Am incheiat inca o luna foarte agitata, asa cum a fost intreg anul 2009. Desigur, cel mai important eveniment economic mondial a fost Summitul membrilor G20 de la Pittsburg, din perioada 24-25 septembrie, care a reunit tarile ce reprezinta circa 85% din PIB-ul global.
Raportul G20 arata unele intentii privind viitorul cadru economic global: grupul va fi principalul consiliu de guvernare economica la nivel international; se va infiinta Autoritatea Globala Mondiala, ce ar urma sa gestioneze o moneda unica si care va actiona ca o curte de judecata a falimentelor pentru companiile globale de o anumita marime; vor fi luate masuri menite sa creasca controlul finantelor globale prin intarirea rolului FMI in promovarea stabilitatii financiare globale si pentru a preveni aparitia, in viitor, a unor noi bule speculative. Dar expertii economici mondiali isi exprima deja indoieli asupra realizarii acestor planuri ce vizeaza un "guvern mondial". Revenind pe pamant autohton, observam parerea specialistilor nostri: "Pietele financiare nu se pot autoreglementa si ele au nevoie de uniformizare, convergenta si, mai ales, de reglementari comune.
In acest caz se preconizeaza reinscrierea economiei Romaniei pe o traiectorie de crestere de abia peste un an de zile, astfel incat partea a doua a anului 2010 ar da masura revenirii la o evolutie pozitiva a PIB". Pe acest fundament si nu numai, chiar daca situatia politica interna nu este deloc stabila pentru a creste increderea si stabilitatea in BVB, constatam ca spre finele lunii septembrie s-a realizat o noua ordine la nivel de sector bursier, si anume sectorul energetic bursier reuseste, prin evolutii de exceptie ale preturilor unor emitenti, sa depaseasca puternic evolutia sectorului financiar – SIFS.
Aceste evolutii le-am consemnat la societatea Dafora (simbol DAFR, recent intrata in categoria bluechipsurilor din indicele BET) si Armax Gaz (simbol ARAX), care prin cresteri maxime zilnice, inclusiv de 15%, ne-au adus aminte de boomul evolutiei pietei Rasdaq din anul 2007. Asa ca vom face o analiza tehnica a pretului actiunii ARAX cu ajutorul unui grafic saptamanal comparativ cu o actiune etalon a sectorului SIFS, si anume SIF5, valabila pe ultimele 24 de luni pentru a urmari acest aspect.
Interpretarea graficului: trendul saptamanal este usor pozitiv pe termen scurt (TS), semnalat, deopotriva, de intrarea succesiva, dar fragila, a indicatorilor tehnici, MACD si RSI, in zona de supracumparare, cu pastrarea convergentei fata de trendul urcator; fata de maximele de acum doi ani, preturile celor doua actiuni s-au depreciat cu circa 93% si in prezent acestea au recuperat 15% (ARAX), respectiv 23% (SIF5); in ultimele cinci zile, investitorii sunt atrasi mai mult de actiunile ARAX decat de actiunile SIF5, fapt remarcat printr-o ascensiune din ultimele trei luni de peste 20% mai mare la ARAX comparativ cu preturile lunii iulie 2009, dar si printr-o lichiditate masiva (de ex., marti si miercuri a fost de peste 94 mil. actiuni). Marturisesc, imi revine in gand sintagma "bula speculativa", care poate strica toata aceasta ascensiune abrupta a pretului actiunii ARAX, avand in vedere si duritatea situatiei din Romania.