13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialAti vota un candidat care nu candideaza?

Ati vota un candidat care nu candideaza?

Deci asa va fi campania asta? "Votati Antonescu, votati Iohannis"? Sau nu? "Votati Geoana, votati Iohannis"? Nici asa? Poate "Votati Geoana, votati Iliescu"? Tot laudand, preamarind si minunandu-ne de alegerea inteleapta a noii coalitii (perfect legitima, de altfel) de a se aseza in spatele primarului Sibiului, care a devenit subiect de campanie electorala prezidentiala, a mai observat cineva, intre timp, ca domnii Klaus Iohannis si Ion Iliescu NU CANDIDEAZa la alegerile prezidentiale? Ca daca votezi Antonescu inseamna ca DE FAPT votezi Antonescu si daca votezi Geoana inseamna ca DE FAPT votezi Geoana, si nu vreun neamt cu staif sau pe Dumnezeul socialismului romanesc, pe care l-a (re)creat din haosul comunismului si din sangele copiilor morti la revolutie si la mineriade? Adica, e de bun-simt sa ramai fidel faptelor, ca tot se inghesuie prezidentiabilii sa ceara "o Romanie de bun-simt", nu?

 

Nu va contrariaza ca oamenii care va cer sa le dati slujba de sef al statului nu sunt capabili sa se prezinte in fata electoratului in nume propriu si prefera sa se ascunda sub chipuri care se vand mai bine pe piata politica? Daca nu esti un brand suficient de puternic, de ce te mai prezinti exact la stand? Ca sa ce? Sa spui: "Votati-ma pe mine ca n-am nici o calitate, dar sunt amic cu ala care are"? N-ar fi mai onest sa te retragi si sa-l lasi pe Iohannis sa candideze? Altfel, ce facem? Batalie de orgolii? Concurs de frumusete? si daca isi ia domnita neamtul si "trece in Bulgaria", ca in Romania n-are sanse sa fie premier, si ne lasa sa ne intrebam, precum Pampon, "Ce-a cautat neamtu-n Bulgaria"?

In legatura cu Iohannis, a mai observat cineva obsesia cu care ni se spune ca e neamt, ca si cum a fi neamt e o virtute in sine? Nu vi se pare putin rasista povestea asta? N-au si nemtii falitii lor? Adica, un rasism cu semn schimbat, dar tot rasism, ca si cum ti-ar placea un om pentru ca este evreu, nu pentru calitatile sale individuale, sau ca si cum ai vota pentru Obama (sau i-ai da Premiul Nobel, de exemplu) pentru ca este negru, nu pentru ca are un proiect pentru America?
Si daca veni vorba de Obama, nu vi se pare ca s-au inmultit peste limitele suportabilului copiile lui Barry O. in politica romaneasca? Cum altfel sa intelegem faptul ca in primele cinci paragrafe ale programului sau de 41 de pagini, scrise marunt, Crin Antonescu foloseste de cinci ori cuvantul "speranta" si de trei ori "schimbare"? Ce-i asta? "Hope and change" in clipul electoral "Dambovita trece prin Sibiu"?

Ati vazut cumva site-ul lui Sorin Oprescu? I se mai pare cuiva neobisnuit ca omul n-are o sectiune pentru program – pentru ca n-are program, cred –, dar are una dedicata "semnului electoral"? Care semn seamana cam prea nesimtit cu al aceluiasi Obama, cu un "O" mare care, in loc sa se ridice peste orizont ca un soare, precum originalul american, include o stea cu sapte colturi? Da’ cu cinci colturi ce-avea? Aducea prea mult cu crezul baietilor bleu pe dinafara si rosii pe dinauntru care-i stau in spate? si, chiar asa, cum poate un om serios sa puna pe site-ul sau de candidat la presedintia Romaniei o tampenie ca asta, copiata din Dictionarul de Simboluri publicat de editura "Sentimente" din Adunatii Copaceni: "Asadar, steaua cu sapte colturi figureaza armonia lumii si fiinta umana in totalitatea sa…

 

Steaua are culoarea adevarului absolut – albastru – si este incadrata intr-un cerc – simbol al Unitatii, al perfectiunii si omogenitatii"? Hai, pe bune? N-ar fi fost mult mai simplu daca dadeai un search pe Wikipedia si citeai ca steaua asta simbolizeaza indepartarea raului si ca de-aia era purtata de serifi? N-ar fi fost mai cool sa intri in campanie cu sloganul "There’s a new sheriff in town"? Dar cum sa-i ceri lui Cozmanca sa caute pe Wiki? De unde sa auda el si securistii lui pe stil vechi de enciclopedii? Chiar asa, de ce o fi avut nevoie Iliescu sa plaseze atatia securisti in spatele lui Oprescu? si, la urma urmei, la cate capete joaca Iliescu? Pai, si cu Oprescu, si cu Antonescu, si cu Iohannis, si cu Geoana? Ce face batranul? Cooperativa de Productie Prezidentiala? Ma rog, si cu Geoana asta, mai crede cineva, in afara de Insomar si de el insusi, ca e primul in sondaje?

Si pentru ca tot am ajuns la Basescu, s-a mirat oare cineva ca in chiar clipa anuntarii candidaturii a inceput sa traga din toate pozitiile in oligarhii Patriciu, Voiculescu si Vantu (apropos, cui ar trebui sa-i multumim ca SOV a ramas si cu cazierul curat, si cu banii, si cu Vlas la puscarie?)? Pai ce facem, domnu’ presedinte, iar vreti sa se voteze impotriva lui Nastase, ca in 2004? Din ultimii cinci ani, nimic, nimic? si ce ne facem daca vine unul sau altul si spune: "Bine, bine, da’ Elena lu’ Cocos? Da’ baietii aia rai de la Bruxelles care fac pariuri la misto pe sansele don’soarei EBA de a fi desemnata prim-ministru la tura a doua? Da’ Ridzi? Da’ securistul Silvian Ionescu? Da’ baietii care asfalteaza cu termen de garantie un an, ca muraturile? Da’ alelalte?"? Pai, n-au dreptate?

Asadar, totul se reduce la asta: ati vota pentru niste candidati care candideaza in numele unora care nu candideaza sau pentru un candidat care candideaza impotriva celor care reprezinta "raul", nu in temeiul a ceea ce-l face pe el sa reprezinte "binele"? Ca deocamdata asta e tot ce avem.

Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă