Presedintele Rusiei s-a intalnit cu Marian Lupu, candidatul la presedintie al aliantei democrate de la Chisinau, refuzand o intrevedere cu fostul presedinte comunist Vladimir Voronin. Gestul este o aprobare simbolica a schimbarii de putere, insa Transnistria ramane cartea de santaj asupra Moldovei, cred specialistii.
Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, s-a intalnit la Chisinau cu Marian Lupu, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte, in schimb a refuzat solicitarea unei intrevederi din partea fostului presedinte comunist Vladimir Voronin, conform cotidianului rusesc Kommersant. Intalnirea celor doi a avut loc cu ocazia summitului statelor membre ale CSI (Comunitatea Statelor Independente reuneste fostele state sovietice), desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Chisinau. "Intalnirea poate fi considerata una de importanta deosebita, in conditiile in care sustinatorilor candidatului Lupu le lipsesc opt voturi pentru a-l alege in functia de sef al statului. Medvedev a discutat cu Lupu ca si cum acesta ar fi fost deja presedintele Republicii Moldova", a scris Kommersant. Lupu nu detine inca nici o functie oficiala in noua conducere de la Chisinau.
Analistul Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, considera ca intalnirea confirma rolul lui Marian Lupu drept "figura de compromis intre Moscova si Occident, ca solutie de iesire din impas a Moldovei. Le-a oferit inca o dovada deputatilor comunisti, daca mai era nevoie de asa ceva, ca el este noul lider al Moldovei". Lupu, comunist cu state vechi in partidul lui Voronin, a parasit Partidul Comunist cu doar cateva luni inainte de alegerile anticipate din iulie, trecand in tabara opozitiei democrat-liberale. "Medvedev il prefera pe Lupu pentru ca provin din aceeasi filiera si de partid, si universitara. Au lucrat in administratie in anii ‘90, au izbucnit in marea politica in anii 2000. Voronin tine de trecut si oricum nu a avut o relatie prea buna cu Rusia", explica Gosu.
Totusi, gestul lui Medvedev nu trebuie luat ca o unda verde pentru Republica Moldova de a zburda libera spre Occident, asa cum si-au exprimat intentia noii lideri de la Chisinau. Liberalul Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a relatat ca intrevederea sa cu Medvedev a pus pe tapet problema Transnistriei si a retragerii trupelor rusesti din aceasta republica separatista. "Am ajuns la intelegerea ca retragerea armatei ruse depinde de garantia noastra cu privire la neutralitate, prevazuta in Constitutie, norma care poate fi exclusa doar prin referendum", a declarat Ghimpu, care a adaugat ca Medvedev a insistat asupra faptului ca Rusia "nu este cointeresata ca NATO sa se apropie de granitele sale". Analistul Armand Gosu socoteste ca "este vorba despre un joc al Rusiei, care reaminteste Moldovei ca are o problema cu Transnistria: aveti grija ca oricand subiectul poate exploda, nu o luati prea tare spre Vest".
Rusia a vehiculat mereu ideea ca si-ar retrage trupele din Transnistria doar daca Moldova ar da o garantie ferma ca nu va intra in NATO. In opinia lui Gosu, este vorba despre o falsa problema, pentru ca pana acum NATO nu a pus problema invitatiei de aderare pentru Moldova si este greu de prevazut cand ar putea face asa ceva.