor de inregistrare video si a computerelor la birourile electorale ale sectiilor de votare speciale. De asemenea, Institutul National de Statistica va folosi banii primiti din fondul de rezerva bugetara pentru "cresterea capacitatii de prelucrare in statiile organizate pe langa birourile electorale". Este de mentionat ca Guvernul interimar condus de Emil Boc a gasit bani pentru suportul tehnic necesar supravegherii referendumului, dar nu si pentru prevenirea votului multiplu la alegerile prezidentiale.
Cateva luni bune acest Guvern a cautat solutii tehnice pentru a depista eventuale fraude la prezidentiale prin turismul electoral, au fost consultate institutii specializate in controlul votului, cum ar fi STS (care a propus cate un calculator in fiecare sectie de vot), insa Guvernul Emil Boc a ajuns la concluzia ca nu sunt bani si ca este prea tarziu pentru implementarea unui asemenea sistem. Insa peste noapte acelasi Cabinet demis a gasit banii pentru achizitionarea de catre MAI a camerelor de luat vederi care vor supraveghea referendumul, dar si a calculatoarelor de la birourile electorale speciale. Directorul IPP, Adrian Moraru, ne-a declarat ca "este posibil" ca Guvernul sa fi decis sa dea de fapt bani pentru supravegherea alegerilor prezidentiale (care se tin in acelasi loc cu referendumul), "pentru ca nu a mai avut timp sa faca acest lucru" si se foloseste acum de momentul referendumului.
In schimb, directorul Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, crede ca Guvernul trebuie sa spuna clar pentru ce sunt alocati acesti bani, de vreme ce prezidentialele se organizeaza simultan cu referendumul. "Cred ca asistam la o devalizare a bugetului de stat si la o minciuna a Guvernului ca organizeaza referendumului in ziua prezidentialelor pentru a face economii", a declarat Iorgulescu.