16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimul Complex National de Natatie din Romania, la Otopeni

Primul Complex National de Natatie din Romania, la Otopeni

» Despre programul "70 de bazine de inot", demarat la inceputul anului 2007, la initiativa conducerii Federatiei Romane de Polo, nu  s-a mai auzit nimic de mai bine de un an. In ciuda "linistii" din jurul sau, proiectul se afla in plina derulare si, chiar daca reperele de executie sunt mult depasite fata de datele prevazute initial, cel putin teoretic pana la finalele acestui an vor incepe mult asteptatele lucrari de constructie.

Cel mai avansat proiect este cel care vizeaza constructia unui complex sportiv national de natatie, care va costa circa 24 milioane de euro, nu in Bucuresti, ci la numai cativa kilometri, in Otopeni. Beneficiind de implicarea administratiei locale, Compania Nationala de Investitii (CNI), institutie care se ocupa de realizarea intregului program, este aproape de a incepe finantarea constructiei. Licitatia pentru desemnarea executantului a fost castigata de o firma, dar de doua luni sunt analizate contestatiile depuse de adversarele acesteia.
Chiar daca deocamdata numai pe hartie, proiectul primului Complex National de Natatie acoperit din tara este impresionant. Proiectat a fi construit pe doua nivele pe o suprafata de 8945 mp, Complexul va dispune atat de bazin olimpic de inot si polo, cat si de unul pentru sarituri in apa, carora li se vor adauga alte trei bazine pentru antrenamente si agrement. Dotat cu peste 2.000 de locuri in tribune, vestiare atat pentru sportivi, cat si pentru arbitri si oficiali, sali pentru protocol, conferinte de presa si transmisiuni TV, Complexul va putea gazdui competitii de natatie de anvergura.

Proiectul bazei de natatie de la Otopeni este singurul ce face nota discordanta in programul care prevede  constructia a 10 bazine olimpice cu aproximativ 1.000 de locuri in tribune, pentru desfasurarea competitiilor nationale si internationale (costul estimat pe un astfel de bazin fiind de 14 milioane de euro), 20 de bazine de polo, la care sa aiba acces circa 300 de spectatori (costuri de 9 milioane de euro pentru un bazin de polo), si 40 de bazine didactice (costuri de 1 milion de euro pentru un bazin didactic), amplasate in toate judetele tarii. Pentru toate cele trei sectiuni exista cate un tip de proiect, dar stadiile pentru inceperea lucrarilor sunt diferite.

Bazin olimpic in curtea dinamovistilor
Mult visatul bazin acoperit de dimensiuni olimpice, din Bucuresti, cuprins in programul guvernamental, va fi construit in cele din urma in cadrul bazei sportive Dinamo din stefan cel Mare. Proiectul se afla de asemenea la cativa pasi de demararea lucrarilor de constructie, in faza de licitatie pentru alegerea executantului. Tot in stadiul de alegere a constructorilor se afla si viitorul bazin olimpic de la Targu Mures.
De asemenea, la 13 bazine didactice, care urmeaza a fi construite in orase mai mari, ca Timisoara, Tulcea sau Botosani, sau mai mici, ca Beclean (Bistrita), Ludus, Roman, s-a incheiat faza de depunere a ofertelor la licitatia pentru  achizitie publica. Teoretic, daca licitatiile nu vor fi contestate, constructia la aceste bazine ar putea demara pana la finalul anului.
Mizand pe maturitatea firmelor de constructii, care, potrivit unor studii, se pare ca nu mai contesta fara motive intemeiate castigatorii licitatiilor de achizitie publica, cum devenise un soi de moda cu in anii trecuti, sefii CNI considera ca nu vor mai fi intarzieri semnificative dupa incheierea licitatilor, iar castigatori se vor putea apuca imediat de lucru. Din acest motiv, CNI a alocat deja pentru trimestrul patru 50 milioane de lei, fonduri pentru demararea constructiilor primelor bazine din program.

Restante la bazinele de polo
Deocamdata, in stadiul cel mai putin avansat sunt documentatiile pentru construirea bazinelor de polo. Pe criterii care au vizat in primul rand traditia in aceasta disciplina au fost alese cateva dintre orasele unde se vor construi respectivele obiective (de pilda Arad, Iasi, Braila, Cluj, Galati sau Craiova), dar inca n-au fost stabiliti indicatorii tehnico-economici pentru realizarea investitiei, care se ridica la circa 9 milioane de euro. CNI apreciaza ca in scurt timp vor fi parcurse toate etapele intermediare si pana la sfarsitul anului se vor putea organiza primele licitatii pentru desemnarea executantilor pentru cele dintai bazine de polo.

Criza, favorabila construirii bazinelor!?
Expertii CNI sunt extrem de optimisti in ceea ce priveste inceperea lucrarilor si considera ca perioada de criza resimtita in special in domeniul constructiilor este favorabila programului "70 de bazine de inot". Potrivit CNI, daca pana anul trecut arhitecti, proiectanti sau firme acceptau cu greu o lucrare cu finantare de la stat, in pole-position aflandu-se contractele cu investitorii particulari, din acest an situatia s-a schimbat, iar zelul constructorilor a crescut simtitor. CNI apreciaza ca din momentul inceperii constructiilor nu numai ca nu vor exista intarzieri, dar termenele de incheiere a lucrarilor vor fi devansate fata de cele din proiecte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă