Lipsa unui guvern stabil si contrele politice din apropierea alegerilor prezidentiale i-au facut pe mai multi experti sa prognozeze un Craciun negru pentru Romania. Fondul Monetar International (FMI) ar putea amana in luna decembrie cea de-a treia transa de imprumut, in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, pentru ca mai multe obligatii asumate in acordul stand-by risca sa nu poata fi indeplinite la timp. Printre acestea se numara o lege care sa restructureze sistemul de pensii si aprobarea bugetului de stat pe 2010, obligatorii pana pe 31 decembrie, dar si un deficit bugetar de maximum 7,3% din Produsul Intern Brut. O astfel de masura ar pune in pericol finantarea interna de la buget, inclusiv plata pensiilor si a salariilor, pe care in prezent Guvernul o asigura intr-o anumita masura din banii de la FMI.
In tot acest context sumbru, un raport al comisarului european pentru afaceri economice Joaquin Almunia pune Romania pe lista neagra a tarilor cu risc ridicat de instabilitate bugetara. Comisia Europeana este ingrijorata ca Romania nu va reusi sa-si reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2011, asa cum este obligata.
"Avem un program cu Romania, nu cu un anumit guvern. Ne asteptam ca statul sa-si indeplineasca angajamentele indiferent de cine face parte din Executiv", a declarat Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, ca un avertisment imediat dupa caderea Guvernului Boc. Totusi, spun specialistii, nu e de ajuns orice fel de Guvern. "E de dorit sa se puna pe picioare, cat mai rapid, un guvern care sa fie in stare sa urmareasca cu precadere conditiile stringente din partea FMI", ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia.
In caz contrar, FMI va amana apoi poate chiar suspenda imprumutul catre Romania. In acest caz, vor aparea mari probleme de finantare interna, pentru ca bancile nu vor mai avea ce bani sa dea cu imprumut statului pentru acoperirea deficitului bugetar, leul se va deprecia puternic, iar "credibilitatea externa a Romaniei se va eroda", spune Dochia.
Instabilitatea politica si lipsa unui guvern puternic pun in pericol acordul cu FMI, considera si specialistii bancilor Unicredit si ING. "Pe termen scurt, ne asteptam ca institutiile internationale sa adopte o pozitie de asteptare si vedem riscuri numai in sensul amanarii platii din decembrie", scriu cei de la Unicredit intr-un raport pe regiunea Europei Centrale si de Est. Economia Romaniei va reusi o recuperare nesemnificativa, de doar 0,4% in 2010, si va reusi sa respecte tinta de deficit bugetar pe 2009, impusa de FMI, de 7,3%. In schimb specialistii de la ING sustin intr-un raport ca deficitul pe 2009 va ajunge la 9% in lipsa unor masuri credibile de reforma.
"Daca instabilitatea politica persista, Romania ar putea sa se decupleze de regiune in ceea ce priveste cresterea economica si evolutiile cursului de schimb", spun cei de la ING. Cei mai optimisti sunt specialistii agentiei de rating Moody’s, care considera ca "economia pare sa fie relativ bine izolata de problemele politice si anticipam ca FMI si UE vor continua sa rabde scaparile de politica economica pana dupa alegeri". Moody’s este singura dintre cele trei mari agentii de rating care nu a degradat Romania, mentinandu-i nota de "perspectiva stabila".
Analistul economic Ilie serbanescu nu crede insa ca FMI va merge atat de departe incat sa taie banii pentru Romania. "FMI va face pe intransigentul abia dupa ce va acorda toti banii, pentru ca acesti bani ajung in final si la firmele straine din Romania.
Altfel nu se explica indulgenta absolut dubioasa a FMI, care a permis Romaniei sa foloseasca banii pentru plata salariilor si pensiilor, in loc sa stranga cu usa Guvernul sa reformeze sistemul public", spune serbanescu. Banii de la FMI ajung la Banca Nationala, care ii da mai departe bancilor comerciale, care la randul lor imprumuta statul, dar si firmele private care vor sa ia credite.
Dereglarea cat de mica a acordului cu FMI nu poate decat scufunda si mai mult Romania in criza economica. Spre deosebire de alte tari din regiune, Romania inca nu s-a oprit din caderea economica, iar seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a prognozat sumbru, intr-o declaratie recenta: relativa aplanare a declinului economic mondial va fi urmat de o noua criza in 2010.