Guvernul Boc si-a mentinut propunerea ca Dacian Ciolos sa fie comisar din partea Romaniei pentru portofoliul Agriculturii si a anuntat ieri oficial acest lucru, in ciuda semnalelor negative care au venit de la Bruxelles in ultimele saptamani. Romania nu mai are insa sanse sa obtina acest post, dar nici nu propune candidaturi alternative pentru alte domenii. In plus, diplomatia autohtona lucreaza la relanti, cu ministru de Justitie pe postul celui de Externe si fara sa aiba la indemana o strategie politica facuta de Guvern.
Dupa ce presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a dat de inteles presedintelui Traian Basescu faptul ca Romania ar putea primi portofoliul Agriculturii in viitoarea Comisie Europeana, Bucurestiul nu a facut altceva decat sa mizeze pe aceasta promisiune, fara a-si pregati candidati alternativi. Altfel spus, Guvernul Boc nu s-a gandit si la alti oameni care sa poata ocupa un fotoliu de comisar in cazul in care Romania nu ar primi Agricultura. Aceasta situatie nu priveste competentele personale ale fostului ministru al Agriculturii Dacian Ciolos, ci faptul ca, daca Romania nu primeste Agricultura, Ciolos nu va putea fi dirijat spre un alt protofoliu, intrucat competentele lui se marginesc strict la acest domeniu. Faptul ca el are o nevasta frantuzoaica este irelevant, in ciuda faptului ca Ciolos a fost favorizat o vreme de Franta, dar nu datorita sotiei lui, ci pentru ca francezii intelesesera – prin Traian Basescu – ca Ciolos ar putea fi un comisar pentru Agricultura foarte favorabil intereselor Frantei.
Ideea Romaniei de a se concentra asupra obtinerii acestei functii prin care se deruleaza fonduri substantiale a parut initial sa faca parte dintr-o strategie coerenta, dar care nu tinea cont de faptul ca si alte state revendicau acelasi portofoliu. Astfel ca, dupa aprobarea printr-un referendum national a Tratatului de la Lisabona, irlandezii au obtinut de indata sprijinul unor tari importante, vechi membre ale UE, in vederea obtinerii unui post de comisar al Agriculturii. Pe deasupra, Irlanda se califica mult mai bine decat Romania in cadrul cutumei UE care consta in oferirea portofoliului Agriculturii unei tari de dimensiuni mici sau modeste si care are o agricultura ce combina tehnicile traditionale de cultivare cu metodele moderne. Asa se face ca in cadrul ultimelor Comisii Europene portofoliul Agriculturii a fost acordat unor tari precum Austria si Danemarca. Irlanda s-ar incadra perfect aici.
Guvernantii de la Bucuresti nu au comis erori elementare, cum a fost cea a noului premier bulgar, Boiko Borisov, care a anuntat public ca va face lobby pe langa Sarkozy si Berlusconi pentru ca Bulgaria sa obtina portofoliul Energiei in viitoarea Comisie Europeana (sau daca nu, atunci portofoliul Extinderii, cel care acopera negocierile cu tarile candidate la intrarea in UE, de la Croatia pana la Turcia). Negocierile in culise sunt reale, insa in mod oficial se asteapta ca fiecare tara din UE sa propuna mai mult de un candidat pentru un post de comisar european. Presedintele Comisiei UE, Barroso, a anuntat in mod explicit ca prefera sa i se propuna mai multi candidati din fiecare tara, altminteri existand riscul de a se ajunge la o fundatura strategica, cum e cea in care se afla actualmente Romania, propunand un singur candidat pentru o singura functie.