» Secretarul de stat Bogdan Aurescu a declarat ca noua formula de scut antiracheta anuntata in luna septembrie de Barack Obama acopera intreg teritoriul Romaniei. Specialistii militari spun ca noul proiect raspunde foarte bine nevoilor sud-est europene, dar linisteste si tensiunea din partea Rusiei.
» In acest context, vizita de saptamana viitoare a vicepresedintelui american Joe Biden in Romania, Cehia si Polonia este interpretata de experti ca una "exceptionala", menita sa panseze ranile cauzate de schimbarea brusca de strategie si sa reafirme sprijinul american pentru regiune.
In apropierea vizitei de saptamana viitoare a vicepresedintelui american Joe Biden in Romania, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca "noua formula de scut antiracheta, anuntata de administratia americana, este importanta pentru ca ofera, fata de varianta anterioara, o acoperire corespunzatoare a intregului teritoriu al Romaniei fata de amenintarea unor eventuale atacuri cu racheta". Pe 17 septembrie, presedintele american Barack Obama a anuntat, surprinzator pentru multi, ca scutul antiracheta menit sa apere SUA si o parte a Europei de un posibil atac balistic dinspre Iran va avea o formula noua, fara dispozitivele care urmau sa fie amplasate in Cehia si in Polonia. Noua formula de scut se va baza pe tehnologie de interceptare a rachetelor care va fi amplasata pe mare, dar si terestru. Obama a pus un accent puternic pe faptul ca noua formula va raspunde si nevoilor aliatilor Americii.
Bogdan Aurescu a subliniat, citat de NewsIn, ca Romania urmareste acest obiectiv si in discutiile din cadrul NATO, unde se planifica un sistem antiracheta complementar celui american: "Orice sistem de aparare antiracheta al NATO sa acopere in mod corespunzator intreg teritoriul aliat".
Specialistii militari sustin ca intr-adevar noul proiect de scut antiracheta american raspunde mult mai bine nevoilor de securitate ale Romaniei. Generalul in rezerva Mihail Ionescu ne-a declarat ca noul scut "asigura valente superioare securitatii la fatada Marii Negre si acopera intreg teritoriul national, consolidand complexul de securitate aliat din sud-estul Europei". Pana in 2011, prima faza de dezvoltare a noului scut va fi gata, cu dispozitive de interceptare care ar putea fi pozitionate in Marea Mediterana, conform publicatiilor de peste Ocean.
Totusi, schimbarea de directie a administratiei Obama a daramat brusc ceea ce se dezvoltase in Cehia si Polonia, astfel ca vizita de saptamana viitoare a lui Joe Biden, al doilea om in stat dupa Obama, este cruciala. "Este o vizita exceptionala, o reactie la aceasta schimbare importanta in politica americana, care a trezit contrareactii in Europa. Biden este trimis sa tempereze regiunea si sa explice ca noua politica americana este in favoarea, nu in detrimentul ei", ne-a explicat analistul militar Cornel Codita. In opinia sa, noul proiect de scut antiracheta incearca sa evite cele doua mari dificultati cu care s-a confruntat vechiul proiect al lui George W. Bush: "Bazele terestre din Polonia si Cehia au trezit opozitia Rusiei, dar si opozitia unor state europene care au cerut ca scutul sa fie valabil pentru intreg spatiul NATO".
Noul scut linisteste ambele tabere, ba chiar este vehiculata ideea ca Rusia poate fi acceptata ca partener al acestui scut, tocmai pentru a indeparta ideea ca SUA o priveste inca drept un inamic. Vizita lui Biden ar avea menirea sa-i linisteasca si pe aliatii europeni, traumatizati de Uniunea Sovietica si care acum ar putea avea impresia ca SUA si Rusia devin periculos de prietenoase. "Vizita lui Biden poate semnifica reafirmarea interesului american in relatia cu aceste state, iar in Romania interesul pentru arealul Marii Negre si fata de sud-estul Europei", spune generalul Mihail Ionescu. Pentru Romania, vizita lui Biden reprezinta primul astfel de gest din partea SUA, de la instalarea administratiei Obama, in urma cu aproape un an.
Pe de alta parte, o analiza a grupului american Stratfor sustine ca vizita lui Biden in Romania nu ar avea legatura atat cu noul scut antiracheta, cat cu nevoia de a reaminti Rusiei ca SUA are acces, prin Romania, la zona fostului bloc sovietic. Analistii Stratfor spun ca Rusia risca sa isi piarda influenta in zona, mai ales dupa schimbarea de regim din Republica Moldova, sustinuta puternic de Romania.