Saptamana trecuta, Comisia Prezidentiala Pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice a prezentat concluziile unei extinse analize asupra unei serii de probleme sociale pe cat de acute, pe atat de ignorate in dezbaterea publica. Era vorba despre extinderea saraciei, disfunctiile pietei muncii care au dus la reducerea numarului salariatilor, ineficienta sistemului de protectie sociala, calitatea slaba si inechitatile serviciilor sociale, existenta unor grupuri cu risc ridicat de excluziune sociala, dezechilibrul demografic, consecintele si riscurile asociate migratiei. Un studiu consistent, documentat, obiectiv, elaborat de catre unii dintre cei mai buni experti romani in domeniile respective.
Nici nu se terminase bine conferinta de presa, iar posturile de televiziune anuntau, scandalizate, ca Presedintia a decis legalizarea prostitutiei si a drogurilor. Acesta a fost principalul subiect de dezbatere in mass-media din urmatoarele trei zile si poate ar fi ramas si astazi daca nu ar fi intervenit anuntul intempestiv al candidatului Basescu privind initierea unui referendum nonconstitutional pe o problema constitutionala.
Sa vedem de unde s-a iscat scandalul. Comisia a facut, in cele aproape 400 de pagini ale raportului si cele 65 ale sintezei, cateva zeci de recomandari pentru prevenirea riscurilor asociate problemelor sociale analizate. Printre acestea, in legatura cu grupurile cu risc de excluziune sociala, se afla dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului – sublinierea autorilor) si legalizarea sexului comercial.
Ambele recomandari erau insotite de argumente – si argumentatia e pertinenta – legate mai ales de necesitatea evitarii raspandirii unor boli grave, precum hepatita si HIV. Repet, au fost doua dintre cateva zeci de recomandari, prezentate in text cu deosebita prudenta, cu precizarea ca "impunerea unei astfel de masuri, in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei, ar putea genera totusi efecte nedorite".
Mai mult, nu a existat – nici in prezentarea facuta la conferinta de presa de catre presedintele comisiei, nici in discursul presedintelui Basescu – nici o referire fata de aceste doua recomandari. Cu toate acestea, ele au devenit cu viteza fulgerului cap de afis, obiect al oprobriului public, au fost infierate cu manie proletara de catre oameni ai muncii de la orase si sate.
S-au facut pseudosondaje, au fost decelate scenarii ascunse: atragerea unor nise de electorat, distragerea atentiei opiniei publice de la adevaratele si gravele probleme ale natiunii ("cand tara arde…"), coincidenta lansarii cu prezentarea raportului unei comisii parlamentare. Politicienii din tot spectrul s-au grabit sa se delimiteze (cei portocalii mai prudent decat ceilalti), sa incrimineze, sa ameninte.
In nici una dintre relatari nu si-a gasit locul argumentatia autorilor; nimeni nu s-a obosit sa-i invite la talk-show-uri. Ce-i mai grav, tot restul analizei realizate de catre comisia prezidentiala a fost cu desavarsire ignorat. Nimic nu s-a pomenit despre solutiile propuse pentru eficientizarea serviciilor sociale, pentru prevenirea consecintelor dezechilibrului demografic, pentru sustinerea grupurilor sociale in care bantuie saracia, pentru eliminarea unor flagrante inechitati din sistemul public de salarizare. Nimeni nu s-a ostenit sa confrunte analizele comisiei cu deciziile adoptate de guvernanti.
Una dintre (nu multe) intreprinderile actualului presedinte pe care le socot laudabile este faptul ca a initiat o serie de comisii alcatuite din cei mai buni experti ai momentului, care au analizat fara patima diverse domenii de interes public: regimul constitutional, sistemul de educatie, patrimoniul construit si altele, urmand ca materialele produse sa devina obiect al dezbaterii publice. Necazul este ca in nici unul din cazuri nu au fost generate confruntari de argumente, ci doar infruntari de patimi si interese politice. Efectul de bumerang al politicii excesiv de conflictuale a presedintelui consta in faptul ca orice vine dinspre Cotroceni este luat drept o emanatie a lui Basescu si este tratat ca atare: ori pentru, ori contra. Nuante nu exista.