19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialGermania vireaza puternic la dreapta

Germania vireaza puternic la dreapta

» Cancelarul Angela Merkel a iesit invingator in scrutinul legislativ desfasurat duminica in Germania, vazandu-si totodata realizat visul politic de a guverna in alianta cu liberalii. Triumful dreptei este dublat de o premiera neagra pentru centru-stanga: social-democratii intra in opozitie dupa cea mai slaba performanta electorala din ultimii 60 de ani.

Confom rezultatelor oficiale anuntate ieri dimineata, Uniunea Crestin-Democrata (CDU) alaturi de partenerul sau traditional din Bavaria – Uniunea Crestin Sociala (CSU) – au obtinut impreuna 33,8% din sufragii – cel mai mic procent din istoria celor doua partide, insa suficient pentru a marca o victorie incontestabila a taberei conservatoare.
Triumful general al dreptei a fost insa asigurat de rezultatul foarte bun al Partidului Democratilor Liberi (FDP), care, cu 14,6%, va intra in coalitia de guvernare de pe o pozitie mult mai puternica decat spera. Condus de Guido Westerwelle – cel mai probabil viitorul ministru de Externe al Germaniei –, FDP a fost intotdeauna unul din chibitii puterii in Germania postbelica, fara sustinerea caruia marile partide nu puteau forma un guvern, insa, pana acum, nu a obtinut niciodata mai mult de 12,8% in alegerile federale.

Cu 14,6%, FDP va avea pentru prima data o pondere semnificativa intr-o coalitie de guvernare si va revendica o influenta crescanda asupra politicilor guvernamentale, chiar daca Merkel a promis ca nu va accepta o linie ultraliberala. Ascensiunea istorica a liberalilor si intrarea lor in coalitia de guvernare nu au insemnat numai sfarsitul oricaror sperante de a intra in guvern pentru Partidul Social-Democrat. Formatiunea cu care Merkel a guvernat patru ani pentru ca asa i-au dictat rezultatele din 2005 nu numai ca nu a reusit sa forteze crearea unei noi aliante transpartinice, dar, cu scorul de 23%, obtinut duminica, a batut toate recordurile negative din ultimii 60 de ani, reusind sa piarda peste 11 procente in cei patru ani de guvernare alaturi de CDU.

"Este o infrangere mare", a recunoscut candidatul SPD pentru functia de cancelar, Frank-Walter Steinmeier. Pana la acest scrutin, cel mai prost rezultat electoral inregistrat vreodata de SPD dupa razboi era scorul de 28,8% din 1953. Pe partea stanga a esichierului politic german, esecul SPD a fost reflectat si, in parte, generat de ascensiunea Die Linke. Formatiunea de extrema stanga formata in 2007 de fostii comunisti din RDG si disidenti social-democrati a obtinut 11,9% din sufragii, fata de 8,9% in 2005. si ecologistii – care, in ciuda politicilor centriste pe care le promoveaza, se declara a fi plasati in stanga vietii politice germane – au obtinut un scor mai bun ca acum patru ani, primind 10,7%, cu 2,7 procente mai mult decat in legislatura 2005-2009.

» Stimulente fiscale si energie nucleara
Conform traditiei politice germane, negocierile pentru formarea executivului dintre CDU si FDP vor parafa nu numai componenta noului guvern, ci si un program clar de guvernare, rezultat in urma integrarii negociate a platformelor electorale ale fiecaruia dintre cei doi parteneri. Oricare va fi forma finala a acestui document, mai mult decat probabil, el va fi pe placul mediilor de afaceri din Germania pentru ca va include stimularea cresterii economice prin mijloace fiscale, pentru ca ambele partide au promovat reducerile de taxe si impozite ca metoda de iesire din criza. Victoria dreptei le va aduce beneficii in plus marilor companii energetice care detin centrale nucleare – CDU a pledat in campanie pentru prelungirea perioadei de exploatare a centralelor nucleare germane dincolo de 2020, termenul stabilit politic pentru inchiderea lor.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă