La sfarsitul lunii octombrie vor fi analizate primele serii de vaccin impotriva gripei porcine, iar dupa jumatatea lunii noiembrie va fi eliberata autorizatia de punere pe piata.
Vaccinul va purta numele Cantgrip si va fi distribuit numai in retea inchisa, in cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, care va debuta in luna decembrie a.c. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie (INCDMI) "Cantacuzino" a informat Ministerul Sanatatii ca primele transe de vaccin pandemic vor fi realizate la sfarsitul lunii octombrie a.c. Conform calendarului transmis de institut, pe data de 28 octombrie 2009 vor fi finalizate primele serii de vaccin, urmand ca pe 21 noiembrie a.c. Agentia Nationala a Medicamentului sa elibereze autorizatia de punere pe piata. Astfel, incepand din aceasta data se va putea trece la vaccinarea propriu-zisa a categoriilor cu risc. Ministerul Sanatatii a decis recent ca cele trei milioane de copii institutionalizati, prescolarii, elevii si studentii sa fie vaccinati gratuit impotriva gripei porcine, incepand din 1 decembrie.
Alaturi de copii, categoriile prioritare la vaccinare sunt cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esentiale si gravidele. Institutul "Canatcuzino" va putea produce pana la sfarsitul anului un lot de aproximativ cinci milioane de doze, urmand ca de anul viitor productia sa fie de aproximativ un milion de doze pe luna.
"Campania de vaccinare a populatiei se va desfasura concomitent cu finalizarea productiei de vaccin si in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ceea ce inseamna acoperirea unui procent de 20 din populatie", a declarat, la inceputul lunii august, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila.
» Compania Farmaceutica Romana
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie (INCDMI) "Cantacuzino" a fost declarat anul acesta unitate strategica si a fost inclus in Compania Farmaceutica Romana (CFR). In acest fel, Ministerul Sanatatii a cautat sa evite privatizarea sau faramitarea unitatii. CFR va mai ingloba "Antibiotice" Iasi, CN "Unifarm", "Sanevit 2003" Arad si Oficiul Central de Stocare pentru Situatii Speciale. Scopul infiintarii acestei unitati strategice la care unic actionar va fi statul roman este acela de a asigura productia de antibiotice, medicamente pentru bolile cardiovasculare, oncologie, vaccinuri si, eventual, insulina, impreuna cu garantarea capacitatii de depozitare si distributie a acestora.