3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialMarturiile oamenilor legii ajunsi dupa gratii: "Nu e politist in tara asta...

Marturiile oamenilor legii ajunsi dupa gratii: „Nu e politist in tara asta sa nu fi facut ca mine!” (VIDEO)

In penitenciarele din Romania exista in acest moment exact 11 politisti condamnati definitiv pentru coruptie. Doar atat, chiar daca in ultimii ani au existat sute de cazuri, intens mediatizate, in care oameni ai legii – multi cu functii inalte – au fost acuzati pentru luare de mita sau alte abuzuri. Majoritatea dintre cei anchetati au scapat de inchisoare, unii sunt in functie in continuare, altii au platit pentru greselile lor doar cu uniforma.

Romania libera a stat de vorba cu trei dintre politistii aflati acum dupa gratii. Doi au lucrat la Circulatie si au fost saltati pentru spagi minore. Cel de-al treilea a fost prins in flagrant cu 15.000 euro primite de la patronul unei firme de transport care vroia sa scape de probleme. Desi admit ca au gresit, toti trei considera ca nu meritau sa intre in inchisoare, argumentul lor fiind ca si alti colegi au incalcat legea, dar nu au petrecut nici o zi in spatele gratiilor. Unul dintre intervievati ne-a spus chiar ca, in opinia lui, "nu exista nici un politist in aceasta tara" care sa nu fi facut ca el!

In inchisoare pentru 10 kilograme de carne
Mircea a intrat in penitenciarul Colibasi in august anul trecut, fiind condamnat la doi ani si jumatate. A fost de acord sa stea de vorba cu noi, cu singura conditie sa nu-l fotografiem. E inalt, cu tenul inchis, imbracat cu haine de firma si cu un chef de vorba impresionant. Fostul politist este absolut convins de nevinovatia lui si vorbeste cu patima despre o fapta care s-a petrecut in urma cu zece ani. Se afla in timpul serviciului, a oprit o masina plina cu marfa pentru care nu existau acte de justificare a provenientei. Proprietarul marfii a declarat ca i-a dat mita 10 kilograme de carne, dar politistul sustine acum ca nu a primit nimic. Initial dosarul sau a primit neinceperea urmaririi penale, dar dupa vreo trei ani victima a mai declarat ca i-ar mai fi oferit si o suma de bani pe langa pachetul de carne, iar cazul sau a fost redeschis. In martie 2005, a fost condamnat definitiv, dar s-a imbolnavit subit si, astfel, a reusit sa amane punerea in executie a sentintei pana vara trecuta.

"M-am adaptat, pentru ca altfel poti avea neplaceri"
Cat timp s-a aflat in libertate, Mircea nu si-a imaginat niciodata cum arata viata "in dungi". "In inchisoare, cea mai grea e singuratatea, faptul ca sunt foarte putine persoane cu care sa colaborez, chiar si profesional", spune Mircea, dupa care coboara glasul: "Eram la politie la judet, unde am vazut aresturile alea care sunt oribile. Ma gandeam ca nu am cum sa ajung acolo, ca nu e caracterul meu, nu ma reprezinta. si uite ca am ajuns sa platesc". Imediat ce a fost intemnitat, fostul politist s-a inscris la cursuri de calificare ca dulgher, a participat ca voluntar la organizarea unor programe educationale si concursuri pentru detinuti. Pentru acest lucru i se sterg in fiecare luna sapte zile din pedeapsa. Trecerea de cealalta parte a gratiilor nu a fost una cu incidente. "Nu am avut neplaceri cu detinutii, pentru ca aici am renuntat la functia mea de politist si am trecut la mediul lor.

Ti-este greu sa te cobori la sistemul lor de gandire. M-am adaptat, pentru ca altfel poti avea neplaceri. Au fost si unii care mi-au zis: «Tu ai fost politist si tot sange din ala de politai ai». si le-am zis: «Asculta, amice, daca eu am fost politist la tine in comuna si a venit unu’ care avea rautate sau consumase bauturi alcoolice si isi bate joc de mama ta si tu ai venit si mi-ai cerut sprijin ca politist, eu ce trebuia sa fac? Sa il las in libertate sa mai faca, sa iti las familia distrusa?». Pana la urma, detinutul recunostea: «Da, asa e cum ziceti, bravo, militiene, ai dreptate!»".

"Tot puscarias ca voi sunt, fratilor"
Mircea mai spune ca unul dintre lucrurile cu care a trebuit sa se acomodeze a fost limbajul din penitenciar. Aici trebuie sa te porti frumos cu puscariasii, sa nu le vorbesti in limbaj pretentios si sa inveti argoul detinutilor: "tramvai", "lacheala", "vine piata" (adica se face perchezitie). "Eu le-am zis: «Tot ca voi sunt, fratilor, tot puscarias». I-am luat in termenii lor. si ei pricep si zic: «Bravo, frate, acum nu mai esti militian». Dar evit cuvintele lor «sa moara mama», «sa mor in puscarie»". Fostul politist isi aminteste ca s-a intalnit cu un detinut pe care il anchetase cand era politist. Ca sa il prinda a tras cu pistolul dupa el, un foc de avertisment. "M-ai bagat in puscarie." "Daca te-am prins cu roata, bateria si cu porcu’ in masina, ce era sa-ti fac?" "Unii sunt smecheri, vin la mine si zic: «Da-mi si mie o sticla de suc, ca ti-o dau inapoi». Asta e strategia lor, ca ei nu au de unde sa dea inapoi. Le zic: «Pe asta tine-o acolo, da’ sa nu abuzezi»".

Audienta pentru telenovele
Mircea povesteste ca in inchisoare a ajuns sa fie credincios. "Ma inchin zilnic, dimineata si seara. Am citit in Biblie ca razbunarea e arma prostului si am iertat-o pe femeia care a facut denuntul mincinos. Mi-am zis ca o vede Dumnezeu si apoi am auzit ca i-a luat foc casa." Mircea uraste manelele, dar a devenit foarte sensibil. "Uneori, in pauza de masa, la 12.00, cand ascult cate o melodie despre familie, imi curg lacrimile." Imi spune ca a facut multe nopti albe din cauza serialelor turcesti de la postul de televiziune Kanal D, pe care, pur si simplu, le devoreaza. "Adesea imi pun ceasul sa sune si le vad dupa 15 noaptea." Fostul agent de Circulatie a vazut toate episoadele din "1001 de nopti", "La umbra teilor", "Poveste de familie", "Iubire de argint", "Ani pierduti".

"Cateodata imi sun sotia si ii spun: «Te rog frumos, uita-te macar la serialul asta, pentru ca e ceva din care am trait eu sau care e din realitate». Imi iubesc foarte mult sotia si fetita." Adoarme greu, pe la patru dimineata. "Ma pun in pat, colegii mei dorm, stau asa in pat, imi pun intrebari…  Zic: ce sa fac, trebuie sa trec si peste asta si sa ies afara."  Mircea este la curent cu evenimentele de afara. A vazut la televizor ca magistratii s-au apucat de greve. "Pai, de ce, pentru ca sunt corupti", spune Mircea.  Politistii au iesit si ei in strada zilele trecute. "Majoritatea politistilor dupa opt ore predau arma si zic: «Ba, l-am prins pe asta, dar mi s-a terminat programul, fa-i tu actele».

Pai, cate drepturi mai vor?" "De ce credeti ca ati ajuns in inchisoare?" "Poate platesc niste polite la parintii, la bunicii mei. Spun si eu ca Becali, poate astfel devin mai puternic." "O ultima intrebare", zic. "Oricate, nu conteaza." Simt ca ar vrea sa omoare din orele care i-au mai ramas din pedeapsa. "Regretati ceva?" "Da, as fi facut orice, chiar sa incalc legea, doar sa nu ajung aici."

"Ies sa o vad pe mama si ma intorc"
O data ce ai intrat in penitenciar, nu te rupi doar de realitatea de afara, ci si de oamenii ei, de persoane care pana ieri iti erau foarte apropiate. La fel, temnita leaga prietenii care afara nu erau posibile. "Inchisoarea e dura, nu mai corespunzi cu prietenii, colegii, nu mai ai nici un dialog cu ei. Desi autoritatile ne asigura hrana, telefoane, acces la un ziar local, ei isi vad de ale lor, pentru ca aici sunt recidivisti veniti a patra, a cincea oara, au 23-24 de ani de puscarie. Unu’, Gulie, a plecat de patru luni si acum s-a intors. Eram cel mai bun prieten al lui. Zicea: «Militianu’ asta nu se poate sa fi facut ceva». Aveam pe unu’ la camera 301. Mi-a zis: «Ba, militiene, ies afara, ii vad pe tata si pe mama si ma intorc. N-am ce face afara». I-am zis: «Ba, de cand stai aici?». «De la 13 sau 14 ani.» «Ba, munca pe care o faci aici pe bani putini poti s-o faci afara, sa faci un copil care sa iti zica si tie tata». Dialogurile astea le aveam de patru ori pe saptamana", povesteste Mircea.

O alcoolemie de 1.200 de euro
Constantin Ivan este inchis la penitenciarul din Botosani de numai doua luni. Pana acum a stat numai pe camera si nu a intrat in contact decat cu cei opt colegi ai sai. "Mi s-a spus ca legea prevede un fel de protectie pentru politisti, dar eu nu vreau. Unde sta toata lumea, acolo vreau sa stau si eu. De ce sa imi fie frica? si daca am fost politist, ce, nu sunt tot om?" Altii, zice acesta, nu au fost oameni cu el si l-au judecat in dusmanie. "Am primit trei ani, dar multumesc lui Dumnezeu, ca erau pregatiti sa imi dea mai mult. Nu am vrut sa fac apel pentru ca stiam ca la Curtea de Apel imi vor da sase ani, sunt sigur."

"Nu a fost mita, ci doar o recompensa"
Constantin Ivan este convins ca a ajuns in inchisoare deoarece soarta i-a fost potrivnica. Cand spune acest lucru se refera si la zilele in care au avut loc cele mai importante evenimente din aceasta poveste. Accidentul de circulatie pe care a trebuit sa-l ancheteze a avut loc pe 1 aprilie 2007. "Am avut si doua recursuri la proces pe data de 13, in zilele de vineri. Amandoua mi-au fost respinse la Curtea de Apel dupa ce judecatorul ma eliberase conditionat." In ziua fatidica, Constantin nu se afla de serviciu. Fostul politist trebuia sa patruleze in zona orasului Salcea, pe o distanta de 13 kilometri din DN 29, si mai avea in custodie si alte zeci de kilometri de drum judetean. Constantin a fost chemat la un accident cu victime care avusese loc in ziua respectiva. I-a pus soferului etilotestul si rezultatul a indicat o concentratie de peste 0,8 alcool in sange.

Cateva zile mai tarziu, un cumnat l-a cautat din partea autorului accidentului si i-a dat 1.200 de euro. Politistul recunoaste ca a luat banii. "Nu a fost mita, ci doar o recompensa", explica Ivan, care zice ca, de fapt, a refuzat sa il ajute. "Sangele e sange, nu am ce sa mai fac." Dupa refacerea analizelor, la Iasi, politistul a schimbat totusi incadrarea soferului si a propus ca acesta sa primeasca o amenda contraventionala in loc sa i se  intocmeasca dosar penal. Procurorul de caz nu a mai tinut cont de acest lucru. Urmarea? Sotia soferului le-a povestit anchetatorilor despre "recompensa" platita lui Constantin.
"La o luna sau doua dupa accident, m-au chemat la Parchet pe la ora trei, iar la sase si jumatate m-au arestat." Constantin crede ca a fost lucrat: "Daca eram judecat dupa dreptate, primeam un an cu suspendare, asa cum s-a intamplat in zecile de cazuri cu politisti care au gresit si despre care a scris presa". A stat in arest preventiv sase luni. "Ce pericol eram eu, cum puteam influenta martorii, deoarece in politie nu mai lucram. Am avut 30-40 de caracterizari de la persoane fizice, biserica, asociatii. Am doi copii minori, le-am adus fotografiile, sotia nu muncea."
Constantin spune ca viata din puscarie e mai buna decat si-a imaginat: "Mancarea e bunicica, mai primesc de acasa, curatenie facem noi, vorbesc in fiecare zi zece minute cu sotia. Nu e ca in filme, cu batai si gasti. La televizor, puscariasii stau toata ziua sau trag de fiare. Nu ii scoate niciodata la munca?".

Doar 10% din politisti sunt curati
Ivan a fost mai intai sofer si spune ca s-a facut politist deoarece asa au vrut parintii: "Eu am fost un pic mai raut la viata mea, un pic mai mult, iar tatal meu, care a decedat in ‘99, ma apara mereu. Visul lui era sa devin politist". Dupa zece ani, Ivan sta intr-o celula, citeste, se uita la televizor si asteapta sa i se permita sa iasa la munca. "Citesc Biblia, ca afara nu aveam timp niciodata. Dumneavoastra ati citit Biblia?" / Nu toata. / "Daca veti veni la puscarie, o veti citi", si barbatul rade pentru prima oara.
Ivan nu pare sa regrete gestul de a lua cei 1.200 de euro si spune in apararea sa ca toti politistii procedeaza ca el. "Nu este politist in tara asta care sa nu fi facut ce am facut eu. Doar 10% sunt curati. Dar se sustin unii pe altii. Daca eu ma cunosteam cu procurorii, mai ajungeam aici?", se intreaba fostul politist.

"Ce, ba, ti-a fost frica sa zici ca ai fost gabor?"
Cazul politistului Claudiu Bucur, inchis in prezent in Penitenciarul Poarta Alba, a fost mediatizat recent. Presa a scris ca in octombrie 2008 Bucur a fost prins in flagrant in timp ce lua o spaga de 15.000 de euro de la patronul unei firme de transport. Cand l-am vizitat la inchisoare, Claudiu Bucur ne-a intampinat cu un aer smecheresc si cu un discurs "colorat". "Mi-au spus si cei de la DNA ca as fi vulgar, dar eu am navigat zece ani si am lucrat alti 15 cu hotii, trebuie sa te adaptezi limbajului lor." Cand nu are chef sa spuna tot sau vrea cu orice pret sa lase in urma vorbelor lui un aer de mister, tace brusc si iti face un gest complice cu mana sau cu ochiul.
Bucur a fost condamnat definitiv in iulie 2009 la un an si zece luni pentru coruptie. In 2008 era angajat la Politia Transporturi Constanta si avea in observatie si zona portului. Bucur recunoaste ca a luat banii, dar zice ca, la final, ar fi fost felicitat de superiori pentru modul impecabil in care a solutionat cazul. Un transport care plecase de la Mittal Steel cu doua role de tabla, in valoare de 40.000 de euro, nu a mai ajuns in Portul Constanta. Prin intermediul unui prieten comun, patronul firmei de transport a intervenit la Bucur pentru ca politistul sa instrumenteze ancheta in asa fel incat rolele sa para ca au fost furate din port. "I-am zis ca nu pot sa bag mortul la mine in casa, adica sa ma inregistrez cu un dosar cu autor necunoscut." "Hai, sefu’, ca face si asta cinste", mi-a zis patronul. "Poate sa faca de doua ori cinste, ca nu am cum sa-l ajut", povesteste Bucur. Cand a fost momit, a doua oara, cu 12.000 de euro – dupa ce tabla fusese gasita pe la Galati si recuperata integral –, a fost saltat de DNA.
"Pe 1 decembrie ma suna prietenul meu si imi zice ca patronul vrea sa ma vada, sa discutam stadiul dosarului. Nu a venit. Il sun pe prieten: «Ba, ma tii in oras, brambura?». «Nu, sefu‘, ca a avut un accident de masina.» In timpul asta se pregatea flagrantul. Cand m-am intalnit cu el, la Harsova, avea masina lovita pe o parte. Baietii de la DNA Bucuresti erau imprastiati in zona. Zice: «Uite, am asta, e pentru dumneata, un plic». Pai, zic, ce-i asta? «O cinste.» Merci. si am luat plicul si l-am aruncat pe perna in masina. Intorc, dau sa plec, stop, apare DNA: ce ai acolo? Am un plic. asta a fost flagrantul."

"Puteam sa zic ca nu vreau sa iau, dar nu am facut-o"
Bucur s-a intalnit si el in puscarie cu oameni pe care-i cunostea in libertate. "Unul dintre aia pe care i-am anchetat afara mi-a zis: «Bre, tu ai fost atunci cand s-a intamplat in port cazul cu motorina aia». Nu mi-am adus aminte fata lui, ii zic: crede-ma, nu te cunosc. Zice: «Ai fost boier, mi-ai dat NUP». Altu’: «Ba, tu esti ala care m-ai prins pe mine si m-ai inchis, acum ai ajuns aici, futu-ti…». Eu am tacut si mi-am vazut de treaba. astia din camera, cand au auzit, s-au blocat. Nu stiau ca am fost politist. Nu ma intrebase nimeni ce am fost afara si nici eu nu le-am zis ca nu stiu ce inginer am fost. Ca, pana la urma, se afla si ajung sa zica astia: «Ce, ba, ti-a fost frica sa zici ca ai fost gabor?». Daca as simti ca sunt in pericol, as apela la sefii de sectie sau la supraveghetori", povesteste Bucur.
Conversatia decurge foarte greu. Politistul revine obsesiv la cazul sau, repetand detalii, reluand firul povestii, introducand noi personaje, neintelegand de ce nu a fost judecat in libertate, pentru ca "nu cred ca am fost un talhar sau un ucigas ca sa fiu pericol public". Inainte sa ma ridic, incerc un chestionar-fulger. "Primiti vizite?" "Foarte multe, de la prieteni, familia." "Va intelegeti cu cei din camera?" "Eu nici afara nu eram adeptul fortei. Am fost repartizat intr-o camera mai linistita." "Aveati o imagine despre puscarie?" "De afara nu iti poti imagina cum este in realitate." "Ce v-a marcat?" "Faptul ca, intr-un an, 120 de procurori ai DNA au solutionat 140 de dosare. Unul era al meu." "Regretati ceva?" "Nu. stiam ce dusmani am. Puteam sa zic ca nu vreau sa iau chestia aia, dar nu am facut-o."

 

» Doar un sfert din romani au incredere in politie
Potrivit unui sondaj facut in mai multe state europene, doar 28% din romani au incredere in politie, sub media europeana. Acest fapt se datoreaza numeroaselor cazuri de infractiuni comise de oameni ai legii, intens mediatizate, dar care s-au finalizat fie cu punerea politistilor in libertate, fie prin sentinte cu suspendare. In februarie, jumatate din cei 90 de politisti rutieri din Iasi au fost pusi sub acuzare pentru luare de mita si abuz in serviciu. In iunie, s-a anuntat ca sefii Inspectoratului Judetean de Politie Bacau sunt anchetati pentru fapte de coruptie. Aproape 40 de agenti de circulatie din Constanta au fost cercetati, in aceasta vara, pentru fapte de coruptie. La sfarsitul anului 2007, aproximativ 60 de politisti de la Inspectoratele Prahova, Valcea si Buzau au fost cercetati disciplinar sau penal, dupa ce s-a constatat ca activitatile lor au fost ineficiente sau abuzive.

 

VEZI GALERIA FOTO "POLITISTI DUPA GRATII"

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă