21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialZeci de mii de bugetari din Transilvania sunt in greva

Zeci de mii de bugetari din Transilvania sunt in greva

Cateva zecii de mii de bugetari din Transilvania participa, luni, la greva, astfel ca in majoritatea scolilor nu se tin cursuri, in spitale se asigura doar asistenta de urgenta, angajatii din administratie nu lucreaza cu publicul, insa sunt si institutii, in special primarii, unde se lucreaza, potrivit Mediafax.

Judetul Alba:

Cateva mii de bugetari din institutiile administratiei locale, spitale si scoli au intrat, luni dimineata, in greva.

Cei mai multi dintre protestatari sunt cadre didactice – aproximativ 5.000 -, iar potrivit liderului sindical Valeriu Susman, peste 90 la suta dintre dascalii din judet au semnat pentru protest, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In spitalele din judet, aproape 2.000 de asistenti medicali si medici au intrat in greva, a declarat liderul Sanitas Alba, Marius Sepi. El a spus ca in timpul protestului aproape 200 de angajati vor ramane pe holurile Spitalului Judetean, ca masura de siguranta in cazul unor urgente.

Greva este si in mai multe institutii judetene, precum Directia Muncii, Casa de Pensii, Directia Judeteana a Arhivelor, Directia Finantelor Publice.

In schimb, exista si institutii unde nu se face greva, precum Consiliul Judetean Alba sau Primaria Alba Iulia.

Judetul Arad:

Dascalii, personalul sanitar, functionarii din mai multe institutii publice, printre care Finantele si o serie de primarii din judet, au intrat in greva.

Conform sindicalistilor, in spitale se asigura urgentele, o treime din personal fiind la locul de munca, iar dascalii vor fi prezenti in scoli, pentru a-i supraveghea pe copiii care ar putea merge la cursuri in cazul in care nu au aflat despre protest.

Numai in sistemul educational, 90 la suta din angajati sunt in greva, respectiv peste 6.000 de persoane, conform liderului Sindicatului Democratic din Invatamant Arad, Danut Ienesescu.

Judetul Cluj:

Peste 7.000 de profesori si salariati din sistemul de educatie, de la Sindicatul Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC) si Sindicatul "Spiru Haret" Turda, participa la greva generala de o zi, astfel incat nu se va desfasura nicio activitate in gradinite, scoli si licee, cu cateva exceptii.

Presedintele SLIPC, Lucia Cojocaru, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca la greva au aderat peste 5.000 de membri ai sindicatului din intreg judetul Cluj, care nu vor intra la cursuri.

"Elevii au fost anuntati ca este greva, dar daca vor veni, totusi, la scoala, vor fi supravegheati de profesori", a spus Cojocaru.

Potrivit acesteia, trei licee din Cluj-Napoca – "Gheorghe Sincai", "Lucian Blaga" si Liceul Sportiv – nu vor participa la greva, astfel ca acolo activitatea scolara se va desfasura normal.

Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Cluj, Ioan Marcu, a declarat, la randul sau, ca vor fi in greva circa 2.000 de salariati din invatamant din zona Turda, dar si aici se inregistreaza trei unitati unde profesorii nu au semnat pentru greva generala de o zi.

"Avem trei unitati de invatamant unde cursurile se desfasoara normal, deoarece profesorii nu au semnat pentru greva. Probabil dansii primesc sporuri de care noi nu stim, altfel nu imi explic atitudinea lor. Este vorba despre Scoala de Arte si Meserii, Gradinita nr. 20 si Liceul «Emil Negrutiu» din Turda", a precizat Marcu.

Sindicalistii din administratie, membrii FNSA, nu au intrat in greva, dar vor picheta Prefectura Cluj intre orele 11.00-13.00. Nici angajatii Casei de Pensii, ai Administratiei Financiare Cluj, ai AJOFM, ai ITM, ai APM nu participa la greva.

Judetul Bihor:

Peste 8.000 de cadre didactice au intrat in greva generala, la protest participand si o parte a sindicalistilor din sanatate, precum si functionari din administratia publica. La greva participa si peste 600 de sindicalisti din cadrul Directiei Finantelor Publice Bihor.

Situatii speciale sunt la mai multe primarii, printre care cea din Oradea, si la Consiliul Judetean Bihor, unde activitatea se desfasoara dupa programul normal, o parte a angajatilor purtand insa banderole albe in semn de protest fata de legea salarizarii unice.

Judetul Bistrita-Nasaud:

Peste 8.000 de bugetari au intrat in greva generala de o zi, mai mult de jumatate dintre ei fiind din invatamant. In schimb, bugetarii care lucreaza in Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si in cele 62 de primarii au intrat in greva japoneza, in sensul ca functionarii au venit la serviciu si lucreaza, dar se solidarizeaza cu restul grevistilor.

Majoritatea grevistilor, peste 4.000, sunt membri ai Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamant (UJSLI), care face parte din FSLI.

Secretarul general al UJSLI, Emil Mocian, a declarat ca, din totalul de 5.573 de membri, 82 la suta au fost de acord cu greva generala de o zi, astfel incat in scoli sunt doar comitetele de greva. Exceptie fac doua scoli din judet, cea din satul Maieru si Scoala Generala nr. 4 din Bistrita, unde cursurile se tin normal, fiindca profesorii nu au fost de acord sa participe la greva.

In greva generala de o zi au mai intrat peste 2.200 de sindicalisti din sistemul sanitar bistritean, afiliati la Sanitas. Liderul judetean al Sanitas, Viorel Vitelaru, a declarat ca toate cele trei spitale din judet, Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud, Spitalul Orasenesc Nasaud si Spitalul Beclean, asigura urgente cu o treime din personal si tratamentul pacientilor, dar nu fac decat internari urgente.

Tot in greva sunt si asistentii personali.

"Greva asistentilor sociali este una mai speciala, in sensul ca nu pot abandona persoana asistata", a spus Vitelaru.

Totodata, in greva au intrat peste 1.400 de functionari publici si personal contractual din Sindicatul "Sed Lex", din care fac parte angajati ai Directiei Judetene a Finantelor Publice, ai Trezoreriei, ai Casei Judetene de Pensii, ai Directiei Judetene de Statistica, ai Vamii, ai Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate si ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului.

Liderul sindical al "Sed Lex" Bistrita-Nasaud, Ioan Sucilea, a declarat ca doar 60 de angajati din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice din cei 460 nu au fost de acord cu greva.

"Eu le-am spus sa vina cu totii la munca. Daca incep negocieri ne apucam si noi de lucru, daca nu, stam, jucam carti", a spus Sucilea.

In schimb, cei peste 1.600 de membri ai Sindicatului Liber Ardealul, din care fac parte angajatii Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si functionari din 53 de primarii (cu exceptia celor din Nasaud, Beclean si Valea Bargaului), sunt in greva japoneza.

"Toata lumea este la serviciu. Este un fel de greva japoneza, sa zicem. Am vorbit cu colegii nostri din primarii, care ne-au zis ca nu fac greva, ca ce-o sa zica lumea. Asa ca ne solidarizam cu restul bugetarilor, dar nu intrerupem lucrul", a declarat Gavril Iliut, lider al Sindicatului Liber Ardealul.

Sindicalistii din primariile din Bistrita, Beclean, Nasaud si Valea Bargaului nu au intrat nici ei in greva generala.

In schimb, politistii din sindicatul Prolex, peste 500 la numar, au decis sa poarte banderole albe, fiindca nu au dreptul sa participe la greva. Liderul sindical Adrian Craciunescu a declarat, luni, ca singurii care pot face greva sunt politistii comunitari, peste 60 la numar, dar acestia, lucrand in primarii, au decis sa nu faca nota discordanta.

Judetul Covasna:

Peste 3.500 de cadre didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant Covasna au declansat greva generala. Liderul sindical al FSLI Covasna, Nagy Gabor, a declarat ca in scolile si gradinitele din judet nu se tin cursuri.

Luni dimineata, pe usile institutiilor de invatamant din judetul Covasna au fost lipite afise privind greva generala, iar profesorii si-au anuntat elevii inca de vineri sa nu se prezinte luni la scoala.

Si functionarii publici din Covasna vor protesta, luni, pichetand Prefectura.

Judetul Hunedoara:

Aproximativ 10.000 de angajati din sistemul bugetar au ales, in functie de domeniu, modalitatea de protest. Salariatii din invatamant, sanatate si administratie publica si-au dat adeziunea pentru participarea la greva generala de luni.

Astfel, peste 6.000 de salariati din invatamantul hunedorean vor protesta la locul de munca, fara sa lucreze niciuna din cele opt ore de program, iar o parte vor picheta Prefectura Hunedoara.

"Este o forma de solidarizare a sindicatelor din diferite confederatii sindicale pentru salvarea locurilor de munca, pentru o salarizare demna, direct proportionala cu calitatea, cantitatea si importanta muncii depuse. A sosit momentul ca salariatii din invatamant sa riposteze fata de niste politicieni care i-au mintit si au facut promisiuni electorale. Colegii mei nu-si mai pun speranta in actualii politicieni. Dascalii si toti ceilalti bugetari ii pot sanctiona la vot", a declarat, luni, Paul Rusu, liderul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar Hunedoara.

Potrivit acestuia, elevii nu vor face cursuri, dupa ce au fost anuntati de saptamana trecuta despre acest lucru, dar cadrele didactice au mers la scoala, sustine Rusu.

In greva este si personalul din sistemul sanitar, peste 2.800 de oameni, care va asigura doar serviciul de urgenta medicala. Se va asigura permanenta pe sectiile speciale ATI, Urgenta, Pediatrie, Nou Nascuti si Dializa si asistenta medicala pe celelalte sectii, insa si asistentele si infirmierele vor purta ecusoane pentru a arata ca sunt in greva.

"Am ascultat promisiunile primului-ministru privind finantarea sistemului sanitar. Nu mai credem nimic. Pana nu vedem banii in contul Ministerului Sanatatii si al Casei Judetene de Asigurarii de Sanatate Hunedoara nu vom inceta actiunile de protest. Daca la Spitalul Judetean de Urgenta din Deva mai exista bani de salarii pentru luna care tocmai a trecut, celelalte spitale se confrunta cu o situatie dramatica, fiindca nu mai au un leu in conturi. Cei care vor suferi cel mai tare sunt bolnavii, pentru care nu mai exista bani de materiale sanitare", a declarat, luni, corespondentului Mediafax, Lucia Vintila, liderul sindicatului "Sanitas" Hunedoara.

Conform liderilor sindicali, in Politie si penitenciare, personalul de ordine, paza si ciculatie lucreaza cu banderole pe brat.

Judetul Harghita:

Peste 8.000 de sindicalisti din administratie, invatamant si sanatate protesteaza, luni, sub diferite forme, de la greva generala de o zi, pana la pichetarea Prefecturii.

Liderul sindicatului Sanitas Harghita, Nyulas Emma, a precizat ca, in toate spitalele din judet asistentii si medicii vor purta banderole albe pe parcursul intregii zile, in semn de protest, iar intre orele 10.00 si 12.00 aproximativ 200 de sindicalisti vor protesta in curtea Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc.

"Urgentele vor fi asigurate, dar nu se vor face internari pentru cazurile curente, luni lucrand efectiv doar 30 la suta din personal. Din cei 1.820 de sindicalisti din judet au semnat pentru protest un numar de 1.716", a afirmat Nyulas Emma.

Tot luni, de Ziua Internationala a Educatorului, 124 de scoli din Harghita sunt inchise. O situatie speciala este in zona de nord a judetului, unde aproximativ 1.000 de dascali afiliati Federatiei Educatiei Nationale (FEN) au recurs la greva de tip japonez.

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) – zona Ciuc, Pora Filip, a declarat ca in Miercurea Ciuc si localitatile invecinate vor fi inchise 40 de scoli, dupa ce au semnat protestul 1.470 de sindicalisti din totalul de 1.524.

Kocs Ilona de la FSLI Odorhei, sindicat care numara 3.200 de membri, a adaugat ca alte 84 de scoli din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc si Vlahita si-au suspendat cursurile in prima zi a saptamanii.

Nici cei 107 de sindicalisti ai "Spiru Haret" Harghita nu vor preda luni, Colegiul National "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc si alte doua gradinite din localitate avand parte de un week-end prelungit.

Toate administratiile financiare din judetul Harghita vor intra, luni, in greva de o zi, pe sediile acestora fiind postate, inca de vineri, afise care anunta localnicii despre protest.

Judetul Mures:

Circa 20.000 de bugetari, din care jumatate din sistemul de invatamant, au intrat, luni, in greva generala, exceptie facand doar cateva cadre didactice de la Scoala 8 "Alexandru Ioan Cuza" din Targu Mures.

Potrivit liderului Cartel Alfa Mures, Markos Gyuri, dintre sindicatele afiliate la aceasta confederatie, in greva au intrat circa 600 de angajati TESA din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si 400 de politisti, cei din urma exprimandu-si protestul prin purtarea de banderole albe.

De la CNSLR Fratia Mures, in greva sunt circa 15-20.000 de salariati din educatie, sistemul sanitar, Finante, politisti – prin purtarea de banderole albe – si de la AJOFM, potrivit presedintelui filialei judetene a confederatiei, Calin Orlando Cocis.

Dintre acesti grevisti, circa 6.750 sunt din invatamant, afiliati la Federatia "Spiru Haret".

"Noi am recomandat parintilor sa-si retina copiii acasa, daca nu au nicio posibilitate in acest sens si ii aduc la scoala, vom supraveghea copiii, dar nu vom face lectii. Avem circa 5-6 cadre didactice de la Scoala 8, «Alexandru Ioan Cuza», care nu doresc sa faca greva, acestia probabil vor lucra, dar cu banderole", a precizat Sacarea.

Cornel Crucean, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Mures, afiliat la CSDR, a spus, la randul sau, ca la sindicat sunt afiliati circa 2.500 de membri, cadre didactice si nedidactice, care nici nu merg la scoala.

Presedintele sindicatului salariatilor din Primaria Targu Mures, Virgil Macesan, a precizat ca sindicalistii afiliati, in jur de 1.000 de membri, vor lucra normal, insa intre orele 11.00-13.00 vor picheta Prefectura.

Sindicalistii de la institutiile deconcentrate, Universitatile "Petru Maior" si de Arta Teatrala, din domeniul cultural, de la Teatrul "Ariel" si Biblioteca Judeteana Mures afiliati la Cartel Alfa, dar care nu au aderat la Alianta Bugetarilor, nu vor intra nici ei in greva, avand alt program de revendicari.

Sindicalistii din administratia publica au inceput, de altfel, adunarea de semnaturi pentru ca in data de 25 octombrie sa declanseze greva de avertisment de doua ore, iar in 28 ocombrie – greva generala pe termen nelimitat.

Judetul Sibiu:

Membrii Cartel Alfa si BNS nu fac greva, luni, anuntand ca vor participa la protestul de miercuri de la Bucuresti.

Sindicalistii din invatamantul preuniversitar fac greva japoneza, adica se tin cursurile, dar profesorii poarta banderole albe, iar cei de la Sanitas lucreaza dupa un program de week-end si asigura doar urgentele. Potrivit liderului Sanitas, fiecare unitate medicala a fost libera sa decida in ce fel proteaza.

Judetul Salaj:

Aproximativ 3.000 de dascali, reprezentand 80 la suta din angajatii din invatamant, se afla in greva generala, cursurile fiind suspendate.

Pentru a-si arata solidaritatea cu dascalii salajeni, in Inspectoratul de Politie al Judetului Salaj, in Primaria Zalau si in unitatile spitalicesti cu paturi, angajatii vor purta banderole pe brat, dar activitatea nu va fi intrerupta.

Judetul Satu Mare:

In Satu Mare, bugetari din patru sindicate afiliate la CNSLR Fratia, de la Directia Generala a Finantelor Publice, Sindicatul din Sanatate "Sanitas", dascalii din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si angajatii primariilor din judet, cu exceptia Primariei municipiului Satu Mare, au intrat luni in greva generala.

Membrii Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, care numara cei mai multi profesori din judet, politistii si politistii de frontiera, precum si angajatii Primariei municipiului Satu Mare, toti afiliati la Cartel Alfa, se afla in greva japoneza, purtand banderole albe.

Judetul Timis:

Peste 10.000 de bugetari sunt in greva, ei apartinand unor sindicate din educatie si sanatate, insa functionarii publici din primarii nu vor intrerupe lucrul, ci vor picheta Prefectura.

Potrivit liderului Sindicatului Functionarilor Publici, Tiberiu Negrei, circa 150 de sindicalisti vor picheta, intre 11.00 si 13.00, Prefectura.

Liderul Sanitas Timis, Livius Carstea, peste 5.000 de sindicalisti din sanatate au aderat la greva, la care se adauga inca aproximativ 5.000 din educatie.

Peste 750.000 de salariati din invatamant, sanatate, administratie publica si politie au intrat, luni, in greva generala de o zi, asigurandu-se o treime din activitate doar in sistemul sanitar si politie, in semn de protest fata de asumarea de catre Guvern a raspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educatia si acordarea concediului fara plata, sindicalistii lansand un apel si catre angajatii din mediul privat sa li se alature.

Cele mai citite

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă