14.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialNUP in dosarul "cetateanului Paszkany"

NUP in dosarul „cetateanului Paszkany”

Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj au decis neinceperea urmaririi penale in dosarul "cetateanului Paszkany". Cazul a devenit celebru dupa ce omul de afaceri clujean Arpad Paszkany i-a trimis un memoriu presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care acuza de coruptie mai multe persoane publice din Cluj.

Odiseea "cetateanului Paszkany" se apropie de final. Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj au decis neinceperea urmaririi penale in cazul celor 11 persoane reclamate de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany pe motiv ca au masluit o licitatie. Ancheta in acest caz a inceput dupa ce omul de afaceri a trimis un memoriu care a ajuns pe masa presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Arpad Paszkany denunta in acel memoriu ceea ce el numea cardasia dintre magistrati, oamenii de afaceri si politicienii clujeni. Presedintele Traian Basescu a citat din acest memoriu intr-o sedinta a procurorilor, in anul 2007, la Parchetul General.

 

Imediat dupa aceea, DNA Bucuresti a pornit o ancheta in acest caz, cercetandu-i pentru fapte de coruptie pe fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj Marius Nicoara, dar si pe 10 din cei 11 membri ai comisiei de licitatie constituite de CJ Cluj, care a atribuit un teren grupului de firme Iulius Group, condus de Iulian Dascalu, in detrimentul unei firme conduse de Arpad Paszkany. Procurorii DNA Bucuresti au constatat insa ca in cauza nu exista infractiuni de coruptie si au trimis dosarul la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, unde membrii comisiei de licitatie au fost anchetati in continuare pentru abuz in serviciu. Acum, procurorii clujeni au decis scoaterea de sub urmarire penala a celor acuzati. Avocatii lui Arpad Paszkany se gandesc insa sa conteste solutia data de procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.

La randul sau, fostul consilier judetean, avocatul Steluta Cataniciu, spune ca intentioneaza sa il dea in judecata pe Arpad Paszkany. Avocata, care a fost una dintre persoanele anchetate de procurori in acest caz, a cerut magistratilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj sa ii permita sa studieze dosarul, pana acum tinut secret. Aceasta spune ca doreste sa adune probe care sa justifice depunerea unei plangeri penale pentru denunt calomnios impotriva lui Arpad Paszkany. Avocata, care a fost membru al comisiei de licitatie de la Iulius Mall, crede ca ancheta pornita in urma memoriului lui Arpad Paszkany are mai putina legatura cu terenul din Cluj si mai mult cu dosarul "Gazeta". In acest dosar, o serie de manageri ai trustului de presa "Gazeta", dar si Arpad Paszkany, despre care procurorii spun ca ar fi finantat respectivul trust de presa, sunt acuzati de santaj si de formare a unui grup infractional organizat.

 

Ancheta in acest caz a luat doua directii. Prima, care ii priveste pe managerii trustului de presa "Gazeta", a dus la arestarea unora dintre ei. Apoi acestia au fost pusi in libertate, iar dosarul a fost restituit la Parchet. A doua vizeaza dosarul numit "Gazeta 2", unde este anchetat Arpad Paszkany si care se afla pe rolul instantelor de judecata. In aceste dosare, printre denuntatori ori printre martorii acuzarii apar o parte dintre cei care au fost anchetati, la randul lor, in urma memoriului lui Arpad Paszkany. Printre ei se afla si Marius Nicoara ori omul de afaceri Iulian Dascalu.

Cele mai citite

Huawei Nova 13 și Huawei Nova 13 Pro au fost prezentate

Huawei a prezentat oficial noua generație de smartphone-uri premium mid-range, Nova 13, care include două modele: Nova 13 standard și Nova 13 Pro. Deși...

Atac terorist în Turcia, lângă Ankara

Un atac terorist a avut loc lângă Ankara, în apropierea uneia dintre cele mai importante uzine militare aero-spațiale din Turcia, Turkish Aerospace Industries (TAI). https://twitter.com/TruthMediaUS/status/1849083190125711757 Atac...

Zece persoane din Gorj și Hunedoara au fost trimise în judecată pentru braconaj. Au ucis patru cerbi

Zece inculpați cu vârste între 23 și 51 de ani au fost trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă