1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOpt solutii pentru a nu dispera din cauza slujbei

Opt solutii pentru a nu dispera din cauza slujbei

Daca la serviciu cerintele va coplesesc si simtiti ca nu mai puteti, este timpul pentru o schimbare.

In judetul Alba, o femeie s-a sinucis pentru ca avea prea mult de lucru si nu mai facea fata cerintelor si presiunii angajatorului. In ultima vreme, tot mai multe persoane se plang de faptul ca nu le place postul pe care-l au, nu se mai simt bine la job ori pentru ca au un volum de munca pe care "nu-l mai pot duce". Cu toate acestea, prea putini sunt cei care aleg sa faca ceva pentru a iesi dintr-o astfel de situatie si prefera sa-si planga de mila, intr-o continua asteptare a remedierii situatiei.
"Daca tot acceptati diverse lucruri si nu schimbati nimic, veti ajunge sa cedati, din cauza suprasolicitarii", atrage atentia Romeo Cretu, senior consultant la firma de resurse umane HRD. Criza, subliniaza si psihologul Gina Gheoca, ne-a adus intr-o situatie destul de delicata. "Pe de o parte, multi angajatori profita cerand angajatilor mai mult decat pot duce. Pe de alta parte, angajatii, de frica de a nu-si pierde locul de munca, ajung sa faca diverse compromisuri care, pe termen lung, pot avea efecte negative: stres, oboseala, irascibilitate, lipsa concentrarii. Toate acestea conduc in cele din urma la performante slabe si chiar la pierderea jobului. Totodata, criza alege angajatii capabili", este de parere specialista.

Expertii in resurse umane spun ca, inainte de a trece la gasirea solutiilor efective pentru a evita disperarea, este indicat sa verificati daca sunteti pregatit, odihnit si daca stiti sa cereti ajutorul si sa comunicati. "Noptile albe ar trebui sa fie cazuri izolate. Un angajat valoros nu este unul care lucreaza pana la epuizare, ci unul care stie cum sa organizeze activitatile si sa-si sustina cu argumente punctul de vedere", spune Ioana Moholea, director executiv la compania de resurse umane Perspective Group.

Lucrul de acasa sau cu program flexibil
Una dintre solutiile pentru cei care se simt sclavii angajatorului este sa se  orienteze catre domenii de activitate in care munca poate fi facuta de acasa sau cu un program flexibil si mai relaxat. "Aici pot fi nominalizate activitatile liberale, dar si fel de fel de activitati care nu necesita neaparat un angajator. Poate fi vorba despre mestesugarit, confectionare de articole artizanale, mic comert, servicii de livrare acasa ori de menaj, curatenie, baby-sitter, ingrijire batrani sau persoane bolnave. Mai sunt si activitati de vanzare a unor produse cosmetice, cresterea si ingrijirea animalelor de companie in lipsa stapanilor, paza, precum si varianta «agentii de majordomi» (sa stai la coada, sa faci cumparaturi sau sa depui acte pentru altii – n.r.). Nu este usor, dar reprezina in mod clar un debuseu, cel putin pana la gasirea unei oferte stabile", considera Sorin Faur, director de resurse umane la compania BDO Conti Audit.

Inceperea unei afaceri personale
Desi nu este accesibila oricui, aceasta solutie este totusi viabila. De fapt, multe afaceri s-au nascut din disperare. Salariile compensatorii primite la disponibilizare, economiile, imprumuturile de la familie si prieteni, vanzarea unor bunuri mai putin necesare sau creditul de la banca sunt surse de finantare pentru inceperea unei mici afaceri.

Calificarea sau recalificarea
Chiar daca multora le vine greu sa inceapa ceva de la zero, mai devreme sau mai tarziu cu totii suntem nevoiti sa ne redefinim. Unele cursuri de calificare/recalificare sunt gratuite pentru someri, altele beneficiaza de reduceri. Indiferent de situatie, reorientarea poate fi o salvare pentru o parte a persoanelor peste o anumita varsta. "Criza va trece la un moment dat, iar nevoia de personal va reveni. Cei care s-au preocupat de adaptarea la noile realitati economice vor avea mai multe sanse de angajare decat cei care au ramas la calificari inutile din punct de vedere economic", argumenteaza Sorin Faur.

Apelarea la consiliere de specialitate
In ultimul timp au aparut, timid, cabinete de consiliere personala, care, contra unor tarife mai degraba modice, sunt in masura sa-i ajute pe cei care vor un job, indiferent de varsta. Aici veti fi invatat sa va intocmiti un CV, sa va imbunatatiti imaginea si abilitatile de prezentare la interviu. "Aceste firme dispun de personal calificat si consilieri de cariera. Au conexiuni cu firme de recrutare. Unele au chiar acces la programe guvernamentale sau din fonduri europene, altele sunt in legatura si cu marii angajatori sau federatiile patronale", accentueaza Sorin Faur.

Munca in strainatate
Aceasta varianta este dificila sub raport familial, dar totusi este o solutie deja acceptata si larg raspandita in Romania. "Problema este ca si «afara» criza actuala a creat un excedent de forta de munca si un deficit de oferte", spune Sorin Faur. Totusi, locuri de munca se mai gasesc pentru romani, mai ales in domeniul medical si in ingrijirea batranilor ori supravegherea copiilor, in menaj, HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), in turism, agricultura, ori prin reteaua EURES, accesibila prin Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

Relocarea
Piata fortei de munca, explica expertii, nu este uniforma, lucru extrem de clar si din statistici. Daca intr-o anumita zona, mai ales in cele monoindustriale sau defavorizate, chiar este foarte dificil de gasit un post, in altele inca se mai gaseste.
"Mutarea nu este insa comoda si nici usor de acceptat, dar odata luata o decizie si rezolvata problema locuintei – de exemplu la rude sau la prieteni –, lucrurile devin deodata mai usoare", spune Sorin Faur.

Joburile sezoniere
Sunt o serie de domenii (in HoReCa, agricultura ori constructii) in care nevoia de personal creste brusc in anumite perioade ale anului (de regula,  vara si toamna). Fie si pentru o luna sau trei, un astfel de job poate aduce un venit rezonabil si suficient pentru a depasi o perioada mai dificila. O slujba sezoniera s-ar putea sa va ajute sa va dati seama ca va place si un alt domeniu de activitate decat cel in care erati obisnuit sa lucrati. Totul e sa vreti sa incercati si altceva, fara nici un fel de jena.

Pensionarea anticipata
Este o solutie posibila doar in anumite situatii si desigur la care apeleaza doar cei care doresc sa-si incheie activitatea profesionala, fara a continua deloc, ori cei care vor sa-si elibereze timpul pentru alte activitati, inclusiv productive, dar care doresc sa se bizuie pe siguranta unui venit cert, chiar daca mic. O astfel de varianta este extrem de binevenita si celor care vor sa-si dedice mai mult timp familiei. De asemenea, solutia pensionarii anticipate este utila si celor care vor sa se implice in activitati de voluntariat.

Metode de cautare
» Participati la targurile si bursele de joburi.
» Depuneti CV-ul la agentiile de recrutare.
» Dati un anunt in ziar, la mica publicitate.
» Creati-va cont pe site-urile de joburi.
» Trimiteti CV-ul angajatorilor.
» Intrebati toti cunoscutii daca stiu ceva despre un post.
» Urmariti anunturile periodice din presa ale ANOFM referitoare la posturi.
» Contactati agentiile de consiliere de cariera.
Sursa: Sorin Faur, director de resurse umane, BDO Conti Audit

Cele mai citite

Gică Hagi, laude pentru Ianis după România – Cipru. „Este un jucător foarte valoros”

Gică Hagi a apreciat evoluția fiului său Ianis în meciul cu Cipru, subliniind importanța găsirii unui club unde să joace constant. Fostul selecționer Gheorghe Hagi...

Ministerul Finanțelor a împrumutat alte 752 milioane lei prin titluri de stat

Ministerul Finanțelor a atras joi 752 milioane lei de la bănci prin două licitații cu titluri de stat, oferind dobânzi anuale de 6,34% și...

Țara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an fără plată

Guvernul francez, confruntat cu presiuni bugetare semnificative, a propus o măsură controversată care ar impune cetățenilor să lucreze șapte ore suplimentare pe an fără...
Ultima oră
Pe aceeași temă