18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCazurile de malpraxis, anchetate cu anii

Cazurile de malpraxis, anchetate cu anii

»  Comisia de Malpraxis a Colegiului Medicilor Constanta primeste, anual, 15-20 de reclamatii.
»  Majoritatea cazurilor sunt dificil de investigat, iar rezolvarea lor poate dura ani de zile.

Mai multe cazuri in care medicii constanteni au fost acuzati de malpraxis nu si-au gasit inca rezolvarea. Mama unui bebelus mort pe masa de operatii a cerut ajutor Colegiului Medicilor pentru rezolvarea cazului. In varsta de o luna, copilul avea malformatii in zona abdominala, pentru care a fost supus interventiei chirurgicale. Nu inainte insa, de a i se face anestezie. Se pare ca cineva a hranit bebelusul inainte de anestezie si din aceasta cauza au aparut complicatiile. A inghitit secretii din stomac si, pentru ca au fost aspirate pe trahee, acestea au ajuns in plaman. Dupa un stop cardio-respirator, micutul a murit. O alta reclamatie care nu si-a gasit inca rezolvarea face referire la o femeie care a murit dupa un avort. In total, Colegiul Medicilor are sapte cazuri pentru care a cerut investigatii suplimentare de la comisiile chirurgicale si medicale, dar si de la Medicina Legala.

 

Raspunsurile nu vor veni prea curand, tinand cont ca este vorba de cazuri cu iz penal, care necesita un volum mare de munca. Un impediment in rezolvarea cazurilor este si faptul ca Politia nu are fonduri sa plateasca expertizele medicale.
Printre cazurile rezolvate se numara si cel referitor la un deces ca urmare a unei apendicectomii urmate de o peritonita. In aceasta situatie, nu s-a dovedit culpa medicala. "A decedat din cauza starii generale proaste, iar medicii nu au fost acuzati de malpraxis", a declarat dr. Victorian Pastila, presedintele Comisiei de Malpraxis. Bebelusul din Costinesti, mort in Ambulanta, a fost subiectul unei alte reclamatii. A avut reactii alergice la medicamente si a facut spasm laringian si stop respirator. Nu s-a dovedit, nici in aceasta situatie, culpa medicala.

» Obstetrica-ginecologia, cea mai reclamata
In fiecare an, Comisia de Malpraxis are pe masa de lucru 15-20 de reclamatii. Dintre acestea, 25% sunt cazuri usoare, care pot fi rezolvate intr-un timp relativ scurt. Lipsa medicamentelor in farmaciile unitatilor sanitare cu paturi, camerele de garda slab dotate reprezinta puncte de plecare pentru intocmirea unei reclamatii. Rezolvarea unui caz dureaza de la o luna la doi ani. Cele mai reclamate sunt sectiile de obstetrica-ginecologie si nou-nascuti, pediatrie si specialitatile chirurgicale. Cele mai dese reclamatii, dar si cele mai usoare vizeaza eliberarea de concedii medicale, "furtul" de pacienti de la un medic de familie la altul, medici care reclama ca au fost jigniti de colegi de-ai lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă