7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialO noua metoda de tratare a cancerului pulmonar, descoperita de romani

O noua metoda de tratare a cancerului pulmonar, descoperita de romani

O echipa de medici de la Institutul Oncologic din Cluj, condusa de doctorul Tudor Ciuleanu, a pus la punct un nou tratament impotriva cancerului de plamani. Tratamentul a fost aprobat de Agentia Medicala Europeana, pentru intreg teritoriul Uniunii Europene, dar si de U.S. Food and Drug Administration, agentia care aproba folosirea unor noi metode de tratament pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Medicii de la Institutul Oncologic din Cluj au devenit subiectul unor articole in reviste medicale internationale, precum Modern Medicine, dar si in publicatii ca The Lancet, dupa ce au dezvoltat o noua metoda de tratare a cancerului pulmonar. Schema de tratament pusa la punct de medicii clujeni, care consta in administrarea unei substante numite Pemetrexed, alaturi de chimioterapia pe baza de platina, a pornit de la un studiu realizat de un grup de medici americani, condus de Rowan Chelbwski, de la Harbor – UCLA Medical Center. Medicii americani au investigat modul in care evolueaza un grup format din 16.608 femei aflate la menopauza, potrivit site-ului www.modernmedicine.com. Pentru combaterea efectelor menopauzei, o parte din aceste femei a primit tratamentul clasic cu estrogen si progestin. O alta parte a primit un tratament de tip placebo, adica fara nici o substanta activa.

 

Atunci cand au studiat mortalitatea in randul pacientelor, americanii si-au dat seama ca tratamentul clasic al menopauzei cu estrogen si progestin favorizeaza in mod semnificativ moartea pacientelor care au cancer la plamani. Echipa de medici clujeni, care a aflat rezultatele cercetarii stiintifice realizate de medicii de la centrul medical din California, a incercat sa gaseasca o alternativa la cele doua substante care favorizau mortalitatea. Studiul romanilor a fost realizat pe un lot format din 663 de pacienti aflati in stadiile III si IV de cancer, adica in stare grava si foarte grava. Toti pacientii cu pricina erau supusi tratamentului numit chimioterapie cu platina. Medicii clujeni au descoperit ca tratamentul cu o substanta numita Pemetrexed a influentat foarte mult in bine starea de sanatate a pacientilor si, in cele din urma, supravietuirea lor.

 

Desi studiul a avut ca punct de plecare nevoia de a gasi o alternativa la tratamentul clasic al efectelor menopauzei la pacientele care sufera de cancer la plamani, el a ajuns sa duca la brevetarea unei metode de tratare a acestui tip de cancer, care este foarte apreciata de publicatii medicale, de tipul revistei Modern Medicine. Strategia medicala care imbina administrarea de Pemetrexed cu chimioterapia bazata pe platina poate fi aplicata tuturor celor care sufera de cancer la plamani, nu doar femeilor aflate la menopauza. "Aceasta strategie poate fi luata in considerare drept o optiune puternica in tratarea cancerului de plamani", arata studiul publicat de echipa coordonata de doctorul Tudor Ciuleanu si citat de revista Modern Medicine. Deja aceasta metoda de tratare a cancerului a provocat o reactie pozitiva rapida.

 

Ea a fost aprobata de Agentia Medicala Europeana, pentru intreg teritoriul Uniunii Europene, dar si de U.S. Food and Drug Administration, agentia care aproba folosirea unor noi metode de tratament pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. De asemenea, metoda medicilor clujeni a atras aprecierea celor mai renumiti oncologi europeni, care s-au intrunit in aceste zile la Berlin, la conferinta Asociatiei Europene de Cancer.

Cele mai citite

Percheziții masive în Dâmbovița: 73 de descinderi în acţiunea JUPITER

Poliţiştii efectuează, marţi dimineaţă, 73 de percheziţii în judeţul Dâmboviţa, în cadrul acţiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie...

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă