14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialMagistratii nu vor sa renunte la pensiile speciale

Magistratii nu vor sa renunte la pensiile speciale

Procurorii si judecatorii ar vrea sa-si pastreze pensiile speciale si actualele conditii privilegiate de iesire la pensie si cer Executivului sa renunte la aplicarea Legii unice a pensiilor.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Ministerul Public sustin ca proiectul noii Legi unice a pensiilor incalca Statutul judecatorilor si procurorilor prevazut prin Legea 303. Potrivit argumentelor pe care ICCJ le-a transmis CSM pe marginea Legii unice a pensiilor, "reglementarea pensiei de serviciu a magistratilor" tine de "cariera profesionala a magistratilor", de "responsabilitatile si riscurile profesiei de magistrat". Potrivit articolului 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si magistratilor, "judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. Judecatorii si procurorii sunt pensionati la cerere inainte de implinirea varstei prevazute de lege si beneficiaza de pensie daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii".
Procurorii si judecatorii nu vor sa fie considerati niste pensionari obisnuiti, iar CSM, Parchetul General si ICCJ sustin ca prin interdictiile si incompatibilitatile impuse magistratilor prin noul proiect de lege acestia nu-si pot suplimenta contributiile la asigurarile sociale, iar "calculul pensiilor pe baza contributiilor, impus de Legea sistemului unitar de pensii, este profund discriminatoriu". Magistratii sunt nemultumiti si de prevederea prin care varsta de pensionare este majorata in baza Legii sistemului unitar de pensii. CSM, ICCJ si Ministerul Public arata ca, potrivit studiilor efectuate, profesia de magistrat este una stresanta, problemele de sanatate aparand in urma volumului ridicat de munca, ceea ce inseamna ca pensionarea la o varsta inaintata nu este posibila. In punctele de vedere formulate, reprezentantii magistratilor arata ca majorarea varstei de pensionare la 65 de ani este nerealista, in conditiile in care speranta de viata in Romania este de 72,5 ani.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă