17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialLichidator cercetat penal dupa ce a vandut Muzeul Aurului in rate

Lichidator cercetat penal dupa ce a vandut Muzeul Aurului in rate

» Ofiterii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale si procurorii hunedoreni cerceteaza modul in care a fost vanduta, la un pret mult subevaluat, cladirea care
adaposteste Muzeul Aurului din Brad.

» Edilii locali cer implicarea statului si solicita preluarea muzeului in administrarea comunitatii locale.

Procurorii de la parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara au deschis, ieri, ancheta in legatura cu afacerea vanzarii Muzeului Aurului. Totul a pornit in urma unei sesizari depuse de conducerea Minvest Deva.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, Bogdan Nitu, a confirmat inceperea anchetei penale in cazul vanzarii Muzeului Aurului. "S-a primit o sesizare privind legalitatea licitatiei, iar ofiterii Serviciului de Investigatii Criminale verifica modalitatea in care s-a efectuat aceasta tranzactie. Deocamdata, ancheta este intr-o faza incipienta", a declarat Bogdan Nitu.
si procurorii hunedoreni au fost sesizati in acest caz, dupa ce edilii din Brad au atras atentia ca pretul de vanzare este prea mic si, in plus, Muzeul Aurului din Brad este "perla turistica a zonei". Cladirea in care statul roman a investit trei milioane de lei pentru reabilitare a fost vanduta de lichidatorul judiciar al societatii Brad Min, respectiv Societatea Civila Profesionala de Insolventa IT Management Advisors SPRL Deva. Cumparator a fost o organizatie neguvernamentala, Centrul Ortodox Filocalia Bucuresti, care a pus mana pe cladire la pretul de 120.000 de lei, si asta, in rate.

 

Mai mult, proprietarul imobilului, Compania Natio-nala Minvest Deva, nu a stiut absolut nimic despre aceasta tranzactie care ridica multe semne de intrebare. "Suntem consternati de faptul ca un ONG a putut sa achizitioneze o cladire cu o valoare de aproximativ cinci milioane la pretul de numai 100.000 de lei. Este cu siguranta o smecherie imobiliara a unor societati lichidatoare a fostei exploatari miniere si cu siguranta sunt foarte multe ilegalitati in aceasta tranzactie.
In acest moment, Primaria a inceput, in baza Legii 215, o procedura de consultare a populatiei si va pot spune ca in doua zile aproximativ 1.500 de persoane au semnat ca sunt de acord ca Muzeul sa ramana in proprietatea statului roman si sa intre in administrarea Consiliului Local Brad. De asemenea, dorim ca exponatele sa fie inventariate si clasificate ca patrimoniu national", a declarat primarul Bradului, Florin Cazacu.

Muzeul Aurului este unic in Romania si contine 1.300 de exponate din aur nativ. In 2008, in urma demersurilor facute de fosta conducere a Minvest, Muzeul Aurului a fost inclus intr-un program de reabilitare si modernizare, pentru care Guvernul a alocat trei milioane de lei. In luna august 2009, lichidatorul societatii Bradmin a scos la licitatie cladirea muzeului, iar castigatorul licitatiei a platit doar o prima transa, de 10.000 lei. ONG-ul cumparator s-a angajat sa plateasca restul sumei in decurs de un an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă