» Firma care a castigat licitatia pentru amenajarea primei mine – muzeu din Romania, de la Aninoasa, a inceput deja organizarea de santier.
» Edilii spun ca, de saptamana viitoare, vor incepe si lucrarile propriu-zise si vor fi angajate circa 40 de persoane din localitate.
Cu bani de la banca mondiala, Exploatarea Miniera Aninoasa va deveni muzeu al mineritului. Licitatia a fost adjudecata de SC Ecosid Hunedoara, care se va ocupa atat de ecologizarea fostului perimetru minier, cat si de amenajarea viitorului muzeu. "Ecosidul a castigat licitatia, acum sunt in organizare de santier si saptamana viitoare vor da drumul la finantare si se vor apuca de lucru. Finantarea este asigurata de Banca Mondiala, prin Ministerul Economiei, iar banii sunt in cont", a declarat primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros.
Mina Aninoasa a fost inchisa in urma cu trei ani, din cauza ca nu mai era rentabila. De atunci a intrat intr-un program de conservare si acum este la un pas de a fi transformata in muzeu. Proiectul a fost evaluat la 2,2 milioane de dolari, iar Banca Mondiala a fost de acord sa-l finanteze. Fondurile sunt nerabursabile si, mai mult decat atat, tot organismul international va suporta toate cheltuielile timp de doi ani. Turistii vor putea afla la fata locului istoricul unitatii miniere, imbarcati intr-un trenulet ce va strabate un tunel in lungime de aproape 900 de metri, care exista, dar trebuie doar amenajat.
Muzeul subteran va avea o suprafata de doua hectare si va fi amenajat exact ca o veritabila mina, cu utilaje, vagoneti si lampase. Astfel, autoritatile spera ca vor dezvolta un nou tip de turism: "turismul subteran". Dupa ce ies din mina, turistii nu vor fi lasati sa se plictiseasca. La suprafata se va amenaja un imens parc de distractii. Proiectul a fost deja depus si va fi finantat din fonduri de dezvoltare regionala.