Afacerile din industrie au scazut cu 17% in primele opt luni din acest an, iar comenzile noi cu 20,8%. Cel mai mare declin al afacerilor s-a inregistrat in industria energetica (cu 33%), iar cea mai mare scadere a comenzilor noi – in industria bunurilor intermediare (cu 41%).
Redresarea usoara a industriei pe finalul celui de-al doilea trimestru (mai si iunie) din acest an pare a fi fost conjuncturala, deoarece ultimele date semnaleaza atingerea a noi minime. Astfel, industria, sectorul care reprezinta circa 30% din PIB, ar putea avea o contributie la formarea PIB mai slaba decat se estima. In luna august, comenzile noi din industria prelucratoare au scazut cu 13,7% fata de luna precedenta si cu 19,6% fata de luna august din 2008, marcand astfel un minim al ultimilor trei ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cel mai mare declin lunar (fata de iulie) s-a inregistrat in industria bunurilor intermediare (cu 22%) si in industria bunurilor de uz curent (cu 16,9%).
Prin urmare, pe primele opt luni din acest an, comenzile noi din industrie sunt in picaj cu 20,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cel mai grav a fost afectata industria bunurilor intermediare, unde comenzile noi s-au prabusit cu 40,9%, urmata de industria bunurilor de folosinta indelungata – cu scaderi de 21,5% – si industria bunurilor de uz curent (-10,6%). Singura grupa industriala pentru care comenzile noi au crescut in primele opt luni este cea a bunurilor de capital, cu un avans firav de 0,8%.
In linie cu comenzile noi, au scazut si vanzarile din industrie, reflectand o cerere inca extrem de redusa pentru produsele industriale romanesti, atat la intern, cat si la extern, in ciuda temperarii preturilor de productie. In august, cifra de afaceri din industrie a coborat cu 10,5% fata de luna anterioara si cu 16,9% fata de august 2008. Astfel, pe primele opt luni din acest an afacerile din industria autohtona sunt in scadere cu 17% fata de cele din intervalul echivalent din 2008.
Reculul cel mai dureros l-au suferit industriile energetica si a bunurilor intermediare, unde afacerile s-au comprimat cu 32,9%, respectiv cu 27,1%. In industria bunurilor de folosinta indelungata si in cea a bunurilor de uz curent vanzarile s-au redus cu 21%, respectiv cu 8%. La fel ca in cazul datelor privind comenzile noi, industria bunurilor de capital este singura grupa care inregistreaza o crestere a afacerilor, cu 0,9%. Cu aceste ultime date, ramane de vazut in ce masura industria va fi unul dintre sectoarele care isi vor reveni cel mai repede din criza, asa cum estimeaza analistii.