6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialTu(r)nurile lui Oprescu

Tu(r)nurile lui Oprescu

» Peste 180 de PUZ-uri aprobate, dintre care 31 cu incalcari flagrante ale regulilor urbanistice, acesta este rezultatul activitatii primarului Oprescu de la venirea sa la primarie. Mai concret, un profit de peste 250 milioane de euro, bani ce au intrat in buzunarele investitorilor numai din luna aprilie a acestui an pana in prezent.

Din 182 de planuri urbanistice zonale aprobate de consilieri in prezentul mandat al primarului Oprescu, 31 sunt cladiri cu un regim de inaltime exagerat de mare, unele dintre ele ajungand chiar la peste 20 de metri in zone cu un regim permis de inaltime mult mai mic. Care sunt avantajele de care beneficiaza investitorii in urma aprobarii acestor planuri?

Un calcul dat publicitatii ieri de mai multe ONG-uri care lupta pentru pastrarea identitatii arhitectonice a Capitalei arata ca prin PUZ-urile aprobate numai din luna aprilie pana in prezent derogarile de la Planul Urbanistic General (adica aprobarea unui regim de inaltime mult mai mare decat cel prevazut sau a unui Coeficient de Ocupare a Terenului supradimensionat) au adus profituri de aproximativ 250 milioane de euro, aducand Capitalei un plus de 200.000 metri patrati construiti sub forma unor mastodonti.

Sectorul cu cele mai multe turnuri aprobate in acest mandat este sectorul 1, care va avea nu mai putin de opt mastodonti de peste 10 etaje. Pe Bd. Poligrafiei se va ridica un bloc cu 29 de etaje, pe Bd. Iancu de Hunedoara se vor construi 14 etaje plus un etaj tehnic, Dambovita Center va avea mai multe cladiri cu inaltimi de 26, 30 si 34 de etaje, iar pe str. Cpt. Av. Alexandru serbanescu vor "rasari" 20 de etaje. Urmatorul este sectorul 4, cu cladiri de 21 de etaje (pe sos. Oltenitei), 15 etaje (pe str. Moldovita), 12 etaje (pe str. Savinesti, Izvorul Rece, Calea serban Voda si Tomesti). Locul trei le revine sectoarelor 2 si 5, unde se vor construi cate cinci cladiri, unele dintre ele ajungand la peste 30 de etaje.

Penultimul este sectorul 3, cu patru PUZ-uri, iar ultimul este sectorul 6, unde investitorii nu vor ridica decat trei cladiri de 14 sau 24 de etaje. Majoritatea acestor PUZ-uri au starnit interesul presei, in special datorita celor care aveau de castigat. Spre exemplu, pe Bd. Iancu de Hunedoara, firma care va ridica 14 etaje se numeste Search Corporation si este detinuta de Michael Stanciu, un client fidel al contractelor cu statul. Mai exact, firma Search Corportaion a castigat de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale Romania milioane de euro din contracte pentru proiectarea si realizarea studiilor de fezabilitate necesare unor drumuri care nu s-au mai construit.

Sarabanda turnurilor nu se incheie aici, deoarece consilierii Capitalei se vor reuni astazi pentru a vota nu mai putin de 29 de PUZ-uri pe care Romania libera le-a prezentat in editia de miercuri, 23 septembrie. Aprobarea acestor planuri ar aduce un profit de 123 milioane de euro investitorilor, printre care se afla si renumitul afacerist Costica Constanda, Tudor Radu Vasile (fiul fostului premier Radu Vasile) etc. Aceasta este ultima sedinta in care mai pot fi aprobate altfel de planuri urbanistice gigantice. Pe data de 30 septembrie vor intra in vigoare modificarile la Legea urbanismului, care nu va mai permite modificarea decat o singura data a regulamentului, si nu cu mai mult de 20 la suta. Ieri, reprezentantii a 37 de organizatii bucurestene au protestat public fata de aprobarea acestor 29 de planuri, aducand ca argument si articolele negative aparute in presa internationala cu ocazia implinirii a 550 de ani de existenta a Bucurestiului.

 

Articolul "Bucurestiul, preocupat, in sfarsit, de patrimoniul sau foarte amenintat", realizat de France Presse si preluat de numeroase ziare si televiziuni straine, sustine ca "lacunele legislative, birocratia, coruptia si veracitatea formeaza un cocktail mortal pentru acest oras". si autoritatile romane sunt constiente de dezastrul urbanistic creat. Raportul Comisiei prezidentiale lansat pe 21 septembrie afirma ca distrugerile patrimoniului construit dupa 1989 sunt mai grave decat distrugerile intregii epoci ceausiste.

Suprafata castigata: 212.480 mp
Valoare de piata minima: 250.888.157 euro

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă