13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn pariu sugubat: Ciolos – trantit, ramane Orban

Un pariu sugubat: Ciolos – trantit, ramane Orban

Un prieten care lucreaza la Bruxelles intr-o pozitie nu foarte inalta, dar care il tine bine informat, ma suna zilele trecute si imi propune un pariu: el crede ca viitorul comisar european din partea Romaniei va fi tot Leonard Orban si tot cu portofoliul multilingvismului. I-am spus ca nu se poate. Iar el a construit scenariul care urmeaza.

Presedintele Barroso a fost votat in Parlamentul European cu sprijinul unei parti a grupului socialist. O alta parte, chiar majoritara, s-a abtinut de la vot. seful socialistilor a explicat aceasta atitudine prin dorinta de a mentine o oarecare influenta asupra viitoarei Comisii. Dar pentru socialistii radicali si chiar pentru electorat este o explicatie greu de inghitit. Socialistii risca sa se decredibilizeze ca opozitie. Prin urmare, au nevoie sa arate fermitate.

Un zvon insistent vorbeste despre o intelegere intre Barroso si liderii socialisti: acestia ar primi, in schimbul abtinerii la vot, doi-trei comisari de sacrificiu pe care sa ii respinga dupa audieri, demonstrand astfel ca fac opozitie, dar si greutatea politica a Parlamentului ca institutie. Intre noi fie vorba, este un targ jenant pentru PE: noi ne facem ca suntem rai, tu te faci ca iei aminte.
Vom avea deci niste nominalizari de comisari facute stiind ca sunt mari sanse sa fie respinse de Parlament, daca zvonurile se confirma. De aici intram pe domeniul speculatiei: ar putea fi unul dintre comisarii de sacrificiu tocmai cel propus de Romania? Prietenul meu raspunde ferm "da" si pe asta se bazeaza pariul sau. Conducerea politica de la Bucuresti nu si-a exprimat formal pana acum decat preferinta pentru Agricultura.

 

O atitudine care a ridicat semne de intrebare din partea multora, care sustin ca ar fi fost de preferat sa existe un plan B, daca nu chiar unul C. Cine sa il mai faca zilele acestea, cand a cazut Guvernul si au fost decapitate exact institutiile esentiale pentru lobby-ul european: Diaconescu de la MAE si Puscas de la DAE? Prin urmare, e aproape cert ca Romania va miza doar pe Dacian Ciolos.
Ciolos ar putea fi un bun comisar (a iesit pe primul loc in evaluarea colectiva facuta de expertii afiliati Centrului Roman de Politici Europene, vezi raportul "Romania la Consiliul European din 18-19 iunie. Note pentru «comisarii» romani"). Dar pana la a deveni comisar trebuie sa treaca printr-un proces de decizie unde competenta nu este singurul criteriu, de fapt nici macar nu e cel mai important. Decizia in Parlamentul European este, in primul rand, politica.

 

Deja sunt multe voci care sustin ca reprezentantul unei tari caracterizate drept corupta n-ar trebui sa primeasca gestionarea unui buget atat de important (40% din banii UE). Platim acum faptul ca i-am dus cu presul pe europeni in reformarea justitiei si lupta cu coruptia. Pe de alta parte, sustinerea deschisa a Frantei presupune si riscuri: cum am scris pe larg in editorialul din 2 septembrie, tabara tarilor care doresc reforma Politicilor Agricole nu va accepta un candidat "francez", iar Ciolos nu a facut nimic public pentru a se pozitiona la centrul dezbaterii si a se distanta de conservatorismul francez (daca a facut demersuri diplomatice nepublice, nu sunt la curent cu ele). Mai rau  acum ca PSD a iesit de la guvernare, Adrian Severin nu mai poate fi strunit sa nu il bage in fata pe Ciolos in lista celor care vor fi trantiti de grupul socialist.

 

Lasa ca nici pana acum PSD nu era foarte coerent, cu Diaconescu la Bucuresti anuntand ca Romania ii voteaza pe Barroso si pe Ciolos, iar Severin la Bruxelles spunand exact invers, dar, in schimb, autopropunandu-se la ziaristii slabi de inima pentru pozitia de comisar (cine crede ca Basescu va accepta in Comisie pe unul care il face tiran si schizofrenic nu stie lucruri de baza despre natura umana).
Pe scurt, Romania il va prezenta pe Ciolos ca pe un candidat cu profil pur tehnocratic, care plateste oalele sparte pentru ce nu s-a facut in domeniul coruptiei, care are imagine de candidat "francez" si cu grupul PSD acum starnit tocmai unde ne doare: resemnati ca Barroso a trecut, socialistii europeni cauta tapi ispasitori printre viitoarele nominalizari.

In plus, de cand ne-am hotarat ca vrem postul de la Agricultura, nu am facut mare lucru pentru a-l obtine. Parem ca stam linistiti si cugetam mioritic: suntem o tara importanta, sigur meritam un post bun. L-am gasit pe Ciolos, bun tehnocrat, iar acum avem aerul ca asta e tot, e suficient sa trimitem un om competent si ceilalti se vor da de ceasul mortii sa dea Romaniei un post pe masura rangului ei. Nu merge asa. Cineva trebuie sa ia si posturile mici, iar alde Luxemburg sau Irlanda s-au invatat sa sara mult mai sus decat propria inaltime, ca puricii. Asta inseamna ca vor sari peste cineva, iar o mamaliga mare ca Romania e tinta ideala. Dar sa continui cu pariul prietenului meu sugubat. El pariaza ca Barroso ne va accepta propunerea. Ciolos va fi nominalizat la Agricultura. si va fi trantit cu zgomot in Parlamentul European.

 

Barroso se va arata atunci foarte suparat pe tara care i-a facut a doua oara la rand (dupa Vosganian) o propunere ce il pune in dificultate si va cere, asa cum a facut-o si acum doi ani, sa numeasca el, de facto, comisarul roman. si cine e romanul pe care domnul Barroso il cunoaste cel mai bine, care nu produce nici un fel de probleme la nivel politic si care a indeplinit corect misiunea formala si nespectaculoasa ce i-a fost incredintata? Leonard Orban. Asta imi spune prietenul meu. Ar fi un scenariu amar pentru Romania. Daca iese, prietenul meu merita o bere cand mai merg la Bruxelles, iar Romania niste pumni in cap.

Cele mai citite

CFR Cluj îl aduce pe Stipe Juric! Un atacant bosniac pentru Dan Petrescu

Formația din Gruia și-a asigurat serviciile atacantului Stipe Juric, care și-a reziliat recent contractul cu Oțelul Galați și este aproape de a semna cu...

Armura prudenței: Cum să te ferești de capcanele economice ale anului 2025

Strategiile de supraviețuire financiară în 2025 sunt la îndemâna noastră, crede profesorul de economie Cristian Păun Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice...

Aderarea României la Schengen: Oportunitate majoră pentru turismul de incoming

Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora Aderarea completă a României la...
Ultima oră
Pe aceeași temă