1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Contul curent costa in medie sub 100 euro/an

Contul curent costa in medie sub 100 euro/an

» Costurile conturilor curente deschise la bancile romanesti si cele ale serviciilor aferente sunt sub nivelul mediei europene si nu depasesc 100 euro pe an in cazul utilizatorului mediu, reiese dintr-un raport al Directoratului General European pentru Sanatate si Consumatori (DG SANCO). Bancile din Romania stau bine – peste medie – la capitolul simplitatea taxelor si tarifelor bancare, dar mai au de lucrat la transparenta acestora – aici sunt sub media europeana.    

Raportul de 150 de pagini, publicat miercuri dupa-amiaza, si-a propus sa arate cat cheltuiesc consumatorii europeni ca sa aiba un cont curent, cat de simplu sunt alcatuite taxele si comisioanele bancare si cat de transparente sau opace sunt bancile in ceea ce priveste costurile. Au fost cercetate 224 de banci care reprezinta peste 80% din piata europeana, esantion considerat reprezentativ. Datele adunate sunt la nivelul anului 2007.
A rezultat un clasament in care Romania – cu 8 banci incluse in esantion – ocupa locul 14 din cele 27 de tari membre. Costul mediu anual al unui cont curent, in cazul unui utilizator de nivel mediu, este de 82,59 euro, sub mediile din celelalte tari europene, unde costurile sunt de aproape 112 euro pe an. Cele mai scumpe conturi bancare sunt in Italia (in medie, peste 253 euro/an) si Spania (in medie, peste 178 euro/an), iar cele mai ieftine in Bulgaria (cu media aproape de 27 euro/an) si Lituania (cu aproape 35 euro/an).

Raportul defineste patru categorii de utilizatori adulti – activ, mediu, pasiv, de baza – si analizeaza costurile fiecarei categorii atat in tara de origine, cat si in context european (EU27). Romania are costuri peste media EU27 – 70 de euro fata de 61 – doar la profilul utilizatorului care foloseste servicii de baza. In termenii raportului, utilizarea de baza presupune cel mai simplu tip de cont curent, cu servicii limitate si clar stabilite. La extrema cealalta, utilizatorul cu profil "activ" plateste, in medie, aproape 142 euro/an fata de 159 euro, media din EU27.
Daca privim structura costurilor, observam ca, la utilizatorul mediu, cei mai multi bani se duc pe taxele aferente administrarii contului (cam 60%), apoi pe comisioanele pentru transferul sumelor din contul curent in alte conturi. Se adauga in proportii mult mai mici taxele anuale si taxele pentru administrarea cardurilor de debit.

Raportul reconfirma ca Romania este o tara de cash, cu proportii mult peste media europeana in materia utilizarii banilor scosi de la bancomat. In general, facem cu mult mai putine tranzactii bancare decat celelalte tari europene, dar nici daca ne comparam cu ultimele 12 state care au aderat, nu stam mai bine. Media tranzactiilor cu cardul la comercianti este de 42 pe client adult in EU27, 13 in statele intrate dupa extindere si doar doua in Romania. Folosim foarte putin transferul bancar si mai putin direct debitul – instrumentul care permite plata automata, din cont, a facturilor –, aproape insignifiant internet bankingul.
O nota buna ce se desprinde din raport este legata de simplitatea structurii taxelor bancare. Constatarea ar putea fi pusa insa tocmai in legatura cu faptul ca piata este inca "la grupa mica", serviciile nu sunt prea diversificate, iar clientii, obisnuiti mai mult cu bancnote decat cu cardul din plastic, mult mai putin sofisticati. In acelasi timp, bancile mai au multe de facut in ce priveste transparenta, unde raportul arata ca suntem sub media europeana.

Cele mai citite

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă